Elon Musk ostaa Twitterin 44 miljardilla dollarilla

Elon Musk ostaa Twitterin 44 miljardin dollarin hintaan. Miten Musk aikoo muuttaa Twitteriä ja onko ostolla vaikutusta Teslan osakekurssiin?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Elon Musk ostaa Twitterin 44 miljardin dollarin hintaan. Miten Musk aikoo muuttaa Twitteriä ja onko ostolla vaikutusta Teslan osakekurssiin?

Elon Musk ostaa Twitterin osakkeet pois pörssistä

Elon Musk, joka tunnetaan kenties parhaiten sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtajana ja suuromistajana, on ilmoittanut päässeensä sopimukseen Twitterin ostamisesta. Ennen Twitterin ostamista Musk pohti uuden sosiaalisen median alustan perustamista, jossa olisi hänen mukaansa laajempi sananvapaus. Nyt omistaessaan Twitterin, Musk pääsee muuttamaan Twitterin sensuuri- ja rajoituskäytäntöjä hänen mukaansa liberaalimpaan suuntaan.

Ostoprosessi oli nopea, sillä Musk teki tarjouksen Twitteristä vasta 14. huhtikuuta. Musk tarjoutui ostamaan Twitterin maksaen 54,2 dollaria osakkeelta, joka on noin 44 % preemio suhteessa Twitterin kurssiin huhtikuun alussa. Twitterin hinnaksi tulee Muskille 44 miljardia dollaria.

Twitter ei ole ollut omistajilleen kultakaivos. Twitterin tuloista 90 % on tullut mainostajilta ja palvelulla on ollut vaikeuksia houkutella mainostajia samassa mittakaavassa kuin Facebookilla ja Instagramilla. Twitterin listautuessa marraskuussa 2013, kurssi oli avauspäivänä 41,65 $, joten yhtiön arvo ei ole käytännössä noussut juuri yhtään. Yhtiön osakkeen hinta oli noin 40 dollaria huhtikuun alussa.

Sarjayrittäjä ja maailman rikkain ihminen

Musk on Teslan lisäksi mukana monissa muissa yhtiöissä, joiden arvostustasot ovat myös korkeita. Muita yhtiöitä, joita Musk omistaa, ovat muun muassa avaruusraketteja ja avaruusmatkailua kehittävä SpaceX (valuaatio yli 100 miljardia), neuroteknologia yritys Neuralink (valuaatio yli miljardi dollaria), SpaceX:n tytäryhtiö The Boring Company, joka rakentaa maanalaisiatunneleita ja kuljetusratkaisuja suurkaupunkien ruuhkien ratkaisemiseksi (valuaatio 5,6 miljardia) ja nyt viimeisimpänä suurempana sijoituksena Twitter. Suurin Muskin omistus on silti Teslassa, jonka arvo on yli biljoona dollaria. Musk on myös maailman rikkain ihminen yli 200 miljardin dollarin varallisuudellaan.

Neljä tapaa, joilla Musk aikoo muuttaa Twitteriä

Twitter muuttuu ainakin neljällä tapaa kunhan Musk pääsee vauhtiin. Näistä oleellisimmat ovat sananvapauden laajentaminen, twiittien editointimahdollisuus, Twitterin algoritmin julkiseksi asettamien ja sota botteja vastaan.

Sananvapauden laajentaminen

Musk on ilmoittanut löyhentävänsä sananvapauskäytäntöjä Twitterissä sananvapauden nimissä. Sananvapauden laajentaminen on myös yksi suurimmista syistä, miksi hän ylipäätään osti Twitterin. Tosin sananvapauden rajojen määrittäminen on vaikeaa ja nähtäväksi jää, miten hän aikoo ongelmat ratkaista, kun monet valtiollisetkin tahot levittävät tarkoituksellisesti väärää tietoa ja valeuutisia.

Twittien editointimahdollisuus

Twitterissä ei ole mahdollista muokata julkaisuja jälkikäteen kuten esimerkiksi Facebookissa. Ainoa tapa Twitterissä on ollut poistaa twiitti ja twiitata asia uudestaan muokattuna. Musk on kertonut haluavansa lisätä Twitteriin twiittien muokkausmahdollisuuden.

