Fed piti ohjauskoron ennallaan – viesti muuttunut haukkamaisemmaksi

Fed piti ohjauskoron ennallaan, mutta muutti sävyä haukkamaisemmaksi. Inflaatio ei ole vieläkään kurissa. Markkinat olivat volatiileina kokouksen jälkitunnelmissa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Fed piti ohjauskoron ennallaan, mutta muutti sävyä haukkamaisemmaksi. Inflaatio ei ole vieläkään kurissa. Markkinat olivat volatiileina kokouksen jälkitunnelmissa.

Fed piti ohjauskoron ennallaan – ohjauskorkoa lasketaan 2024

Yhdysvaltain keskuspankki Fed piti toukokuun kokouksessa ohjauskoron odotetusti ennallaan 5,25–5,50 prosentin vaihteluvälillä, missä se on ollut heinäkuusta 2023 lähtien. Nykyinen korkotaso on korkein 23 vuoteen.

Fed ei aio laskea ohjauskorkoa ennen kuin sillä on suurempi luottamus siihen, että inflaatio liikkuu kestävästi kohti kahden prosentin tavoitetasoa.

Fed tekee neljä kertaa vuodessa ennusteet ohjauskorosta ja talouskasvusta. Edellinen ennuste on maaliskuulta ja seuraava saadaan kesäkuussa. Tässä kohti alkaa olla jo selvää, ettei Fedin maaliskuinen ennuste 0,75 prosenttiyksikön koronleikkauksista vuodelle 2024 ole enää voimassa. Talouskehitys on jatkanut vahvana ja inflaatio on ollut odotuksia voimakkaampaa.

Fedin maaliskuun dot plot (ohjauskorkoennuste)

Maaliskuun korkoennuste ennakoi kolmea 0,25 %-yksikön koronlaskua vuodelle 2024, jolloin ohjauskorko olisi vuoden 2024 lopussa 4,50–4,75 %:n vaihteluvälillä. Ennuste suunnitelluista koronleikkauksista pysyi samana joulukuun kokouksesta. Vuodelle 2025 odotetaan myös kolmea koronlaskua, jolloin ohjauskorko olisi tasolla 3,75–4,00 %:ia.

Tuoreet viestit Fedin suunnalta tarkoittavat sitä, että korkoennustetta tullaan muuttamaan kesäkuun kokouksessa, eikä kolmea koronlaskua toteuteta vuonna 2024.

Odotuksissa vahvempaa talouskasvua

Fed muokkasi talousennusteitaan maaliskuun kokouksen yhteydessä, ja odottaa nyt kuluvalle ja seuraavalle vuodelle aiempia odotuksia vahvempaa talouskasvua. Odotukset inflaation ja työttömyyden kehityksestä pysyivät lähes ennallaan.

  • Reaalisen BKT:n muutos 2,1 % vuonna 2024 (1,4 % joulukuun ennuste)
  • Reaalisen BKT:n muutos 2,0 % vuonna 2025 (1,8 % joulukuun ennuste)
  • Työttömyys 4,0 % 2024 (4,1 % joulukuun ennuste)
  • Työttömyys 4,1 % 2025 (4,1 % joulukuun ennuste)
  • Inflaatio 2,4 % 2024 (2,4 % joulukuun ennuste)
  • Inflaatio 2,2 % 2025 (2,1 % joulukuun ennuste)

Markkinat volatiileja Fedin kokouksen jälkeen

Osake- ja korkomarkkinat olivat volatiileja Fedin kokouksen jälkeen. S&P 500 -indeksi nousi ensin selvästi, mutta laski päivän sisäistä huipuista peräti 1,5 prosenttia päivän päätteeksi.

Fedin johtaja Powell sanoi, että ”Inflaatio on edelleen liian korkea ja että edistyminen sen alentamisessa ei ole varmaa.”

Markkinat tykkäsivät ensialkuun Powellin kommentista, jonka mukaan olisi epätodennäköistä, että Fedin seuraava liike oli koronnosto. Powell korosti sitä, että Fed tekee päätöksensä ”kokous kokoukselta.”

Taseen alasajon puolesta Fed muutti politiikkaansa ja supistaa tasetta nyt aiempaa hitaamalla vauhdilla. Tämä tarkoittaa, että rahapolitiikan kiristäminen on jatkossa aiempaa laimeampaa.

Markkinat odottavat tällä hetkellä yhtä koronlaskua, joka tapahtuisi syyskuussa. Todennäköisyys koronlaskulle on kuitenkin viimeisen kuukauden aikana laskenut ja on mahdollista, ettei Fediltä nähdään yhtään koronlaskua tänä vuonna.

Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat