Maailman halvimmat osakemarkkinat

Indeksin valintatyökalullamme voi etsiä arvostuslukujen perusteella halvimpia osakeindeksejä. Alhaiset arvostusluvut eivät kuitenkaan ole paras mittari, sillä tietyt osakeindeksit ovat aina arvostuslukujen perusteella edullisempia kuin toiset.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Indeksin valintatyökalullamme voi etsiä arvostuslukujen perusteella halvimpia osakeindeksejä. Alhaiset arvostusluvut eivät kuitenkaan ole paras mittari, sillä tietyt osakeindeksit ovat aina arvostuslukujen perusteella edullisempia kuin toiset.

Halvimmat osakeindeksit

Indeksin valintatyökalun perusteella halvimpia osakeindekseja suhteessa tulosarvostukseen ovat:

  1. Eurooppalaiset autoteollisuussektorin yhtiöt
  2. Venäläiset yhtiöt
  3. Kiinalaiset suuryhtiöt

Kaikki kolme osakeindeksia ovat myös absoluuttisilla arvostusluvuilla (EV/EBITDA, PE, PB, osinkotuotto, P/CF) tarkasteltuna edullisia. Esimerkiksi venäläisten yhtiöiden P/CF on 3,3 ja Kiinalaisten suuryhtiöiden P/B on 1,1. Kaikki arvostusluvut löytyvät Indeksin valintatyökalusta.

Venäläisissä yhtiöissä näkyy selvästi öljyn hinnan laskun vaikutus, mikä on laskenut venäläisyhtiöiden osakekursseja ja siten parantanut arvostuslukuja. Volkswagen-kohu on vaikuttanut negatiivisesti euroopalaisiin autoteollisuussektorin yhtiöihin. Volkswagenin paino kyseistä indeksiä seuraavassa ETF:ssä on yli 10 %.

20160426-halvimmat-indeksit3

Alhaisissa arvostuskertoimissa piilee riski

Osakemarkkinoita verratessa täytyy muista, että markkinat ovat erilaisia. Riskiset kehittyvien markkinoiden yhtiöt ovat käytännössä aina matalammalle arvostettu kuin esimerkiksi amerikkalaiset S&P 500 -indeksin yhtiöt. Osakemarkkinoiden toimialajakauma voi myös olla hyvin erilainen. Venäjän osakemarkkinoilla energiasektorin osuus on yli 50 %. Venäläisten energiayhtiöiden arvostuskertoimet ovat käytännössä aina länsimaisia verrokkeja alemmat, muun toimialan yhtiöistä puhumattakaan.

Absoluuttista arvostuslukua parempi mittari on arvostus suhteessa historiaan. Tämä kertoo sijoittajalle, mitkä osakeindeksit ovat ”alennuksessa”. Jos esimerkiksi Venäjän osakemarkkinoiden PE-luku on historiassa ollut keskimäärin 6 ja PE on nyt 4, ovat Venäjän markkinat PE-luvulla mitattuna edulliset suhteessa historiaan.

Älä siis tee sijoituspäätöstä vain vertaamalla arvostuskertoimia eri osakemarkkinoiden kesken.

Esimerkki

Euroalueen pienyhtiöiden indeksi saa tulosarvostuksesta arvosanan 4. Kuitenkin historiaan suhteutettuna tulosarvosana saa luvun 10. Euroalueen pienyhtiöiden PE-luku on tällä hetkellä ennustetulla tuloksella 14,9. Historiassa arvostus on ollut korkeampi, joten historiaan verrattuna euroalueen pienyhtiöiden tulosarvostus on houkutteleva.

Sinua voisi kiinnostaa
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Markkinakatsaus: onko nyt hyvä hetki sijoittaa osakkeisiin?
Rahastovertailu – Suomen parhaat osakerahastot juuri nyt
Sijoittajan valinnat