Analyysissa suomalaiset kiinteistösijoitusosakkeet

Helsingin pörssissä on viisi osaketta kiinteistösektorilta. Yhtiöt ovat hyvin erilaisia ja niillä on erilaiset tuotto-odotukset. Analyysissa käymme läpi yhtiöt ja sijoittajan näkökulman kiinteistöosakkeisiin.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Helsingin pörssissä on viisi osaketta kiinteistösektorilta. Yhtiöt ovat hyvin erilaisia ja niillä on erilaiset tuotto-odotukset. Analyysissa käymme läpi yhtiöt ja sijoittajan näkökulman kiinteistöosakkeisiin.

*2022 q2. LTV = Loan-To-Value. Termi kuvastaa luottojen suhdetta kiinteistöjen arvoon. Luotot/Kiinteistöt.

**EPRA NRV per 30.6.2022 ja Markkina-arvo per 19.6.2022

*** 16.9.2022

EPRA NRV:n on tarkoitus määrittää kustannus, jolla yhtiön nettovarat tai liiketoiminnot voitaisiin hankkia raportointipäivänä. 

Kojamo ja Citycon suurimmat

Selkeästi suurimmat yhtiöt ovat Kojamo ja Citycon. Luototusasteet ovat kaikilla hieman alle 50%. Paras vuokrasaste on Toivo Groupilla. Myös Ovaro Kiinteistösijoitus on saanut edellisestä katsauksesta nostettua vuokrausastetta, vaikkakin se on hieman laskenut 2021 vuoteen nähden. Hinnan suhteesta EPRA NRV:iin näkee, että Investors House on nelikosta tällä hetkellä selkeästi kallein suhteessa toisen kvartaalin lukuihin. Investors Housen liiketoiminnasta toisaalta yli puolet tulee palveluliiketoiminnasta, jonka hinnoittelussa sijoittajat voivat nähdä olevan vähemmän riskejä lähitulevaisuudessa suhteessa muihin toimijoihin, joiden liiketoiminta koostuu käytännössä vuokraustoiminnasta ja kiinteistökehityksestä. 

Alla on kuvattu viimeisen 12kk ajalta listattujen kiinteistösijoitusyhtiöden kokonaistuotot. Alla näkyvästä kuvaajasta nähdään, että vain Investors House on tuottanut positiivisesti edellisen 12 kuukauden aikana ja Citycon on aavistuksen plussan puolella. Muuten listatuilla kiinteistösijoitusyhtiöillä on ollut vaikea 12kk, mikä voi johtua muun muassa siitä, että korkojen nousun myötä markkinatilanne on muuttunut haastavammaksi.

Kojamon hinta on laskenut, mikä näkyy negatiivisena tuottona edellisen 12kk kuukauden aikana. Saman näkee myös siitä, että osakekohtainen EPRA NRV/PRICE luku on laskenut edellisen katsauksen 112%-> 68%

Vakaa asuntojen vuokraus suhteessa liikekiinteistöjen vuokraukseen näkyy Cityconia ja Kojamoa verrattaessa arvostustasoissa. Kojamo hinnoitellaan selkeästi Cityconia kalliimmaksi, jos katsotaan tulospohjaisia arvostuskertoimia (esim. CTY1s P/E 2022e 11,7 vs KOJAMO 24,8). Kuitenkin kun verrataan PRICE/EPRA NRV lukua, on Kojamo vain hieman Cityconia kalliimpi Kojamo: 68% vrt. Citycon: 60%.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Sijoittajan valinnat