Alkavalta tuloskaudelta odotetaan laskevia tuloksia

Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulosten odotetaan laskevan noin 7 % vuodentakaisesta, mutta loppuvuosi näyttää ennusteissa valoisammalta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulosten odotetaan laskevan noin 7 % vuodentakaisesta, mutta loppuvuosi näyttää ennusteissa valoisammalta.

Tuloskausi käynnistynyt myös Yhdysvalloissa

Tuloskausi on jälleen käynnistynyt ja seuraavien viikkojen aikana saadaan tietää maailman suurimpien yhtiöiden tuloskunnosta. Yhdysvalloissa tuloskauden ovat aloittaneet suuret pankit, kuten JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo ja Citigroup, jotka julkaisivat viime perjantaina tuloksiaan. Pankit julkaisivat odotuksia paremmat tulokset muun muassa korkeiden korkojen ansiosta. Tällä viikolla saadaan lisää pankkien ja suuryritysten tuloksia pöytään, esimerkiksi Tesla ja Netflix julkaisevat tällä viikolla tulokset.

Viimeisen kahden tuloskauden aikana S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulokset ovat olleet laskussa, ja ennusteiden mukaan myös Q2 olisi tuloslaskun aikaa. FactSetin mukaan S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulosten odotetaan laskevan 7,1 %, mikä olisi suurin tuloslasku sitten koronavuoden 2020 Q2-tuloslaskun, jolloin tulokset laskivat 31,6 %.

Todellisuudessa pörssiyhtiöillä on tapana päihittää tulosennusteet, joten tuloslasku ei välttämättä tule olemaan aivan niin jyrkkää kuin tämän hetken ennusteet antavat ymmärtää. FactSetin mukaan jopa 80 prosenttia 30:stä S&P 500 -indeksin yhtiöstä, jotka ovat jo julkaisseet tuloksensa 14.7. mennessä, on päihittänyt tulosennusteet. Varsinkin rahoitussektorin yhtiöt ovat olleet osana raportoimassa odotuksia parempia tuloksia. Nähtäväksi jää jatkuuko sama trendi lopun tuloskauden aikana.

Lähde: FactSet

Seitsemän sektorin odotetaan kasvattavan tuloksiaan

Sektoritasolla tarkasteltuna seitsemän sektorin odotetaan raportoivan tuloskasvua, joista suurinta kasvua olisi harkinnanvaraisen kulutuksen ja viestintäpalveluiden sektoreilla. Neljän sektorin odotetaan taas raportoivan tuloslaskua, joista suurinta laskua odotetaan olevan energia- ja materiaalisektoreilla. Vuoden 2022 aikana energiasektori oli ylivoimainen voittaja kohonneiden energiakustannusten siivittelemänä, mutta nyt sektorille odotetaan kovaa laskua huippuvuoden jälkeen.

Lähde: FactSet

Loppuvuodelle odotetaan tuloskasvua

Vaikka alkavan tuloskauden odotetaan vielä tällä hetkellä olevan tuloslaskun aikaa, loppuvuodelle tilanne näyttää jo valoisammalta. FactSetin mukaan vuoden 2023 Q3:lle odotetaan 0,1 %:n tuloskasvua, ja Q4:lle jopa 7,6 %:n tuloskasvua. Koko vuoden osalta tämä tarkoittaisi 0,6 %:n kasvua tuloksissa. Tulevien kvartaalien ennusteet kerkeävät tosin vielä muuttumaan, ja nähtäväksi jää miten suuryhtiöt pärjäävät, kun korkeiden korkojen vaikutus alkaa enenemissä määrin vaikuttamaan markkinaympäristöön.

Seuraa tuloskautta

Seuraamme Sijoittaja.fi:n sivustolla tiivisti tuloskautta, ja raportoimme seuratuimpien kansainvälisten yhtiöiden, kuten Teslan ja Applen, tulokset. Seuraamme myös tiiviisti Helsingin pörssin tärkeimpien yhtiöiden tuloksia.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälymegatrendin kärkiyhtiön Nvidian tulos Timo Heikkilän analyysissa – SIJOITTAJA -podcast 34
Nvidian tulos ulkona – markkina sai mitä toivoi!
Markkinakatsaus: onko nyt hyvä hetki sijoittaa osakkeisiin?
Sijoittajan valinnat