Helsingin pörssin yhtiöt, joissa omistajamäärät vähenivät eniten

Neste, Sampo ja Elisa olivat Helsingin pörssin yhtiöt joissa omistajien määrä väheni eniten. Myös Stockmann oli kesäkuussa yksi myydyimmistä, mutta ajoittaminen ei monella onnistunut sillä Stockmannin kurssi on noussut heinäkuussa, lähes 15 %
Lue analyysi ja analyytikoiden ostosuositukset.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Neste, Sampo ja Elisa olivat Helsingin pörssin yhtiöt joissa omistajien määrä väheni eniten. Myös Stockmann oli kesäkuussa yksi myydyimmistä, mutta ajoittaminen ei monella onnistunut sillä Stockmannin kurssi on noussut heinäkuussa, lähes 15 %
Lue analyysi ja analyytikoiden ostosuositukset.

Listaamme 10 yhtiötä, joiden omistajamäärät kääntyivät suurimpaan laskuun kesäkuussa. Aikaisemmin tällä viikolla uutisoimme eniten omistajia saaneet yhtiöt. Erot ovat huomattavia ja ainakaan listan perusteella ei voi päätellä, että muutokset olisivat massiivisia ja omistajien lisäyksiä tapahtui huomattavasti enemmän.

Uusia omistajia saaneet yhtiöt keräsivät nettona 1359-866 uutta omistajaa, kun taas eniten omistajien määrässä laskenut Neste, väheni 595 omistajan verran ja kymmeneksi eniten omistajien määrässä laskenut Bittium väheni 154 omistajalla.

On hyvä kuitenkin huomioida, etteivät tilastot kerro, montako kappaletta itse osakkeita myytiin ja ovatko myyjät tai ostajat instituutioita vai piensijoittajia. Omistajien määrän muutoksista voi kuitenkin hieman päätellä trendejä sijoittajien keskuudessa. Yhtiöiden tiedot ovat Euroclearin tilastoista.

10 Yhtiötä, joissa omistaja määrät laskivat eniten

  1. Neste, omistajamäärän muutos -595. Yhteensä 117 914 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -2,72 %. Kurssikehitys kesäkuussa -1,52 %
  2. Sampo, omistajamäärän muutos -413. Yhteensä 204 901 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -7,80 %. Kurssikehitys kesäkuussa -0,12 %
  3. Elisa, omistajamäärän muutos -348. Yhteensä 179 346 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -1,29 %. Kurssikehitys kesäkuussa 0,49 %
  4. Metso Outotec, omistajamäärän muutos -233. Yhteensä 84 005 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -2,72 %. Kurssikehitys kesäkuussa -20,20 %
  5. Stockmann, omistajamäärän muutos -186. Yhteensä 44 253 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta 30,52 %. Kurssikehitys kesäkuussa -6,75 %
  6. Sanoma, omistajamäärän muutos -182. Yhteensä 23 512 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta 1,3 %. Kurssikehitys kesäkuussa 4,89 %
  7. Remedy Entertainment, omistajamäärän muutos -178. Yhteensä 16 682 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -38,92 %. Kurssikehitys kesäkuussa -12,30 %
  8. Next Games*, omistajamäärän muutos -168. Yhteensä 2916 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta 81,42 %. Kurssikehitys kesäkuussa 0 %*
  9. Bittium, omistajamäärän muutos -154. Yhteensä 21 612 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -2,26 %. Kurssikehitys kesäkuussa -13,22 %
  10. Huhtamäki, omistajamäärän muutos -145. Yhteensä 49 642. Kurssikehitys vuoden alusta -3,69 %. Kurssikehitys kesäkuussa 7,26 %
    *Netflix teki maalikuussa ostotarjouksen joka hyväksyttiin 13.4.

Lähes kaikki yhtiöt pärjänneet indeksiä paremmin

Helsingin pörssin yleisindeksi on laskenut vuoden alusta lähes 20 %. Kesäkuussa eniten omistajia menettäneistä yhtiöistä kaikki ovat pärjänneet paremmin ja Stockmann on noussut yli 30 % vuoden alusta.

Next Games on noussut yhtiöistä eniten, johtuen Netflixin ostotarjouksesta. Sijoittajat ovat siis vähitelleen luopuneet Next Gamesin osakkeista, kun yhtiö on hyväksynyt ostotarjouksen. Next Games on noussut vuoden alusta yli 80 %, mutta yhtiön tarina ei ole huikea, sillä reilu viisi vuotta sitten listauduttuaan, on yhtiön kurssi tullut alas lähes 78 %.

Remedyn osake on laskenut näistä kymmenestä yhtiöstä eniten, lähes 40 % ja kesäkuussakin laskua kertyi -12,30 %. Syvimmän laskun kesäkuussa on tehnyt kuitekin Metso Outotec, jonka arvosta katosi viidennes, 20,20%. Toisaalta Metso Outotec on pärjännyt hyvin suhteessa indeksiin, sen kurssi on tullut vuoden alusta alas hieman alle kolme prosenttia.

Stockmann jälleen iskussa

Stockmannin elvytysohjelma on toiminut erinomaisesti ja osakkeen kurssi on noussut lähes kolmanneksen ja on tällä hetkellä korkeampana kuin milloinkaan edellisen kahden vuoden aikana. Huhtikuun 2020 pohjista Stockmannin osake on noussut lähes 230 %.

