Katso mihin suursijoittajat sijoittavat – ETF:ien rahavirrat helmikuussa

Rahavirrat kertovat sijoittajien suosimista sijoituskohteista. Katso kuinka iso raha liikkuu maailmalla ja mitkä ovat suosituimpia sijoituskohteita suursijoittajien mielestä.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Rahavirrat kertovat sijoittajien suosimista sijoituskohteista. Katso kuinka iso raha liikkuu maailmalla ja mitkä ovat suosituimpia sijoituskohteita suursijoittajien mielestä.

Helmikuu on mennyt turbulenteissa tunnelmissa. Osakemarkkinoilla koettiin joitain hyviä nousupäiviä, mutta hermostuneisuus ja alakulo näyttää vetäneen pidemmän korren. Nettorahavirrat näyttävät päätyvän helmikuun osalta laskuun. Erityisesti sijoittajia näytti huolestuttavan heikko tuloskausi ja talouskasvun pehmeneminen globaalisti. Yhdysvallat on kiristänyt rahapolitiikkaansa, mutta viimeaikaiset merkit taloudesta indikoivat sitä, että rahapolitiikan suunnitellut kiristykset joudutaan jakamaan pidemmälle aikavälille. Myös Japanin keskuspankki on alkanut vihjaamaan korkotasonsa laskemisesta negatiivisen puolelle.

ETF:t löydät helposti ETF-valintatyökalustamme!

ETF-rahavirrat: osakkeet

Kehittyneiltä markkinoilta nettovirtasi määrällisesti eniten rahaa ulos: jopa yli 14,6 miljardia euroa. Vaikka Euroopassa koettiin suurinta kurssilaskua, niin Yhdysvaltalaisista osake-ETF:istä virtasi selvästi enemmän rahaa ulos. Rahaa nettovirtasi Yhdysvalloista ulos yli 10,3 miljardia euroa, kun nettorahavirrat Eurooppaan olivat negatiiviset 1,3 miljardin verran. Kehittyviltä markkinoilta ei enää paljoa rahaa virrannut ulos helmikuussa: 479 miljoonaa euroa.

20160225-flow-sektorit

ETF-rahavirrat: osakesektorit

Sektoreista eniten ottivat nokkiinsa terveydenhuolto- ja rahoitussektori. Rahoitussektorin vastenmielisyys suurten sijoittajien silmissä johtunee ainakin osittain pankkisektorin kohonneista velkamääristä. Myös alhaisen korkotason tuomat huonot näkymät vaikuttanevat pankkien kehitykseen. Mitään erityisiä uhkakuvia maalamatta on huomattava, että usealla osakesektorilla, kuten esim. terveydenhuoltosektorilla ja syklisellä kulutuksella on ollut jo hyvän aikaa negatiiviset nettorahavirrat. Toisin sanoen, sijoittajat ottavat näiltä sektoreilta mielummin ulos rahaa kuin sijoittavat sisään.

ETF-rahavirrat: korot

Korkopuolella on nähtävissä huimaa sijoittamisen piristymistä euromääräisesti. Rahavirrat ovat siirtyneet osakepuolelta korkosijoituksiin. Erityisesti Yhdysvaltalaiset valtionlainat ovat olleet suursijoittajien erityssuosikki. Valtiolainojen kontrasti yrityslainoihin on huomattava. Valtiolainoihin on nettovirrannut rahaa yli 6 miljardia euroa, kun yrityslainoihin on virrannut noin 2,9 miljardia euroa. Myös ero Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä on merkittävä. Euroopaan on nettovirrannut sisään reilut 200 miljoonaa euroa, kun Yhdysvaltoihin on nettovirrannut sisään jopa yli 11 miljardia euroa.

Omaisuusluokkien tuotot

Suurimpana laskijana olivat eurooppalaiset osakkeet, jotka laskivat 4,7 prosenttia helmikuussa. Myös suomalaiset osakkeet tulivat vanavedessä, laskien 3,3 %. Parhaiten nousivat kehittyvien markkinoiden osakkeet, jopa 4,4 %. Kehittyvillä markkinoilla on mennyt jo pitkään huonosti, joten välillä on mukavaa nähdä nousuakin kyseisellä alueella.

20160225-omaisuusluokkientuotot

Korkopuolella eurooppalaiset valtionlainat olivat hyvätuottoisin ryhmä korkosijoituksista. Eurooppalaiset valtiolainat tuottivat 1,2 % verrattuna yrityslainojen +0,9 %:iin ja riskilainojen +0,8 %:iin. Riskilainoissa ollaan nähty jo vuoden ajalta riskien negatiivista realisoitumista. Vuoden ajalta riskilainat ovat ottaneet takapakkia -1,8 %:n verran.

Raaka-aineista kulta oli ylivoimaisesti tuottoisin omaisuusluokka kaikista. Kulta porskutti 10,9 %:n nousua helmikuussa, mikä kertoo sijoittajien hermoilusta epävarmassa markkinatilanteessa. Öljyn tuottokehitys on ollut pitkään vahvasti negatiivispainotteista, mutta tähän tuli muutos helmikuussa öljyn tuottaessa 4 %:ia.

Suosituimmat ETF:t ja rahavirrat

Rahavirtoja tarkastellessa huomattiin, että korkosijoitukset olivat ylivoimainen nettorahavirtojen kerääjä. Tästä syystä johtuen ei ole enää niin yllättävää, että helmikuun suosituimpien ETF:ien joukossa on paljon korko-ETF:iä. Hieman yllättäen listalta ei löydy listan vakiokavereita, eli S&P 500 -indeksin mukaisesti sijoittavia ETF.iä. Uutuuksien puolella on myös nähtävissä paljon korko-ETF:iä.

20160225-flowt-1kk

 

Vuoden ajalta tarkasteltuna osakkeet hallitsevat ylivoimaisesti kärkikymppiä, eikä korko-ETF:iä kovin monella sijalla näy. Rahavirrat kertovat, että erityisen suosittuja osake-ETF:ien puolella näyttävät olevan Eurooppaan sijoittavat ETF:t. Kuitenkaan näitä ei enää näkynyt helmikuun suosikkien joukossa. Suosittujen uutuuksien joukossa löytyy paljon strategia-ETF:iä, kuten SPDR:n joulukuussa liikkeellelaskema Russell 1000 -indeksistä koostettu sarja. Nämä löytyvät sijoilta 7, 8 ja 9.

20160225-flowt-12kk

Näin hyödynnät Sijoittaja.fi:n työkaluja sijoituspäätöksissä

Sinua voisi kiinnostaa
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Rahastovertailu – Suomen parhaat osakerahastot juuri nyt
Sijoitusmahdollisuuksia kvanttilaskennassa
Sijoittajan valinnat