Syveneekö kryptojen alamäki Fedin korkopäätöksen myötä?

Kryptovaluutat ovat kuluvana vuonna korreloineet poikkauksellisen vahvasti osakemarkkinoiden kanssa. Kryptomarkkinat voivatkin reagoida yllättävän vahvasti Fedin tulevaan päätökseen.

Juho Toratti
Juho Toratti

Kryptovaluutat ovat kuluvana vuonna korreloineet poikkauksellisen vahvasti osakemarkkinoiden kanssa. Kryptomarkkinat voivatkin reagoida yllättävän vahvasti Fedin tulevaan päätökseen.

Kryptomarkkinat kokeneet kovia vuonna 2022

Siinä missä vuosi 2021 oli kryptovaluuttojen voittomarssia, on kuluva vuosi 2022 kaatanut kylmää vettä niskaan kryptosijoittajille. Heti tammikuun ensimmäisinä päivinä useiden kryptovaluuttojen hinnat lähtivät laskuun. Välissä suunta näytti jo kääntyneen, mutta viimeisen parin kuukauden aikana kryptomarkkinat ovat tulleet kolisten alas. Mukaan on mahtunut esimerkiksi kokonaisen kryptoekosysteemin romahtaminen. Viimeisimmän kolauksen myötä kryptomarkkinan kokonaisarvo on laskenut alle biljoonan dollarin ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin.

Bitcoinin hinta lähestyy kriittistä rajaa

Myös kryptovaluuttojen kuningas Bitcoin on saanut osansa kryptomarkkinoita koetelleelta karhumarkkinalta. ”Vakaavaluutta” TerraUSD:n dollarisidoksen rikkoutuminen ja sen seurauksena koko Terra-ekosysteemin kaatuminen loi paniikin kryptosijoittajien keskuudessa ja Bitcoinin hinta laski pahimmillaan yli 30 %. Markkina-arvoltaan suurin kryptovaluutta ei ehtinyt toukokuun aikana palautumaan saamastaan tällistä ennenkuin seuraava isku tuli vastaan. Viimeisen viikon aikana kryptomarkkinat on vallannut paniikkimyynti, jonka myötä Bitcoinin arvo on pudonnut 33,6 %.

Bitcoinin kurssi kuluvana vuonna. Lähde: CoinMarketCap

Kuten suurimmalla osalla kryptovaluutoista, on myös Bitcoin kurssi omannut varsin korkean volatiliteetin, eikä yli 30 % laskut ole mikään uusi asia. Jotta voidaan nähdä, miksi tämä lasku on monia aikaisempia merkittävämpi, on kryptovaluutan kehitystä katsottava muutama vuosi taaksepäin. Tällä hetkellä Bitcoinin arvo on laskenut hurjat 68,9 % sen viime vuonna saavuttamasta kaikkien aikojen hintaennätyksestä. Yhden kolikon saa nyt hintaan 20 231 € – näin alhaalla hinta ei ole käynyt sitten joulukuun 2020.

Vuonna 2017, kun Bitcoin lähti ensimmäiseen suuren kansan tietoisuuteen levinneeseen nousuralliinsa, kryptovaluutta saavutti kyseisen vuoden joulukuussa ennätyshintansa 19 497 eurossa. Tämä raja ylitettiin uudestaan marraskuussa 2020, eikä sitä ole sen jälkeen alitettu. Tätä vanhaa all-time-high-hintaa on joissain piireissä nimitetty Bitcoinin arvon kipurajaksi. Voidaan vain spekuloida, mitä tapahtuu kun kipuraja kohdataan, mutta tällä hetkellä Bitcoinin hinta lipuu sitä kohti vaarallisen nopeasti.

Fedin päätöksillä yllättävän suuri vaikutus myös kryptomarkkinaan

Kuluva vuosi on näyttänyt maailmalle, että myös itsenäiseksi sijoituskohteeksi kehittyneet kryptovaluutat ovat korreloineet vahvasti osakemarkkinoiden kanssa. Kryptovaluutat ovat reagoineet osakemarkkinoiden mukana inflaatioon, mikä kumoaa ajatuksen siitä, että kryptot olisivat jonkinlainen inflaatiosuoja. Tämän takia Fedin tänään 15.6. julkaistava ilmoitus, sekä sen perusteella tehtävillä toimenpiteillä voi olla yllättävän suuri vaikutus myös kryptomarkkinoiden kehitykseen.

Näyttää selvältä, etteivät osakemarkkinat tokene ennenkuin inflaatio hellittää. Ennätyskorkea inflaatio heikentää yhtiöiden kannattavuutta, laskee kulutuskysyntää ja näin heikentää osakekursseja. Mikäli Fed ei saa inflaatiota hillittyä tai sen päätös ei miellytä markkinaa, voivat kurssit sukeltaa entisestään vieden kryptomarkkinat mennessään. Uusi jyrkkä osakemarkkinoiden alamäki voisi sysätä Bitcoinin arvon alle sen kipurajan, mikä puolestaan voi aloittaa todella radikaalin paniikkimyynnin kryptomarkkinoilla.

Seuraamme Fedin kokousta ja markkinoiden reaktioita sivustolla sekä Markkinaympäristössä.



Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Markkinakatsaus: onko nyt hyvä hetki sijoittaa osakkeisiin?
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Sijoittajan valinnat