Näyttää siltä, että monet Stockmanniin sijoittaneet, ovat keventäneet painoaan kesäkuussa nousun myötä, mutta lyhyellä tähtäimellä sijoittaminen ei ole onnistunut, sillä Stockmannin osake on ponkaissut heinäkuun alusta kirjoitushetkeen (14.7.) lähes 15 % lisää ylöspäin. Tase ja firman tulevaisuus näyttävät inflaatiosta ja kuluttajien talousluottamuksen heikkenemisestä huolimatta valoisammalta kuin vuosiin.

Nesteen alkuvuoden syöksy taittui

Neste tuli alas maaliskuun ensimmäiseen viikkoon mennessä noin kolmanneksen vuoden alusta. 7. maaliskuuta syöksy kuitenkin taittui ja öljyn hinnan kohotessa yhtiön kurssi on noussut voimakkaasti. Tämän vuoden pohjilta, maaliskuun alkupuolelta, yhtiön kurssi on noussut lähes 35 %, mutta turbulentista vuodesta johtuen YTD-lukema on noin neljä prosenttia pakkasella. Monet sijoittajat ovat selkeästi keventäneet Nestettä toisen kvartaalin nousun vuoksi ja Neste olikin eniten kesäkuussa omistajamäärää vähentänyt yhtiö, niin kappalemääräisesti kuin suhteutettuna koko omistajamäärään.

Nesteen osake on edelleen kohtuullisen edullisesti hinnoiteltu, sillä yhtiön kurssi on tullut yli 31 % alas alkuvuoden 2021 huippulukemista.

Nesteen osake 2022. Kuva: Google

Sijoittajan näkökulma ja osaketyökalun ostosuositukset

Osaketyökalussa kovimman konsensusostosuosituksen saa Huhtamäki arvolla 1,5. Konsensusostosuositus on analyytikoiden osto/myynti-suositusten keskiarvo, jossa arvot ovat seuraavat: 1 = Osta, 2 = Ylipainota, 3 = Pidä, 4 = Alipainota, 5 = Myy.

Sanoma on listan toinen arvolla 1,83. Metso Outotec ja Stockmann ovat selkeästi ”ylipainota”-suosituksessa arvolla 2. Neste, Remedy Entertainment ja Sampo taas putoavat ”Ylipainota” ja ”Pidä” -suositusten väliin, arvojen ollessa 2,46 – 2,53.

Yksikään osake ei saa selkää ”Myy” tai ”Alipaintota” -suositusta. Elisa on listan heikoin 3,17 lukemalla ja Bittium tasan 3, joten molemmat ovat keskiarvoltaan ”Pidä”-suositukssa.

Osaketyökalun 9 osaketta

Arvostusluvut ja kokonaispisteet vertailussa

Kokonaispisteet määräytyvät Sijoijttaja.fi:n yhteenlaskettuina ja optimaalisesti painotettunia keskiarvoina. Pisteet perustuvat fundamentteihin ja kertovat siten lahjomattomasti, mitkä ovat malliemme mukaan parhaat ja heikoimmat osakkeet päivityshetkellä eli tässä tapauksessa 13.7. päätöslukemien perusteella. Mitä paremmat kokonaispisteet yhtiö saa, sitä houkuttelevampi se on mielestämme sijoituskohteena. Lisää pistetytyksestä voit lukea täältä.

Huhtamäki saa parhaimmat pisteet osaketyökalussa. Toisena on Elisa, vaikka se ei saanut läheskään yhtä hyviä ostosuosituksia.

Elisan pisteitä nostavat vakaa osinko ja toimiala. Elisan osake on myös ollut kohtalaisen vakaa ja laskenut vuoden alusta vain reilut pari prosenttia. Sampo, Sanoma ja Neste saavat myös hyvät kokonaispisteet. Sammon osakekohtaisen tuloksen kolmen vuoden kasvuennuste on heikoin (-17,5 %), mutta 5 % osinko taas on vertailun vahvin.

Stockmannia painaa vertailussa raju velkaisuusaste, vaikka liiketoiminnassa on tapahtunut käänne parempaan suuntaan. Huomionarvoista on kuitenkin se, että yksikään vertailussa omistajia menettäneistä yhtiöistä, ei saa heikkoja kokonaispisteitäpisteitä (alle 40). Kaikki yhtiöt ovat vähintään kohtalaisen hyviä.



Huhtamäki, Elisa ja Sanoma Sampo saavat listan yhtiöistä kovimmat pisteet. Kuva: osaketyökalu Sijottaja.fi

Osaketyökalu ja muut työkalut Sijoittaja.fi:n jäsenille – kokeile 14 päivää veloituksetta!

Osaketyökalu on monipuolinen työkalu osakkeiden etsimiseen ja vertailuun. Työkalusta löydät helposti sijoitustyylisi houkuttelevimmat osakkeet Suomesta ja maailmalta.

Työkalusta näet osakkeiden tärkeimmät tunnusluvut sekä valmiita TOP-listoja ja mallisalkkuja. Löydät Osaketyökalusta ajantasaiset listat mm. parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

KOKEILE JÄSENYYTTÄ 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Nesteeltä tulosvaroitus – osakkeen laatustatus mennyttä
Tuloskauden parhaat suoritukset – vertaile tuloksia Osaketyökalulla
Analyysi: Sampo jäi osittain tavoitteistaan, vaikka sen tulos ylitti odotukset
Sijoittajan valinnat