USA:sta alkava tuloskausi voi kääntää osakekurssien suunnan

Tuloskausi käynnistyy USA:sta pankkisektorin raporteilla. Markkinat odottavat selkoa pankkien taseriskeihin. Negatiivisia yllätyksiä ei saisi tulla. Osakkeiden nousun jatkuminen edellyttää positiivisia yllätyksiä myös muilta sektoreilta.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskausi käynnistyy USA:sta pankkisektorin raporteilla. Markkinat odottavat selkoa pankkien taseriskeihin. Negatiivisia yllätyksiä ei saisi tulla. Osakkeiden nousun jatkuminen edellyttää positiivisia yllätyksiä myös muilta sektoreilta.

Odotukset nousseet

Tuloskausi USA:ssa käynnistyy näillä hetkillä pankkisektorin tulosjulkistuksilla. Pankkien raportit ovat nyt suurennuslasin alla, koska USA:sta alkanut pankkikriisi on varjostanut koko sektoria. Nähdäänkö isoja alaskirjauksia, ovatko pankit kokeneet talletuspakoa, paljastuuko yllättäviä taseriskejä? Etenkin nämä seikat kiinnostavat nyt sijoittajia.

Odotukset Q1:n alla ovat nousseet, sillä osakemarkkina on ollut yllättävän resilientti orastaviin riskeihin. Markkinat ovat nyt ylempänä kuin ennen Q4-tuloskauden alkua.

S&P 500 -indeksin kolmen kuukauden kehitys

Q1:ltä odotetaan tuloslaskua

Factsetin mukaan analyytikkojen ennusteet S&P 500 -indeksin yhtiöille povaavat 6,8 prosentin tuloslaskua Q1:lle. Tämä olisi toteutuessaan heikoin kvartaali sitten Q2/2020. Vuoden vaihteessa analyytikot ennustivat 0,3 prosentin tuloslaskua, joten ennusteita on vedetty alas selvästi viimeisen kvartaalin aikana.

Myös yhtiöiden ohjaukset Q1:lle ovat olleet nihkeitä. S&P 500 -yhtiöistä 106 on antanut tulosohjauksen Q1:lle. Näistä 78 on antanut negatiivisen tulosohjauksen ja 28 positiivisen. Tämä on selvästi aiempia kvartaaleja heikompi lukema.

Analyytikot ennustavat tulosten kääntyvän H2:lla

Analyytikot ennustavat tuloslaskun jatkuvan S&P 500 -yhtiöillä vielä Q2:lla. Tuloslasku olisi ennusteiden mukaan 4,6 prosenttia.

Vuoden 2023 toinen vuosipuolisko näyttäisi sitten valoisammalta. Q3:lle analyytikot ennustavat 2,1 prosentin tuloskasvua ja Q4:lle peräti 9,0 prosentin tuloskasvua.

Johtopäätökset

Osakemarkkinat ovat olleet yllättävän vahvassa moodissa, jota kausiluonteisuus on tukenut. Finanssiriskien voimakas nousukaan ei saanut kuin pientä säröä indeksien kehitykseen.

Analyytikoiden tulosennusteet ja yhtiöiden ohjaukset eivät tue kurssinousua. Osakkeet tarvitsevat noustakseen tuloskasvua ja sitä on odotettavissa vasta vuoden toisella puoliskolla. Osakekurssit katsovat eteenpäin, mutta riittääkö markkinoiden luottamus, jos tuloskehitys on vuoden 2023 kahdella ensimmäisellä kvartaalilla yhtä ankeaa kuin tällä hetkellä ennustetaan?

S&P 500 -indeksin, toteutuneiden ja tulosennusteiden kehitys

Osakekurssien nousun jatkuminen edellyttäisi ensin helpotusta pankkisektorin tulosraporteista. Uusia riskejä ei saa nousta esille, ja toivottavaa myös olisi, ettei lainananto merkittävästi ole kiristynyt. Tämä nimittäin hyydyttää talouden nopeasti.

Kurssinousuun tarvitaan myös muiden sektoreiden analyytikoiden tulosennusteiden ylitystä. Etenkin alkuvuonna selvästi nousseet teknologiayhtiöt ovat avainasemassa.

Tämä tuloskausi on mielenkiintoisempi kuin pitkään aikaan.

Seuraa tuloskautta



Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Sijoittajan valinnat