Twitterin algoritmi julkiseksi

Googlen, Facebookin, TikTokin ja muiden alustojen algoritmit ovat tarkasti varjeltuja yrityssalaisuuksia, kuten on myös Twitterin algoritmi vielä toistaiseksi. Musk on ilmoittanut haluavansa avata algoritmin täysin julkiseksi, sillä se lisää hänen mukaansa yhtiön läpinäkyvyyttä. Tämä avaa paremmin vastauksia, millä logiikalla julkaisut näkyvät, miksi osa twiiteistä menee viraaleiksi ja kuinka Twitterin suositusjärjestelmä toimii.

Sota bottiarmeijoita vastaan

Useat valtiolliset tahot kuten Venäjä, ovat tehneet vale-, spämmi- ja bottitilejä hyvin systemaattisesti. Valetilejä on käytetty muun muassa informaatiosodankäynnissä. Taloudellista hyötyä on yritetty saada myös rikollisesti, sillä botteja on käytetty myös vaikuttamaan esimerkiksi kryptovaluuttojen ja osakkeiden kursseihin ohjelmoimalla ne twiittamaan systemaattisesti osto- tai myyntisuosituksia. Musk haluaa päästä näistä tileistä eroon ja haluaa autentisoida kaikki ”oikeat” ihmiset.

Sananvapaus keskiössä

Muskin viimeisin twitti ostotarjouksen mennessä lävitse avaa hänen syitään Twitterin ostolle. Täysin rajoittamatonta alustaa Twitteristä tuskin tulee, sillä Muskin on myös määritettävä sananvapauden rajat omasta näkökulmastaan. NPR-sivusto myös pohtii, onko Trumpin paluu Twitteriin mahdollinen. Trumpin tili suljettiin tammikuussa 2021 hänen rikottuaan Twitterin käyttöehtoja. Trump tosin itse on kiistänyt palaavansa Twitteriin, vaikka hänen tilinsä avattaisiin uudelleen. Trump perusti oman sosiaalisen median alustansa nopeasti sen jälkeen, kun hänen Twitter-tilinsä jäädytettiin.

Muskin osto on herättänyt myös laajaa kritiikkiä ja jopa boikottisuunnitelmia. Nähtäväksi jää, miten Twitter muuttuu ja saako Musk yhtiöstä kannattavan, sekä ovatko hänen lupaamansa muutokset lopulta onnistuneita.

Vaikuttaako Twitter-osto Teslan osakkeeseen?

Tesla julkisti erittäin vahvan tuloksen 20.4.2022. Osake oli vahvassa nousussa tulosjulkistuksen jälkeen, mutta on sen jälkeen valunut.

Markkinoilla mietitään, joutuuko Musk myymään Teslan osakkeita rahoittaakseen Twitterin oston. Muskin tarjous on käteisostotarjous, joten Musk joutuu kaivamaan varoistaan 44 miljardia dollaria. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osa kauppahinnasta Musk rahoittaa lainalla, jonka vakuudeksi hän panttaa Teslan osakkeita. Twitterin lausunnon mukaan Musk maksaa 21 miljardia ja on varmistanut 25 miljardin dollarin lainarahoituksen.

Marras-joulukuussa Musk möi Teslan osakkeita ja kurssi lähti laskuun. Ilmoitus osakkeiden myynnistä tapahtui kurssin ollessa kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Sama voi olla edessä nyt. Tilanteesta voi tulla Muskin kannalta hankala, jos Teslan kurssi jatkaa alamäessä, sillä silloin lainan vakuutena olevien osakkeiden vakuusarvo laskee ja Musk joutuu myymään niitä enemmän. Tämä voi siten avata hyvän ostopaikan Teslan osakkeelle, sillä liiketoiminta on vahvemmassa kunnossa kuin koskaan.

https://twitter.com/elonmusk/status/1518677066325053441
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat