Vuonna 2023 parhaiten tuottanut ETF on…

Teknologiasektori on dominoinut osakemarkkinoita kuluvana vuonna 2023. Ei olekaan ihme, että vuoden tähän mennessä parhaiten tuottanut ETF-rahasto sijoittaa megatrendin tukemiin teknologiayhtiöihin.

Juho Toratti
Juho Toratti

Teknologiasektori on dominoinut osakemarkkinoita kuluvana vuonna 2023. Ei olekaan ihme, että vuoden tähän mennessä parhaiten tuottanut ETF-rahasto sijoittaa megatrendin tukemiin teknologiayhtiöihin.

Vuoden 2023 paras ETF

Vuosi 2023 lähenee loppuaan, jo onkin aika jälleen tutkia ETF-työkalulla kuluvana vuonna parhaiten tuottaneita ETF-rahastoja. Koska Yhdysvaltoihin listatut ETF:t eivät ole suomalaisen sijoittajan saatavilla, päätimme rajata ne pois, ja listasimme kolme parhaiten tuottanutta Eurooppaan listattua ETF:ää.

Tähän mennessä parhaiten tuottaneet osakesektorit vuonna 2023. Lähde: Finviz

Kuluvana vuonna maailman markkinat ovat hiljalleen palautuneet viime vuoden laskusuhdanteesta. Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi on noussut vuoden alusta yli 23 prosenttia, ja Saksan DAX yli 18 prosenttia. Erityisen vahvasti päätään ovat kuitenkin nostaneet teknologiayhtiöt. Teknologiasektori on palautunut koronapandemian aiheuttamasta pull-forward -efektistä, mitä korkotasojen stabiloituminen ja hiljalleen hidastunut inflaatio ovat tukeneet. Tähän mennessä kuluvan vuoden selvästi parhaiten pärjännyt osakesektori onkin teknologia, mikä näkyy myös parhaiten tuottaneissa ETF-rahastoissa. Kun ETF-työkalun eurooppalistatut rahastot järjestetään paremmuusjärjestykseen kuluvan vuoden ytd-tuoton suhteen, löytyy ensimmäinen johonkin muuhun kuin informaatioteknologia-sektoriin sijoittava ETF vasta sijalta 14.

Ensimmäiselle sijalle kuitenkin selvällä erolla tiensä raivasi, ja vuonna 2023 parhaiten tuottanut ETF on VanEck Crypto & Blockchain Innovators UCITS ETF.

Vuoden parhaiten tuottaneet Eurooppa-listatut ETF:t

Vuoden 2023 parhaiten tuottaneet Eurooppa-listatut ETF:t

Vuosi 2023 on osoittanut todella merkityksellisesti tekoälyn kannalta, ja tekoälyä voisikin pitää yhtenä vuoden suurimmista megatrendeistä. Tekoälyn kehitys ja siihen kohdistunut hype on osaltaan vauhdittanut teknologiasektorin kehitystä, mutta se on myös tuonut uutta valoa ja kiinnostusta muihin teknologian megatrendeihin. Yksi näistä megatrendeistä on lohkoketjuteknologia ja kryptovarallisuus. Erityisesti kryptovaluutat ovat kasvattaaneet suosiota vaikean edellisvuoden jälkeen, mikä on hyvin nähtävissä esimerkiksi bitcoinin kurssikehityksessä (ytd-tuotto: +154,4 %). Tähän mennessä parhaiten tuottaneet VanEckin Crypto and Blockchain Innovators ETF ja iSharesin Blockchain Technology ETF:t sijoittavatkin molemmat lohkoketjuteknologiaa kehittäviin ja sitä hyödyntäviin yhtiöihin.

Kolme parhaiten tuottanutta Eurooppa-listattua ETF:ää ovat takoneet tähän mennessä melkoiset tuottoluvut. Sekä ensimmäiselle sijalle raketoinut VanEckin että toiseksi tullut iSharesin ETF ovat molemmat jo nyt ylittäneet ytd-tuotoillaan viimeisen kolmen vuoden aikana tekemiemme vertailujen voittajat. Lähimmäksi tämän vuoden voittajia on päässyt iSharesin Global Clean Energy ETF, joka tuotti koronavuonna 2020 noin 110 prosenttia. Tämän vuoden kärkikaksikko on siis pärjännyt poikkeuksellisen vahvasti.

Vahvaa kehitystä on ollut myös kolmannelle sijalle yltäneellä Finecon MSCI World Semiconductors and Semiconductor Equipment UCITS ETF:llä, joka nimensä mukaisesti sijoittaa kehittyneiden maiden suuriin ja keskisuuriin puolijohdesektorin yhtiöihin. Puolijohdesektoriin sijoittavan rahaston pärjääminen ei ole tänä vuonna suuri yllätys. Teknologian kehittyessä ja sen kysynnän kasvaessa lisääntyy myös tarve puolijohteille ja mikrosiruille.

Tähän mennessä vuonna 2023 parhaiten tuottaneet Eurooppa-listatut ETF:t.
Parhaiten tuottaneiden ETF:ien kurssikehitys vuonna 2023. Lähde: TradingView

VanEck Crypto and Blockchain Innovators ETF

VanEck Crypto and Blockchain Innovators ETF:n strategiana on siis sijoittaa yhtiöihin, jotka muokkaavat tai muuttavat toimialaansa lohkoketjuteknologiaa hyödyn. Rahasto sijoittaa maailmanlaajuisesti yhtiöihin, jotka käyttävät lohkoketjuteknologiaa muuttaakseen toimialoja, erityisesti finanssisektoria.

ETF koostuu kahdestakymmenestä osakkeesta informaatioteknologia- ja rahoitussektorilta. Omistuksiin kuuluu muun muassa kryptovaluuttapörssejä, ohjelmistoyhtiöitä, jotka hyödyntävät tuotteisaan lohkoketjuja sekä kryptovaluuttoja louhivia yhtiötä.

ETF:n sisältö

ETF:n suurin sijoitus on yhdysvaltalainen Coinbase Global Inc(paino: 11,37 %). Coinbase Global operoi yhtä maailman suosituimmista kryptovaluuttapörsseistä – Coinbasea. Yhtiön markkina-alustalla käydään kauppaa noin 300 miljardilla dollarilla joka vuosi. Coinbase Global on listattu Nasdaqiin vuonna 2021, ja yhtiö toimii yli sadassa valtiossa työllistäen lähes kolme ja puoli tuhatta työntekijää. Coinbase on nauttinut kryptovaluuttojen suosion noususta vuoden loppua kohden, ja yhtiön ytd-tuotto on tänä vuonna jo huimat 334,2 prosenttia. Kolmannella neljänneksellä Coinbasen liikevaihto kasvoi vertailukaudesta 8,2 % ollen 623 miljoonaa dollaria. Yhtiö onnistui Q3:lla kääntämään oikaistun käyttökattensa positiiviseksi ja oikaistu EBITDA oli 181 miljoonaa dollaria (vertailukausi: -116 M$). Coinbasen markkina-arvo on tällä hetkellä noin 36,7 miljardia dollaria.

Toiseksi suurin paino ETF:n sijoituksista on Microstrategy Inc:llä (paino: 8.85 %). Microstrategy on yhdysvaltalainen pilvipohjaista business intelligence (BI) -ohjelmistoa ja siihen liittyviä palveluita tarjoava yhtiö. Microstrategyn johto, erityisesti entinen toimitusjohtaja ja perustaja Michael Saylor, uskovat vakaasti kryptovaluuttojen potentiaaliin, ja yhtiö onkin tehnyt merkittävän suuria sijoituksia bitcoiniin. Microstrategyn aikomuksena on ottaa bitcoin käyttöön yhtiön ensisijaisena rahavarojen sijoituskohteena. Tähän mennessä Microstrategyn osake on kuluvana vuonna tuottanut 301,4 %:ia. Kolmannella kvartaalilla yhtiön liikevaihto kasvoi kolme prosenttia (129,5 M$), mutta liiketulos painui 25,2 miljoonaa dollaria tappiolliseksi. Microstrategyn markkina-arvo on kirjoitushetkellä 8,9 miljardia dollaria.

Kolmanneksi suurimmalla painolla VanEck Crypto and Blockchain Innovators ETF sijoittaa niin ikään yhdysvaltalaiseen Block Inc:iin (paino: 7,83 %). Vuonna 2021 nimensä Squaresta Blockiksi vaihtanut yhtiö on fintech-alan kärkinimiä. Blockin visiona on tarjota jokaiselle palveluita tai tuotteita myyvälle mahdollisuus vastaanottaa maksuja vaivattomasti ja kustannustehokkaasti. Block julkaisi 7.12.2023 kehittämänsä bitcoin-lompakon Bitkeyn. Myös Blockilla on ollut merkittäviä bitcoin-omistuksia. Viime vuoden lopusta Blockin osakekurssi on noussut 17,7 prosenttia. Vuoden kolmannella neljänneksellä Block ylitti analyytikoiden ennusteet, kun se raportoi 5,62 miljardin dollarin liikevaihdon (ennuste 5,44 miljrd.$) ja 0,55 dollarin EPS:n (ennuste: 0,47 $). Yhtiö nosti tulosjulkistuksen yhteydessä ohjaustaan koko vuodelle 2023. Blockin markkina-arvo on tämän hetken kurssilla 45,4 miljardia dollaria.

VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF:n kymmenen suurinta sijoitusta.
VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF:n kymmenen suurinta sijoitusta. Lähde: VanEck

ETF:n tehokkuus

Parhaiten tuottaneiden Eurooppa-listattujen ETF:ien kärkikolmikon selkeästi tehokkain rahasto on niin ikään tuottovertailun vienyt VanEck Crypto & Blockchain Innovators ETF. Rahaston hallinnointikustannukset ovat huomattavasti keskimääräistä korkeammat. iSharesin Blockchain Technology ETF on hieman kustannustehokkaampi, mutta myös sen hallinnointikustannukset ovat ETF-työkalun keskiarvoa suuremmat. Kaupankäynnin arvosana iSharesilla on VanEckin rahastoa matalampi, mikä selittää heikommat kokonaistehokkuuspisteet.

Tänä vuonna parhaiten tuottaneet ETF-rahastot sijoitttuvat kokonaistehokkuuspisteillään koko ETF-työkalun heikomman kahdenkymmenen rahaston joukkoon.

Vuonna 2023 parhaiten tuottaneiden ETF:ien tehokkuus.

Tutustu ETF-työkaluun

Vertaile yli 3 000 ETF:ää ja löydä valmiit sijoitusideat teemoittain ETF-työkalusta.

Tutustu ETF-työkaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Sijoittajan valinnat