Miten markkinat ovat reagoineet Fedin aiempiin korkopäätöksiin?

USA:n keskuspankki Fedin kaksipäiväinen syyskuun kokous alkaa. Miten osakemarkkinat ovat reagoineet aiempiin vuoden 2022 kokouksiin?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

USA:n keskuspankki Fedin kaksipäiväinen syyskuun kokous alkaa. Miten osakemarkkinat ovat reagoineet aiempiin vuoden 2022 kokouksiin?

Fedin kaksipäiväinen syyskuun kokous käynnistyy

Yhdysvaltain keskuspankki Fedin ohjauskorko on tasolla 2,25 – 2,50 prosenttia. Fedin kokous alkaa 20.9. ja korkopäätös ilmoitetaan 21.9. Markkinat ennustavat Fedin nostavan korkoa 0,75 prosenttiyksikköä. Yhden prosentin koronnostolle markkinat antavat 18 prosentin todennäköisyyden.

Miten markkinat ovat reagoineet Fedin aiempiin vuoden 2022 korkopäätöksiin?

Fedillä on ollut vuonna 2022 viisi kokousta ja ohjauskorkoa on nostettu neljä kertaa. Alla olevaan taulukkoon olemme keränneet vuoden 2022 korkopäätökset sekä markkinoiden liikkeet Fedin kokousten ympärillä.

Markkinoiden liikkeet (S&P 500 -indeksi) ensimmäisenä Fed-päivänä ovat olleet keskimäärin lähellä nollaa. Keskiarvotuotto on -0,03 prosenttia.

Varsinaisena korkopäätöspäivänä tuotto on ollut pääsääntöisesti positiivinen. Keskiarvotuotto on ollut vuonna 2022 peräti 1,83 prosenttia. Seuraava päivä onkin sitten ollut heikompi. Keskimäärin osakkeet ovat laskeneet korkopäätöstä seuraavana päivänä 0,98 prosenttia. Rökälelaskut nähtiin touko- ja kesäkuussa. Vastaavasti maaliskuussa ja hieman yllättäen myös heinäkuussa markkinat nousivat korkopäätöksen jälkeisenä päivänä.

Sijoittajan on myös hyvä ottaa huomioon, että aiemmat vuoden 2022 korkopäätökset eivät ole tulleet markkinoille yllätyksenä. Jos Fed nostaa syyskuun 21. päivä ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä, se on markkinoille odotettu ja osakkeet todennäköisesti reagoivat siihen neutraalin positiivisesti. Voimakkaampi 1,00 prosenttiyksikön nosto todennäköisesti saisi aikaan markkinalaskun. Myös Powellin puheella on vaikutuksensa. Markkinat pelkäävät liian aggressiivista Fediä, joka ei huomaa inflaation hiljentymistä ja aiheuttaa USA:han taantuman. Siksi Powellin puhe voi olla jopa tärkeämmässä asemassa kuin itse korkopäätös.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat