Markkinakatsaus: globaalin pankkikriisin uhka säikäytti sijoittajat

Markkinoilla on ollut voimakkaita liikkeitä, jotka ovat tuntuneet sijoittajien salkuissa. Käymme läpi tärkeimmät indikaattorit ja miten navigoida vaikeassa markkinatilanteessa. Löytyykö markkinoilta sijoituskohteita, jotka toimivat?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinoilla on ollut voimakkaita liikkeitä, jotka ovat tuntuneet sijoittajien salkuissa. Käymme läpi tärkeimmät indikaattorit ja miten navigoida vaikeassa markkinatilanteessa. Löytyykö markkinoilta sijoituskohteita, jotka toimivat?

Pankkiosakkeet kriisissä

Viimeisen viikon lähes ainoa puheenaihe markkinoilla on ollut USA:laisten alueellisten pankkien ahdinko ja Silicon Valley Bankin kaatuminen.

Regional Banks ETF:n kurssi on laskenut 35 prosenttia helmikuun alusta. Korkeiden korkojen piti olla pankeille hyväksi, mutta nopea korkojen nousu onkin ongelma, jos varat on sijoitettu korkoinstrumentteihin, joiden arvot laskevat korkotason noustessa.

Korot laskeneet voimakkaasti

Markkinoilla on viimeisen viikon aikana alettu pelätä systeemitason riskiä, mikä on näkynyt erittäin voimakkaina liikkeinä korkomarkkinoilla.

USA:n 10-vuotinen korko on laskenut yli neljän prosentin tasolta alle kolmeen ja puoleen prosenttiin.

Lähde: CNBC

USA:n 2-vuotinen korko laski vieläkin dramaattisemmin yli prosenttiyksikön alle neljään prosenttiin.

Lähde: CNBC

Mitä tekee Fed?

Nopea korkojen lasku indikoi myös siitä, että odotukset USA:n keskuspankki Fedin ensi viikon koronnostoista ovat kääntyneet päälaelleen. Vielä viikko sitten pidettiin todennäköisenä, että Fed nostaisi ohjauskorkoa 0,50 prosenttiyksikköä. Nyt todennäköisin vaihtoehto on 0,25 prosenttiyksikön nosto, mutta ohjauskoron pitäminen nykyisellä tasollaan on myös mahdollinen vaihtoehto.

Se, mikä on erityisen mielenkiintoista, on Fedin ohjauskorkoa ennustavien futuurien kääntyminen laskuun. Futuurit ennustavat nyt, että ohjauskorko on joulukuussa 0,75 prosenttiyksikköä nykytasoa alempana (3,75 – 4,00 prosentissa). Fed itse ennusti viime kokouksessa ohjauskoron olevan tasolla 5,00 – 5,25 prosenttia.

Ensi viikon Fedin kokous on erityisen tärkeä sijoittajan näkökulmasta. Fed ei voi olla huomioimatta pankkikriisiä. Moodin on muututtava haukka-Fedistä keskuspankiksi, joka on valmis turvaamaan markkinat tilanteen niin vaatiessa.

Lähde: Atlantafed.org

Teknologiaosakkeet palanneet markkinajohtajiksi

Vuosi 2022 oli teknologiaosakkeille kauhea. Kuluva vuosi on ollut parempi, mutta viimeisen viikon aikana teknologiaosakkeet ovat olleet suorastaan suvereeni sijoituskohde verrattuna muihin syklisiin sektoreihin.

Rahoitus, energia ja materiaalit ovat olleet viimeisen viikon aikana selvästi heikoimmat sektorit. Sijoittajat ovat suosineet defensiivisiä ja teknologiaosakkeita. Kaikki isoimmat teknologiaosakkeet ovat viikkotuotoilla mitattuna jopa plussalla.

Johtopäätökset: miten navigoida vaikeassa markkinatilanteessa?

Markkinamyllerrys on ollut niin voimakasta, että kriisi tuskin on vielä ohi. Pankkiosakkeiden ja korkomarkkinan hurja volatiliteetti kertoo siitä, että sijoittajien pelkokerroin on noussut. Riskinottohalukkuus on vähentynyt.

Eurooppalainen pankkisektori voi vielä kohdata oman yhdysvaltalaistyylisen kriisin ja täällä potentiaaliset kriisipankit ovat isompia. Esimerkkinä pitkään ongelmissa ollut Credit Suisse, jonka osake on laskenut vuodessa 74 prosenttia.

Lähde: TradingView

Kirjoitimme Euroopan orastavasta pankkikriisistä viimeksi lokakuussa. Kirjoitimme silloin, että: eurooppalainen pankkikriisi voisi laueta, jos kolme seuraavista tapahtuisi yhtäaikaa:

  1. Korkojen nopea nousu
  2. Keskuspankkien liian aggressiivinen rahapolitiikka yhdistettynä heikkenevään talouteen
  3. Energiakriisi
  4. Credit Suissen tai muun merkittävän pankin suistuminen maksukyvyttömyyteen.

EKP on aiemmin reagoinut USA:n keskuspankkia hitaammin. Riskinä on nyt se, että EKP ignooraa nykyisen tilanteen ja nostaa ohjauskorkoa liian aggressiivisesti. EKP päätti 16.3.2023 korkopäätöksessä nostaa ohjauskorkoa 0,50 prosenttiyksikköä, joka kuvastaa EKP:n hitautta reagoida nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen.

EKP kuitenkin sanoi tiedotteessa seuraavaa: ”EKP:n neuvosto seuraa tiiviisti tämänhetkisiä markkinoiden jännitteitä ja on valmis reagoimaan tarvittaessa hinta- ja rahoitusvakauden säilyttämiseksi euroalueella. Euroalueen pankkisektori on joustava, ja sillä on vahvat pääoma- ja likviditeettiasemat. Joka tapauksessa EKP:n politiikan työkalupakki on täysin varustettu tarjoamaan tarvittaessa likviditeettitukea euroalueen rahoitusjärjestelmälle ja turvaamaan rahapolitiikan sujuva välittyminen.”

Eurooppalaisia valtionlainoja omistavat rahastot, eläkeyhtiöt ja pankit. Valtionlainojen hinnat ovat laskeneet voimakkaasti korkojen noustessa. Esimerkiksi pitkät yli 20-vuotiset eurooppalaiset valtionlainat ovat laskeneet noin vuoden takaisista hinnoista lähes 40 prosenttia. Riskinä on, että korot jatkavat Euroopassa nousussa ja valtionlainat laskussa.

Lähde: TradingView

Fed todennäköisesti reagoi nopeammin, mikä tekee USA:sta todennäköisesti turvallisemman sijoituskohteen lyhyellä tähtäimellä. USA:n dollarilla on myös tapana vahvistua kriisitilanteissa euroon nähden. Nyt toki keskuspankkien korkopäätöksillä on tähän vaikutuksensa.

Sijoittaja joutuu olemaan tulevien viikkojen ja kuukausien aikana varovaisempi kuin mitä muutama viikko sitten näytti. Tilannetta on seurattava tarkasti ja Markkinaympäristö auttaa sijoittajaa seurannassa.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Sijoittajan valinnat