Suomalaisilla yli 113 miljardia euroa talletuksissa – sijoittaminen kannattaa aloittaa nyt

Suomalaisilla on edelleen valtava määrä varoja talletustileillä. Osake- ja korkosijoitukset tarjoavat nyt niin hyvää tuotto-odotusta, että tilillä makuuttaminen ei kannata. Sijoittamisen aloittaminen kannattaa tehdä nyt.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Suomalaisilla on edelleen valtava määrä varoja talletustileillä. Osake- ja korkosijoitukset tarjoavat nyt niin hyvää tuotto-odotusta, että tilillä makuuttaminen ei kannata. Sijoittamisen aloittaminen kannattaa tehdä nyt.

Suomalaisten talletusvarat

Suomen Pankin mukaan suomalaisilla kotitalouksilla oli elokuun 2023 lopussa 113,1 miljardia euroa talletuksissa. Näistä 78,4 miljardia euroa oli käyttötileillä, 8,7 miljardia euroa määräaikaistalletuksissa 2,20 prosentin korolla ja 26,1 miljardia euroa sijoitustalletuksissa 2,03 prosentin korolla. Yhteensä talletusten keskikorko oli 0,85 prosenttia.

Jos oletetaan, että talletusten keskikorko nousee yhteen prosenttiin, niin korkoa korolle -laskurimme mukaan talletusten arvo nousee viidessä vuodessa 119 miljardiin euroon.

Parempaa odotettua tuottoa on nyt tarjolla, joten tileillä makuuttaminen ei tässä hetkessä kannata. Pelkästään siirtäminen sijoitustalletuksiin kahden prosentin korolle kasvattaisi talletuspotin viidessä vuodessa 125 miljardiin euroon.

Lisäksi inflaatio laukkaa edelleen korkealla ja asuntolainojen korot ovat keskimäärin yli neljässä prosentissa. Tässäkin mielessä noin prosentin tuotto tileiltä vain hävittää suomalaisten omaisuutta.

Parempaa tuottoa korkosijoituksista ja suomalaisista osakkeista

On olemassa ikiaikainen sijoitusviisaus, jonka mukaan rahaa kannattaa siirtää sijoituskohteisiin silloin, kun niiden hinnat ovat alhaalla. Juuri tällä hetkellä lokakuussa 2023 suomalaisten osakkeiden hinnat ovat alhaalla kaksi ja puoli vuotta kestäneen laskujakson jälkeen. Myös korkosijoitusten hinnat ovat alhaalla, kun markkinakorot ovat nousseet lähihistorian korkeimmalle tasolle. Suomen valtion 10-vuotinen lainan korko on 3,5 prosenttia. Vielä kaksi vuotta sitten korko oli negatiivinen.

Sijoittamalla nyt korkosijoituksiin saa varmaa 3-5 prosentin korkotuottoa sekä arvonnousua, kun markkinakorot lähtevät laskuun. Korkosijoitusten hinnat nimittäin nousevat markkinakorkojen laskiessa. Tässä kuvaajassa Euroopan suurimman korko-ETF:n tuottokuvaaja edelliseltä korkojen laskujaksolta. iShares Core € Govt Bond UCITS ETF EUR

iShares Core € Govt Bond UCITS ETF tuotto, lähde: Financial Times

Suomalaisten osakkeiden hinnat alhaalla

Markkinaympäristöstämme löytyvän omaisuusluokkien tuottotaulukon mukaan suomalaisten osakkeiden tuotto-odotus on nyt 9,5 prosenttia vuodessa seuraavalle kymmenelle vuodelle. Kyseessä on tuotto-odotus, joten siihen liittyy epävarmuutta. Se kuitenkin kertoo sijoittajalle, että osakesijoittamisen aloittamiselle tämä hetki on hyvä, kunhan kestää sijoitusten arvonvaihtelua ja sijoitushorisontti on vähintään 3-5 vuotta.

Helsingin pörssin osakkeiden kehitystä kuvaava OMX Helsinki hintaindeksi on laskenut 2021 huipuista yli 30 prosenttia. Monet kasvuosakkeet ovat laskeneet paljon tätä enemmän. Samoin historiassa hyvää tuottoa tarjonneiden pienyhtiöiden arvo on puolittunut.

Sijoittaja voi sijoittaa suomalaisiin osakkeisiin huoletta edullisen indeksirahaston tai ETF:n kautta. Myöskään osakerahasto ei ole huono vaihtoehto sijoittajalle, joka haluaa päästä vähällä vaivalla. Tässä tuore vertailumme osakerahastoista.

Oman osakesalkun rakentaminenkaan ei ole tässä markkinassa vaikeaa. Lähes kaikki suomalaiset osakkeet ovat historiaansa nähden aliarvostettuja. Jopa hyperosake Kempower on laskenut yli 50 prosenttia huipputasoistaan. Se ei vieläkään tee Kempowerista halpaa, mutta osake kannattaa pistää seurantaan ja lukea tuore analyysimme.

Q3-tuloskausi on käynnissä. Suomalaisten pörssiyhtiöiden tulokset ovat olleet kautta linjan kohtuullisen hyviä, vaikka kurssireaktiot ovat olleet negatiivisia. Olemme tehneet kaikista tunnetuimmista osakkeista analyysit. Näistä voi valita 5-10 osaketta omaan salkkuun ja jos maailmantalous ei romahda, niin osakkeilla pääsee hyvään tuottoon 3-5 vuoden sijoitushorisontilla.

Riskit

Sijoittaminen ei luonnollisestikaan ole riskitöntä. Siksi sijoittamisen aloittamista miettivän täytyy ymmärtää riskit. Sijoittajan kannattaa pitää talletustileillä summa, jonka arvon haluaa säilyvän. Jos suurempia investointeja ei ole lähitulevaisuudessa tiedossa, nyrkkisääntönä pidetään 1-2 kuukauden kulujen suuruista summaa.

Käyttötilillä kannattaa pitää mahdollisimman pieni summa ja loppu vararahoista sijoitustilillä. Ne varat, jotka on valmis sijoittamaan, kannattaa hajauttaa tehokkaasti.

Sijoitukset voi siis nyt hajauttaa sekä korko- että osakesijoituksiin. Korkosijoitukset voi tehdä rahaston tai ETF:n kautta. Osakesijoituksissa pitää hyvän hajautuksen lisäksi huomioida oma ajankäyttö. Rahastolla tai ETF:llä pääsee helpolla. Oman osakesalkun rakentamisella todennäköisesti parempaan tuottoon, omannäköiseen salkkuun ja oma osaamisen kartuttamiseen.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat