Onko markkinan pohja vihdoin takana?

Osakemarkkina kääntyi nousuun äärimmäisen pessimismin jälkeen. Onko markkinan pohja vihdoin takana, vai siintääkö kulman takana jo seuraava lasku?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Osakemarkkina kääntyi nousuun äärimmäisen pessimismin jälkeen. Onko markkinan pohja vihdoin takana, vai siintääkö kulman takana jo seuraava lasku?

Kun aika on…

Usean kuukauden mittaisen laskujakson jälkeen sijoittajat näyttävät viimein luopuneen leikistä ainakin hetkeksi. Karhumarkkinan syvyyden ja keston puolesta markkinahinnat heijastelevat jo taantumaa. Historiallisesti vastaavan tasoista pessimismiä on nähty vain merkittävissä markkinapohjissa ja taantuma-aikaisilla laskumarkkinoilla.

Suursijoittajat joutuvat ajoittamaan ostonsa usein laskeviin kursseihin, koska muulloin myyjiä ei usein ole riittävästi tarjolla. Esimerkiksi pörssiyhtiöiden sisäpiirin osakeostot ovat kiihtyneet huomattavasti viime viikkoina. Vasta-alkajan on järkevämpi välttää tällaisia markkinoita, jottei satuttaisi itseään putoavaan puukkoon.

Tavalliselle sijoittajalle paras ostohetki on yleensä siinä vaiheessa, kun riskit kääntyvät laskuun ja aurinko alkaa taas pilkahdella synkkien pilvien takaa. Sentimentti-indikaattorin mukaan aika on nyt, sillä markkina on kääntynyt jälleen treidauskelpoiseen laaja-alaiseen nousuralliin. Pidämme kuitenkin todennäköisenä, että edessä on 3-5 kuukautta korkean volatiilin osakemarkkinaa kunnes USA:n keskuspankki Fed rientää apuun.

Sentimentti-indikaattori näyttää nyt vihreää valoa

Sijoittajien voimakas pessimismi ennakoi nousuralleja

Sentimentti eli sijoittajien “fiilikset” markkinoista kertovat paljon osakemarkkinan lyhyen aikavälin tuottopotentiaalista. Tyypillisesti markkinan huiput nähdään silloin, kun (varsinkin aloittelevat) sijoittajat katselevat osakemarkkinaa ruusunpunaisten lasien läpi ja niin kahvipöydissä kuin aikakauslehdissä jaellaan sijoitussuosituksia. Silloin kaikki sijoittajat ovat mukana, ja osakemarkkinoiden tuottopotentiaali on heikko.

Vastaavasti markkinan pohjat nähdään silloin, kun sijoittajien mielet valtaa optimismin ja innostuksen sijaan pelko. Tällöin lehtien otsikoissa pelotellaan taantumalla ja osakemarkkinan romahduksella. Osakemarkkinoilla tai rahastoissa mukana olevat sijoittajat harkitsevat sijoitustensa myyntiä, ja käteiskassan kanssa sivusta seuraava fiksu raha odottelee laskun pysähtymistä. Pohjakosketuksessa kaikki poistumista harkitsevat ovat lopulta poistuneet, ja osakemarkkinoiden tuottopotentiaali on korkea.

Sentimenttiä voidaan arvioida mm. salkunhoitajien, kuluttajien ja yritysten talousodotuksista, mututuntumalla lehtiotsikoista ja keskustelupalstojen viestittelystä, mutta myös esimerkiksi kyselytutkimuksilla, teknisillä indikaattoreilla ja spekulatiivisen rahan liikkeillä (mm. ETF-rahavirrat ja johdannaispositiot). Sijoittaja.fi:n Sentimentti-indikaattori on yhdistelmä yksityis- ja ammattisijoittajille kohdistettuja kyselytutkimuksia ja teknisiä indikaattoreita. Sentimenttimallissa liikennevalo vaihtuu vihreäksi, kun sentimentti on ylenpalttisen pessimistinen JA riskien lyhyt suunta kääntyy laskuun.

Vältä riskit ja löydä ostopaikat markkinaympäristön avulla

Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät osakemarkkinoita, talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Markkinaympäristö kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

Tutustu Markkinaympäristöön

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat