SIJOITTAJA -podcast: Sijoittajan verotus osa 2

SIJOITTAJA -podcastissa kuulet sijoitusmaailman tärkeimmistä käänteistä ja tuottavimmista sijoitustyyleistä. Sarjan tuoreimmassa jaksossa perehdytään sijoittajan tärkeimpiin veroaiheisiin. Jakson asiantuntijana Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Kati Malinen.

Anni Hurtig
Anni Hurtig

SIJOITTAJA -podcastissa kuulet sijoitusmaailman tärkeimmistä käänteistä ja tuottavimmista sijoitustyyleistä. Sarjan tuoreimmassa jaksossa perehdytään sijoittajan tärkeimpiin veroaiheisiin. Jakson asiantuntijana Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Kati Malinen.

SIJOITTAJA -PODCAST JAKSO 12: Sijoittajan verotus osa 2

SIJOITTAJA -podcastin tuoreessa jaksossa perehdytään sijoittajan tärkeimpiin veroaiheisiin. Mitkä ovat sijoittajan olennaisimmat vähennykset? Entä miksi kaikesta maksetaan vero useampaan kertaan? Jakson asiantuntijana Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Kati Malinen.

Tämä jakso on toinen puolikas sijoittajan verotusta käsittelevää tuplajaksoa. Aloita siis kuuntelemalla tuplajakson ensimmäinen puolikas!

Sijoittajan tärkeimmät vähennykset

Suomalaisen sijoittajan tärkeimmät verovähennykset riippuvat sijoitustoiminnan laajuudesta. Lähtökohtaisesti sijoittajan kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki sijoitustiedon hankintaan liittyvät kulut ovat vähennyskelpoisia. Tiedonhankitaan liittyviä kuluja voivat olla esimerkiksi kurssit, alan kirjallisuus sekä erilaisten sijoitusyhteisöjen jäsenyydet. Myös Sijoittaja.fi:n jäsenyys on verovähennyskelpoinen.

Toinen tärkeä osa-alue sijoittajan verovähennyksissä ovat sijoitustoiminnan pyörittämisestä aiheutuneet kustannukset. Tällaisiksi lukeutuvat työvälineistö, kuten tietokone ja tietoliikenteen kustannukset eli esimerkiksi internet-yhteys. Myös laajamittainen työhuonevähennys on mahdollinen, mikäli sijoittaja pystyy osoittamaan käyvänsä merkkittävää arvopaperikauppaa. Myös erilaiset säilytyskulut ja merkintäpalkkiot ovat verovähennyskelpoisia.

Miksi veroja maksetaan useaan kertaan?

Usein kuulee puhuttavan, että veroja maksetaan samasta rahasta moneen kertaan. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi se, että henkilö maksaa bruttopalkastaan veron, sijoittaa nettopalkkansa osakkeisiin ja maksaa sitten osakkeiden myyntivoitosta uuden veron. Verottajan näkökulmasta kyse ei kuitenkaan ole saman rahan verottamisesta. Verottaja ottaa nimittäin omansa vain silloin, kun henkilön maksukyvyn katsotaan jollain tavalla parantuneen. Tällaisia maksukykyä parantavia tilanteita ovat esimerkiksi palkkatulojen, perinnön tai lahjan saaminen, arvopaperikaupan myyntivoitot sekä osingot.

Uusi jakso on nyt kuunneltavissa!

Kuuntele soundcloudissa! Kuuntele Spotifyssa!

Oletko jo jättänyt veroilmoituksen?

Ei hätää. Voit aina tehdä oikaisuvaatimuksen. Tässä verottajan ohjeet oikaisuvaatimukseen.

LISÄTIETOJA JAKSOON LIITTYEN

Kuuntele myös muut jaksot

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat