Eläkeyhtiöiden sijoitussalkut

Eläkeyhtiöt hallitsevat miljardien eurojen varallisuutta ja ovat suurimmat sijoittajat Suomen markkinoilla. Miltä näyttävät eläkeyhtiöiden sijoitussalkut?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Eläkeyhtiöt hallitsevat miljardien eurojen varallisuutta ja ovat suurimmat sijoittajat Suomen markkinoilla. Miltä näyttävät eläkeyhtiöiden sijoitussalkut?

Varma ja Ilmarinen ovat kaksi suurinta eläkeyhtiötä. Varman sijoitusvarat ovat 40,5 miljardia euroa ja Ilmarisen 35,8 miljardia. Nämä kaksi toimijaa ovat niin isoja, että yhtiöiden tekemät muutokset sijoitusstrategioissa näkyvät jo Suomen kokoisessa markkinassa. Sijoittajan on hyödyllistä tietää, miten Suomen suurimmat sijoittajat ovat varansa allokoineet. Sijoittaja voi hakea tästä ideaa omaan pitkänlinjan sijoitussuunnitelmaan (tai tehdä täysin päinvastoin).

Eläkeyhtiöiden sijoitussalkut

Varman ja Ilmarisen sijoitussalkut noudattavat melko klassista omaisuusluokkahajautusta. Osakkeissa 40 %, koroissa 40 % ja muissa 20 %.

  • Ilmarisella on suurempi korkopaino ja Varmalla suurempi paino muissa sijoituksissa.

Eläkeyhtiöiden sijoitussalkut

 

Mentäessä tarkempaan omaisuusluokkajakoon eroja yhtiöiden välillä alkaa syntyä. Ilmarisella on 40 % sijoitettuna joukkovelkakirjalainoihin. Varmalla vain 25 %. Pörssiosakkeissa molemmat ovat 30 % painoilla. Hedge-rahastosijoituksia ei ole Ilmarisella juurikaan, mutta Varmalla yli 15 % sijoituspääomasta.

Eläkeyhtiöiden sijoitukset

Eläkeyhtiöiden sijoitukset yhteensä

Laskettaessa näiden kahden suurimman eläkeyhtiöiden sijoitussalkut yhteen saadaan yli 76 miljardin euron arvoinen sijoitussalkku. Sen allokaatio eli hajautus omaisuusluokkien välillä kuvastaa tyypillisen suuren institutionaalisen sijoittajan salkkua.

Eläkeyhtiöiden sijoitussalkku yhteensä

Tyypillinen suuren institutionaalisen sijoittajan salkku

Kuten esimerkki eläkeyhtiöiden sijoitussalkusta osoittaa, suursijoittajan salkun omaisuusluokkahajautus on yleensä seuraava:

  • 30 % Pörssiosakkeet
  • 30 % Joukkovelkakirjalainat
  • 10 % Listaamattomat osakkeet (sis. pääomasijoitukset)
  • 10 % Kiinteistöt
  • 10 % Vaihtoehtoiset sijoitukset
  • 10 % Riskittömät korkosijoitukset/-talletukset

Nykyinen markkinaympäristö ja nollakorkotaso aiheuttavat muutoksia suursijoittajien normaalin salkkutilanteeseen. Trendinä on, että:

  • Joukkovelkakirjalainojen osuutta lasketaan
  • Kiinteistö- ja muiden reaaliomaisuussijoitusten osuutta nostetaan
  • Vaihtoehtoisten sijoituskohteiden osuutta nostetaan

Piensijoittaja voi rakentaa oman pitkäntähtäimen salkkunsa mukaillen suursijoittajien salkkua esimerkiksi ETF-rahastoilla. Pelkästään osake- ja korkorahastoihin sijoittavan kannattaa tutkia myös kiinteistösijoituksia (joihin löytyy myös ETF:iä) ja muita vaihtoehtoisia sijoituskohteita.

ETF:t löydät helposti ETF-valintatyökalustamme!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat