TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista

Analysoimme Suomen parhaat kotimaisiin osakkeisiin sijoittavat rahastot. Tässä TOP 10 -osakkeet näistä rahastoista.

Tuomas Luukkonen
Tuomas Luukkonen

Analysoimme Suomen parhaat kotimaisiin osakkeisiin sijoittavat rahastot. Tässä TOP 10 -osakkeet näistä rahastoista.

Valitsimme ensin parhaat rahastot

Selvitimme parhaat suomalaisiin osakkeisiin sijoittavat osakerahastot. Vertailussa on 23 suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakerahastoa, joilta löytyy vähintään viiden vuoden tuottohistoria. Näistä rahastoista valitsimme TOP 10 -osakkeet. 

Vertailumme perusteella parhaat rahastot ovat: Evli Suomi Pienyhtiöt B, eQ Suomi 1 K, Nordnet Suomi Indeksi, Säästöpankki Pienyhtiöt ja S-Pankki Fenno Osake A. Kärkirahastoista Nordnetin rahasto on indeksirahasto, mutta muut rahastot ovat aktiivisesti hoidettuja rahastoja. Evlin ja Säästöpankin rahastot keskittyvät pääosin pienyhtiöihin sijoitustoiminnassaan.

Katsso tästä Suomen parhaat rahastot!

TOP 10 -osakkeet Suomen parhaista rahastoista (jäsenille)

Millaisilla osakepoiminnoilla huippurahastot ovat päässeet vertailun kärkisijoille? Tutkimme parhaiden rahastojen omistukset, ja katsoimme, mitkä osakkeet ovat suurimmassa painossa rahastoissa. Kävimme läpi viiden parhaimman rahaston salkun sisällön, ja asetimme ne järjestykseen osakkeen suosion mukaan.

New wpDataTable

Generated by wpDataTables

Jäsenosiossa TOP-10 -osakkeet parhaista rahastoista.

Kolme suosituinta osaketta ovat Huhtamäki, Nordea ja UPM-Kymmene. Suosituimmista osakkeista Huhtamäki jatkaa jälleen listan kärkisijalla ja se on ainoa osake, jota löytyy jopa neljän eri rahaston TOP 10 -omistuksista. Huhtamäki puuttuu Nordnetin indeksirahaston suurimpien omistusten joukosta, mutta kaikki aktiivisesti rahastoa hoitavat toimijat ovat valinneet osakkeen yhdeksi suosikeistaan.

Parhaiden rahastojen TOP-10 -osakkeet:

  1. Huhtamäki
  2. Nordea (eQ Suomi 1 K -rahaston suosikki)
  3. UPM-Kymmene (S-Pankki Fenno Osake A -rahaston suosikki)
  4. Kone
  5. Wärtsilä
  6. Metso
  7. Qt Group
  8. Valmet
  9. Konecranes (Evli Suomi Pienyhtiöt B ja Säästöpankki Pienyhtiöt rahastojen suosikki)
  10. Nokia (Nordnet Suomi Indeksi -rahaston suurin omistus)

Kärkirahastoista Evli Suomi Pienyhtiöt ja Säästöpankki Pienyhtiöt rahastojen suosituimpien osakkeiden lista on hieman erinäköinen verrattuna muihin, sillä rahastot keskittyvät nimensä mukaisesti pienempien yhtiöiden osakkeisiin. Rahastojen listalta löytyy myös keskikokoisia osakkeita. Molempien rahastojen ykkössuosikiksi on valikoitunut Konecranesin osake, joka onkin ollut vahvassa nousussa viime syksystä saakka.  

eQ Suomi 1 K, Nordnet Suomi Indeksi ja S-Pankki Fenno Osake rahastojen suurimpien omistusten joukosta löytyy monelle sijoittajalle tuttuja suuryhtiöitä, kuten Nordea, Nokia, Kone ja UPM-Kymmenen. Edellisessä päivityksessä Nesteen osake oli vielä selkeästi yksi rahastonhoitajien lempiosakkeista, mutta yhtiön heikon suosituksen myötä viime aikoina on Nesteen osake poistunut myös salkunhoitajien kärkilistoilta. Vain eQ Suomi 1 K -rahaston kymmenen suurimman omistuksen joukosta löytyy vielä Nesteen osake.

Edellisessä päivityksessä myös Orionin osake oli salkunhoitajien suosiossa ja osaketta löytyi jopa neljän rahaston TOP 10 -listalta. Nyt osake löytyy enää kahden rahaston kymmenen suurimman omistuksen joukosta.

Näin TOP 10 -osakkeet pisteytetään Osaketyökalussa

Vertailimme lisäksi, miten parhaiden rahastojen suosikkiosakkeet pärjäävät Osaketyökalun pisteytyksessä. Laitoimme osakkeet järjestykseen kokonaispisteiden perusteella, ja tutkimme osakkeiden faktoripisteitä. Mitä sijoitustyyliä ja tunnuslukuja parhaat rahastot hyödyntävät osakepoiminnassaan?

New wpDataTable

Generated by wpDataTables

Osaketyökalu pisteyttää osakkeet dynaamisten painojen mukaan kuuden pääfaktorin (momentti, arvo, laatu, kokonaisriski, kasvu ja osinko) perusteella. Kokonaispisteet kertovat osakkeen houkuttelevuudesta pisteytyksemme perusteella – mitä korkeammat pisteet, sitä houkuttelevampi osake on. Dynaaminen painotus tarkoittaa sitä, että yksittäisten faktoreiden paino kokonaispisteiden laskennassa elää markkinatilanteen mukaan. Lue tästä tarkemmin.

Kaikki kärkirahastojen suosituimmat osakkeet saavat Osaketyökalun pisteytyksessä keskimääräistä paremmat pisteet. Kärkirahastojen suosikkiosakkeista parhaat kokonaispisteet saavat:

  • Nordea (79)
  • Huhtamäki (79)
  • Valmet (77)

Viime vuosina parhaiten menestyneiden rahastojen salkuissa näkyy selvä ylipainotus laatuosakkeisiin. Aiemmin myös kasvuosakkeet ovat olleet suosiossa, mutta niiden pärjättyä heikosti vuoden 2022 aikana painotus laatuosakkeisiin on selvästi kasvanut. Laatuosakkeet ovat markkinamyllerryksessä pitäneet hyvin pintansa, ja ne ovat pärjänneet pitkässä juoksussa arvo- ja osinko-osakkeita paremmin. Sijoittaja voi etsiä laatuosakkeita helposti esimerkiksi Osaketyökalun laatupisteiden perusteella tai Parhaat laatuosakkeet maailmalta ja Parhaat laatuosakkeet Suomesta -listoilta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvu- ja laatuosakkeet ovat voittaneet indeksin kehityksen.

Näin hyödynnät artikkelia sijoitustoiminnassasi

  • Tutustu rahastovertailuun, ja vertaile suomalaisiin osakkeisiin sijoittavia rahastoja, mukana on 23 osakerahastoa.
  • TOP 10 -rahastojen osakelistasta voit löytää sijoitusideoita omaan salkkuusi.
  • Osaketyökalullamme voi etsiä oman sijoitustyylisi osakkeita ja vertailla osakkeiden pisteytystä sekä arvostuslukuja
Sinua voisi kiinnostaa
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat