Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio odotuksia korkeammalla joulukuussa

Yhdysvaltojen joulukuun inflaatio oli 3,4 prosenttia ja lukema oli hieman ekonomistien ennusteita korkeampi. Miten inflaatiolukuja tulisi tulkita?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvaltojen joulukuun inflaatio oli 3,4 prosenttia ja lukema oli hieman ekonomistien ennusteita korkeampi. Miten inflaatiolukuja tulisi tulkita?

Hintojen kehitys nousussa joulukuussa

Yhdysvalloissa inflaatio oli joulukuussa 3,4 %, ja lukema nousi edelliskuun 3,1 %:n lukemasta. Inflaatio oli myös hieman ekonomistien ennusteita korkeammalla tasolla. Kuukausitasolla hinnat nousivat 0,3 % edelliskuusta. Inflaatio on viime kesästä asti pysytellyt 3-4 %:n haarukassa.

Joulukuussa ruuan hinnat nousivat vuositasolla 2,7 % ja energian hinnat laskivat 2,0 %. Energian hintojen odotettua hitaampi lasku oli yksi syy miksi kokonaisinflaatio oli ennusteita korkeammalla tasolla.

Iso osa hintojen noususta selittyi niin kutsutuista ”shelter”-kustannuksista, jotka nousivat vuositasolla 6,2 % ja kuukausitasolla 0,5 %. Shelter-kustannukset ovat olleet yksi tärkeimmistä inflaatiota ylläpitävä tekijöistä. Shelter-kustannukset viittaavat yleisesti asumiseen liittyviin kustannuksiin, kuten vuokraan, kiinteistöjen ylläpitoon ja kiinteistöjen arvonnousuun. Shelter-komponentti reagoi asumiskustannusten laskuun viiveellä, koska CPI:ssä käytettävät tiedot kerätään tietyltä aikajaksolta eikä reaaliaikaisesti. Shelter-kustannusten odotetaan laskevan kuluvan vuoden aikana.

Ydininflaatio alitti hieman edelliskuun lukeman ja oli 3,9 % vuositasolla mitattuna. Lukema oli hieman ekonomistien ennusteita korkeampi. Kuukausitasolla ydininflaatio nousi 0,3 %.

Joulukuun inflaatiolukemat

  • Inflaatio 3,4 % (Odotus 3,2 %, edellinen 3,1 %)
  • Ydininflaatio 3,9 % (Odotus 3,8 %, edellinen 4,0 %)
Lähde: CNBC

Markkinat hakivat suuntaa inflaatiolukujen julkaisun jälkeen

Inflaatioluvut ovat olleet yksi seuratuimmista makroluvuista jo pitkän aikaa. Joulukuun inflaatiolukujen jälkeen S&P 500 -indeksin futuurit olivat noin 1 %:n laskussa inflaatiolukuja edeltäneistä tasoista, mutta myöhemmin hinnat nousivat takaisin edeltäneille tasoille. Nasdaq 100 -indeksin futuurit kehittyivät samaan tapaan.

Sekä USA:n kaksivuotinen että kymmenvuotinen korko nousivat heti inflaatiolukujen julkaisun jälkeen ja dollari vahvistui euroon nähden. Myös nämä liikkeet palautuivat lähemmäksi inflaaiolukujen julkaisua edeltäneitä tasoja kaupankäynnin edetessä.

Fedin odotetaan aloittavan ohjauskoron leikkaukset tänä vuonna

Inflaatio oli vuoden 2022 puolivälistä alkaen pitkään tasaisessa laskussa huippulukemien jälkeen, mutta viime kuukausien luvut ovat osoittaneet sen kuinka haastavaa inflaation painaminen keskuspankkien 2 %:n tasolle on. Joulukuun kokouksessa Fed kertoi ohjauskoron nostosyklin olevan ohi ja ennakoi että vuoden 2024 aikana ohjauskorkoa leikattaisiin kolme kertaa. Matalat inflaatiolukemat mahdollistavat ohjauskoron leikkauksen.

Vaikka joulukuun inflaatiolukema osoitti inflaation sitkeyden merkkejä, odottavat markkinat yhä Fedin aloittavan ohjauskoron leikkauksen maaliskuun kokouksessa. Markkinat ovat ennakoineet Fedin suorittavan jopa kuusi ohjauskoron leikkausta tänä vuonna. Mikäli inflaatio ei näytä tulevina kuukausina laantumisen merkkejä, voi se heijastua markkinoiden odotuksiin ohjauskorkojen leikkausten määrästä kuluvalle vuodelle, ja leikkausten aloituksen ajankohdasta.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat