Matalariskiset korkorahastot rumasti pakkasella vuonna 2022

Korkorahastot eivät ole tarjonneet suojaa piensijoittajille vuoden 2022 markkinarytinässä. Rahastot ovat laskeneet selvästi historiaa enemmän ja suunta on edelleen alas. Mistä tämä johtuu ja mitä vaihtoehtoja sijoittajalla on?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Korkorahastot eivät ole tarjonneet suojaa piensijoittajille vuoden 2022 markkinarytinässä. Rahastot ovat laskeneet selvästi historiaa enemmän ja suunta on edelleen alas. Mistä tämä johtuu ja mitä vaihtoehtoja sijoittajalla on?

Historiassa matalariskiset korkosijoitukset ovat antaneet suojaa

Tyypillisesti osakkeiden laskiessa matalariskiset korkosijoitukset nousevat tai ainakin pitävät pintansa sijoittajien allokoidessa varoja turvasatamiin. Historiassa laskuissa eurooppalaiset valtionlainat ovat pitäneet hyvin pintansa. Myös yrityslainat ovat tarjonneet suojaa esimerkiksi IT-kuplassa.

Markkinatilanne ei suosi edes perinteisesti matalariskisiä sijoituskohteita

Vuosi 2022 on ollut osakemarkkinoilla murheellinen. S&P 500 -indeksi kävi toukokuussa jo 19,9 prosenttia miinuksella ja teknologiapainotteinen Nasdaq 100 -indeksi 28,9 prosenttia pakkasella. Osakkeet ovat hieman palautuneet. Lue tästä, miksi lyhyentähtäimen pohjat ovat ehkä takana.

Nykyisessä markkinatilanteessa kaikki perinteiset omaisuusluokat ovat tappiolla. Korkojen noustessa lainojen nykyarvo laskee. Siksi perinteiset turvasatamat, kuten valtionlainat ja hyvän luottoluokan yrityslainat, ovat laskeneet.

Suositut matalariskiset rahastot rumasti pakkasella

Tutkimme Suomen sijoitustutkimuksen tuoreesta rahastoraportista, miten suositut matalariskiset korkorahastot ovat menestyneet nykyisessä markkinassa. Ytimekäs vastaus on, että heikosti.

Keskimäärin rahastot ovat laskeneet 7,0 prosenttia kuuden kuukauden jaksolla ja 7,1 prosenttia 12 kuukauden jaksolla. Normaalissa epävarmassa markkinatilanteessa suojaa tarjoavat valtionlainat ovat laskeneet jopa 6,9 prosenttia viimeisen kuuden kuukauden aikana.

Rahastoihin on sijoitettuna peräti 19,4 miljardia pääomia ja sijoittajat jopa lisäsivät varoja pitkiin korkoihin huhtikuussa.

Riskinä on, että matalariskisten rahastojen luisu jatkuu

On todennäköistä, että korkojen nousu jatkuu edelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että pitkiin korkoihin sijoittavat rahastot jatkavat laskua. Siksi varojen lisääminen näihin ”matalariskisiin” vaihtoehtoihin voi olla virhe.

Mitä vaihtoehtoja sijoittajilla on osakkeiden lisäksi?

Strategiamestari-mallisalkussa on useita ei-osakkeisiin sijoittavia ETF:iä, jotka ovat pärjänneet hyvin myös kuluvana vuotena.

Raaka-aineet ovat tuottaneet viimeisen 12 kuukauden aikana erinomaisesti ja olleet myös Strategiamestari-mallisalkun paras sijoitus. Nyt kuitenkin keskuspankit taistelevat inflaatiota vastaan eli yrittävät saada muun muassa raaka-aineiden hintoja laskemaan. Siksi raaka-aineet eivät ole paras vaihtoehto tulevaisuuteen.

Kulta on toiminut tässä markkinatilanteessa hyvin ja antanut kaivattua suojaa Strategiamestari-mallisalkulle. Se voi tarjota hyvää suojaa myös jatkossa. Viimeisn kuukauden trendi kullassa on kuitenkin laskeva.

Euroalueen 2-10 vuoden inflaatiolinkitetyt bondit ovat olleet loistava valinta Strategiamestari-mallisalkkuun. Ne ovat tänä vuonna tarjonneet noin 14 prosenttiyksikköä parempaa tuottoa kuin perinteiset matalariskiset korkorahastot.

REIT:it ovat pärjänneet osakemarkkinoita paremmin. Niissä on inflaatiosuojaa, sillä vuokrat ovat usein sidottu inflaatioon. Korkojen nousu tosin rokottaa myös REIT:ejä, joten tilanne ei ole selviö.

Monen instituutiosijoittajan varat ohjautuvat nyt vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin. Pidimme aiheesta webinaarin, jossa avasimme mahdollisuuksia.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Näin Suomen viisi suosituinta rahastoa ovat tuottaneet
Sijoittajan valinnat