Pääomasijoittajien teknologiarahastoissa kupla puhkeamassa

Teknologiyhtiöihin sijoittaneet pääomasijoitusrahastot takoivat hurjia tuottoja, mutta ne olivat vain paperilla. Nyt rahastot joutuvat tekemään isoja alaskirjauksia ja edessä on isoin pääomasijoitusalan kriisi 10 vuoteen.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Teknologiyhtiöihin sijoittaneet pääomasijoitusrahastot takoivat hurjia tuottoja, mutta ne olivat vain paperilla. Nyt rahastot joutuvat tekemään isoja alaskirjauksia ja edessä on isoin pääomasijoitusalan kriisi 10 vuoteen.

Teknologia-VC-rahastojen kupla-arvostus puhkeaa

Kulunut vuosi on ollut teknologiaosakkeille hirveä. Valuaatiot ovat tulleet reilusti alas, kun Yhdysvaltain keskuspankki Fed on kiristänyt rahapolitiikka ja inflaatio on nostanut korkoja ja hidastanut kasvua. Monet viime vuosien suosikkiosakkeet ovat laskeneet 50-80 %.

Kupla on seuraavaksi puhkeamassa teknologiayhtiöihin sijoittaneissa VC-rahastoissa (Venture Capital = pääomasijoitus). Pääomasijoitusrahastot ovat tehneet tuoreiden lukujen valossa yli 30 prosentin vuosituottoa viime vuosina. Tuotosta valtaosa on kuitenkin ollut realisoimatonta arvonnousua. Eli pääomasijoitusrahastot ovat kirjanneet sijoitustensa arvoa ylöspäin arvonmääritysmallien perusteella. Nyt mallien parametrit ovat muuttuneet, kun tuottovaatimus on noussut, kasvu hidastunut ja osakemarkkinoiden arvostuskertoimet ovat tulleet alas. Edessä on hurjia arvostusten alaskirjauksia.

Tämä on nähtävissä jo nyt pääomasijoitusrahastojen Q1-tuottoraporteissa. Tuotot olivat vain paperilla ja se mikä menee vauhdilla ylös, tulee kiihtyvällä vauhdilla alas. Tulevina kvartaaleina näiden teknologiapainotteisten pääomasijoitusrahastojen tuotot tulevat olemaan rumaa luettavaa.

VC-vetoiset IPO:t ovat laskeneet 54 prosenttia

Pitchbookin mukaan rahastoista irtautuneet listautujat ovat laskeneet 54 % tänä vuonna. Se on selvästi heikommin kuin Nasdaq ja jopa SPAC:it. Pääomasijoitusrahastot listasivat salkkuyrityksiä silloin, kun hinnat olivat tapissa. Näiden osakkeiden kehitys pörssissä on ollut surkeaa. Heikko kehitys näkyy myös VC-rahastojen tuotoissa, sillä usein VC jää listautumisen jälkeen edelleen omistajaksi yhtiöön.

Yli puolet vuoden 2021 tuotoista oli realisoimatonta arvonnousua

Noin puolet pääomasijoitusrahastojen raportoimista tuotoista vuonna 2021 oli realisoimattomia arvonnousuja. Nyt näitä arvonnousuja kirjataan alas. Vasta pieni osa rahastoista ovat raportoineet Q1-tuloksensa ja jo ne osoittavat, kuinka nopeasti voitot voidaan perua. Tilanne tulee heikkenemään vielä selvästi Q1:n ja tulevien kvartaalien osalta.

Kassavirta on kuningas

Erityisissä vaikeuksissa ovat voimakkaasti tappiolliset kasvuyritykset, jotka ovat pääomasijoitusrahastojen rahoituksen varassa. Jatkossa teknologiapainoitteisilla VC:eilla on vaikeuksia nostaa lisää varoja ja ne ovat varovaisempia alku- ja jatkosijoituksissa. Helpon rahan aika on ohi.

Siksi kassavirta on nyt kuningas. Sellaiset kasvuyhtiöt, jotka tekevät jo kassavirtaa ovat vahvoilla ja saavat edelleen rahoitusta. Näiden markkina-asema myös paranee, sillä markkinaosuutta hinnalla millä hyvänsä hakeneet hype-kilpailijat ovat kohta poissa pelistä.

Myös voimakkaasti vivutetut kasvuyritykset ovat pulassa. Lisää velkaa on tässä markkinatilanteessa mahdoton saada ja pääomasijoitusrahastoilla on korkea kynnys pumpata tällaisiin yhtiöihin lisää pääomaa.

Sijoittajan näkökulma

Pääomasijoitusrahastojen alaskirjauksilla on vaikutuksensa myös laajemmin. Sijoittajat voivat alkaa vetää varoja pois pääomasijoitusrahastoista, mikäli se on mahdollista. Tulevien rahoituskierrosten kerääminen on vaikeampaa. Uusia jättirahastoja tuskin ollaan hetkeen näkemässä. Myös yrityskauppa-aktiviteetti hiljentynee ainakin 2022 vuodeksi.

Teknologiapääomasijoitusrahastoilla on edessä ensimmäinen isompi kriisi 10 vuoteen. Vahvat ja maltillisesti toimineet rahastot selviävät. Samoin parhaat vahvan kassavirran yritykset. Ne todennäköisesti jopa vahvistuvat käynnissä olevasta kriisistä, sillä epäterve kilpailu poistuu. Heikommassa jamassa olevat rahastot joutuvat tekemään pakkomyyntejä. Riskisimmät pääomasijoitusrahastojen rahoituksen varassa olevat kasvuyritykset poistuvat teknologiayritysten hautausmaalle.

Tilanne tulee näkymään myös pörssissä. Sijoittajan kannattaa suosia yhtiöitä, joiden takana on megatrendit, kasvu on olemassa ja toiminta on kannattavaa tai ainakin kassavirtapositiivista. Näissä osakkeissa nimittäin avautuu historiallisen hyviä ostopaikkoja markkinatilanteesta johtuen. Tästä artikkelista löytyy esimerkiksi viisi pohjalle lyötyä osaketta, joissa on mahdollisuus kovaan nousuun.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat