Markkinoilla hurja kahden päivän ralli – mihin suunta seuraavaksi?

Lokakuun osakeralli on ollut historiallisen vahva. Mitkä tekijät ovat nousun takana? Entä, mihin osakkeet suuntaavat seuraavaksi?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Lokakuun osakeralli on ollut historiallisen vahva. Mitkä tekijät ovat nousun takana? Entä, mihin osakkeet suuntaavat seuraavaksi?

Osakemarkkinoiden hurja lokaralli

Syyskuu oli osakemarkkinoilla historiallisen heikko. Lokakuun startti olikin sitten jotain ihan muuta ja yllätti monet sijoittajat. Markkinat ovat nousseet vahvasti lokakuun kahtena ensimmäisenä pörssipäivänä. S&P 500 -indeksi on noussut 5,7 prosenttia ja Nasdaq 100 -indeksi 5,6 prosenttia.

Mistä nousu johtuu?

Kirjoitimme viime viikolla kaksi aiheeseen liittyvää artikkelia:

Pääpointtina artikkeleissa oli, että pitkäntähtäimen sijoittajan kannattaa jo alkaa lisäillä osakepainoa salkussa ja että nykyinen karhumarkkina on lähellä keskimääräisen karhumarkkinan kestoa. Jossain vaiheessa markkina kääntyy ja kun käänne tapahtuu, se on nopea.

Markkinoille on tullut myös positiivisia uutisia, jotka tukevat nousua. Korot ovat kääntyneet laskuun. Englannin ja Australian keskuspankit ovat vaihtaneet äänensävyä haukasta kyyhkyiksi. Tuore työvoimatilasto kertoi, että avoimien työpaikkojen määrä USA:ssa on laskenut. ISM-ostopäällikköindeksi oli odotuksia heikompi ja kertoi inflaation viilentymisestä.

Kaikki nämä olisivat normaalitilanteessa osakemarkkinoille negatiivista, mutta tässä tilanteessa markkinat odottavat kuumeisesti sitä, milloin keskuspankit ja etenkin Fed lopettaa aggressiiviset koronnostot. Kun koronnostot päättyvät, loppuu korkojen nousu ja osakkeilla on jälleen tilaa hengittää.

Mitä seuraavaksi?

Futuurien perusteella osakemarkkinoiden meno olisi rauhoittumassa. Nyt ollaan vedenjakajalla. Joko markkina kääntyy takaisin pessimistiseen moodiin tai positiivinen vire jatkuu, jolloin nousumomentum vahvistuu.

Negatiivista moodia tukee se, että mitään merkittävää muutosta taloustilanteessa ei ole tapahtunut. Keskuspankki Fed jatkanee koronnostoja ja inflaatio pysyy korkealla. Talouskasvu hyytyy, mikä yhdessä inflaation kanssa näkyy pörssiyritysten tuloksissa. Osakkeet jatkavat alakuloisena. Riskinä on se, että Fed nostaa ohjauskorkoa liikaa, mikä sysää osakemarkkinat nykyistä tasoa selvästi alemmas.

Positiivista momentumia vastaavasti tukevat positiiviset signaalit Englannin ja Australian keskuspankkien suunnalta. Nykyiset koronnostot ovat tehneet jo tehtävänsä, eikä ole tarvetta enää nostaa korkoja yhtä aggressiivisella tahdilla. Maltillisempi riittäisi. Inflaatio näyttäisi myös rauhoittuneen. Lisäksi korot ovat laskeneet, mikä auttaa osakkeita.

Tilanne on todellakin fiftysixty, mutta annamme positiiviselle skenaariolle hieman korkeamman todennäköisyyden viime päivien tapahtumien johdosta. Erityisen negatiivista skenaariota, jossa osakemarkkinat laajoissa indekseissä laskisivat vielä 10-15 prosenttia tai jopa enemmän, pidämme epätodennäköisimpänä, mutta mahdollisena. Tilannekuva selkiytyy päivä päivältä ja viikko viikolta. Siksi markkinaa on nyt seurattava erityisen tarkasti.

Tämän viikon tärkein talousluku on perjantaina julkistettavat työllisyysraportti. USA:n työmarkkinoiden tulisi viilentyä ja etenkin palkkojen nousun olisi taituttava. Tämä antaisi tukea osakkeille. Seuraavat lokakuun tärkeimmät tapahtumat ovat syyskuun inflaatiolukema (CPI) ja seuraava Fedin kokous.

Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat