Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio 3,2 %, ydininflaatio jatkoi laskusuunnassa

Yhdysvaltojen lokakuun inflaatio oli 3,2 prosenttia, mikä oli alle ekonomistien ennusteen. Osakemarkkinat villiintyivät erityisesti yhden inflaatiokomponentin hidastumisesta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvaltojen lokakuun inflaatio oli 3,2 prosenttia, mikä oli alle ekonomistien ennusteen. Osakemarkkinat villiintyivät erityisesti yhden inflaatiokomponentin hidastumisesta.

Lokakuun inflaatiolukema 3,2 prosenttia

Yhdysvalloissa inflaatio oli lokakuussa 3,2 %. Lukema alitti lievästi ekonomistien ennusteet (3,3 %). Syyskuussa inflaatio oli 3,7 prosenttia. Inflaatio laski lokakuussa ensimmäisen kerran neljään kuukauteen.

Lokakuussa polttoaineen hinta putosi 5 %, mikä ajoi inflaation laskua. Suunta on oikea, sillä elo-syyskuussa bensan korkealla pysytellyt hinta oli yksi merkittävimmistä syistä inflaation nousuun. Toki raakaöljymarkkinat heilahtelevat herkästi, ja bensan hinta voi ensi kuussa olla jälleen nousussa.

Niin kutsuttujen ”shelter” -kustannusten nousu oli syyskuussa eniten inflaatioon vaikuttanut tekijä. Lokakuussa ne jatkoivat vielä nousua, mutta vain 0,3 prosentin vauhdilla, mikä oli puolet siitä mitä syyskuussa. Ekonomistit ilahtuivat erityisesti ”shelter” -kustannusten vauhdin hyytymisestä, koska tämä on ollut tärkein inflaatiota ylläpitävä tekijä

Shelter-kustannukset viittaavat yleisesti asumiseen liittyviin kustannuksiin, kuten vuokraan, kiinteistöjen ylläpitoon ja kiinteistöjen arvonnousuun. Shelter-komponentti reagoi asumiskustannusten laskuun viiveellä, koska CPI:ssä käytettävät tiedot kerätään tietyltä aikajaksolta eikä reaaliaikaisesti.

Ydininflaatio jatkoi laskusuunnassa ollen 4,0 prosenttia, joka on myös vähemmän kuin ekonomistit odottivat. Ekonomistit arvelivat ydininflaation pysyvän syyskuun tasolla 4,1 prosentissa. Toteutuneen ydininflaation kahdentoistakuukauden muutos oli pienin sitten syyskuun 2021.

Lokakuun inflaatiolukemat

  • Inflaatio 3,2 % (Odotus 3,3 %, edellinen 3,7 %)
  • Ydininflaatio 4,0 % (Odotus 4,1 %, edellinen 4,1 %)

Inflaatio. Lähde CNbC

Osakkeet nousuun ja korot laskuun inflaatiolukujen jälkeen

Inflaatioluvut ovat olleet seuratuin makroluku jo pitkän aikaa. Osakemarkkinat ottivat tuoreet inflaatioluvut positiivisin mielin. S&P 500 -indeksi nousi 1,9 prosenttia ja NASDAQ 100 peräti 2,4 prosenttia.

Sekä USA:n kaksivuotinen että kymmenvuotinen korko laskivat ja dollari heikentyi euroon nähden.

Fed pitänee ohjauskoron ennallaan

Markkinat ovat kolmen edelliskuukauden aikana joutunut kestämään kiihtyvää inflaatiota. Tämän vuoksi tuoreet inflaatioluvut olivat markkinoille iloinen yllätys. Tämä tarkoittaa sitä, ettei USA:n keskuspankki Fedillä ole tarvetta jatkaa koronnostoja. Seuraava korkopäätös on joulukuun puolivälissä. Markkina odottaa nyt ensimmäistä ohjauskoron leikkausta joko maaliskuun tai toukokuun kokouksessa.

Osakemarkkinoiden näkökulmasta inflaatioluvut auttavat lokakuun lopusta alkanutta positiivisen vireen jatkumista.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat