Pörssinoteeratut tuotteet eivät ole vain treidaajille – miten tavallinen sijoittaja voi hyödyntää niitä?

Vontobelin tarjoamia pörssinoteerattuja sijoitustuotteita voi käyttää oman salkun suojaamiseen laskevien kurssien aikana tai niiden avulla voi helposti sijoittaa esimerkiksi raaka-ainemarkkinoille.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vontobelin tarjoamia pörssinoteerattuja sijoitustuotteita voi käyttää oman salkun suojaamiseen laskevien kurssien aikana tai niiden avulla voi helposti sijoittaa esimerkiksi raaka-ainemarkkinoille.

Perinteinen salkku koostuu rahasto-osuuksista ja osakkeista

Monen sijoittajan salkku saattaa olla rakennettu seuraavaan tyyliin: muutama hyvin hajautettu rahasto ja mahdollisesti yksittäisten yhtiöiden osakkeita. Pitkässä tähtäimessä tämä voi olla monelle toimiva ratkaisu, mutta aktiivisesti markkinoita seuraava sijoittaja voisi hyödyntää myös muunlaisia sijoitustuotteita lyhyemmällä tähtäimellä oman sijoitusnäkemyksen tukemiseen.

Vontobelilla yli 14 000 aktiivista pörssinoteerattua sijoitustuotetta

Vontobel tarjoaa aktiivisemmille sijoittajille pörssinoteerattuja sijoitustuotteita. Vontobel on jo lähes 100 vuotta vanha sijoitusalan yhtiö, jolla on juuret Sveitsissä. Yhtiö toimii globaalisti ja se hallinnoi lähes 300 miljardin euron edestä varoja. Pohjoismaiden osalta Vontobel on yksi johtavista pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden liikkeellelaskijoista, ja sillä on yli 14 000 aktiivista sijoitustuotetta saatavilla Nordnetissä. Pörssinoteeratut sijoitustuotteet, eli ETP:t (Exchange Traded Products), ovat sijoitustuotteita, joita sijoittaja voi hyödyntää lyhyen aikavälin sijoitusnäkemyksen tukemiseen.

Sijoitustuotteilla käydään kauppaa pörssissä samaan tapaan kuin osakkeilla. Niiden tuotto on sidottu tuotteen kohde-etuutena toimivan omaisuuslajin tai markkinan arvonkehitykseen, mikä tarkoittaa, että pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden avulla sijoittaja voi sijoittaa esimerkiksi öljyn hinnan arvonkehitykseen ilman että hänen tarvitsee ostaa fyysistä öljyä.

Pörssinoteraattujen sijoitustuotteiden avulla on helppo sijoittaa erilaisiin omaisuusluokkiin

Sijoitustuotteiden avulla on helppo sijoittaa erilaisiin omaisuusluokkiin, kuten:

  • osakkeisiin
  • indekseihin
  • raaka-aineisiin
  • jalometalleihin tai
  • valuuttakursseihin

Pörssinoteeratut sijoitustuotteet ovat järkevä vaihtoehto, jos esimerkiksi sijoittajalla on näkemystä kuparin hintakehityksestä. Perinteinen tyyli on sijoittaa pörssilistattuihin kuparikaivosyhtiöihin, mutta ongelmana on se, että harva kaivosyhtiö louhii pelkästään kuparia, vaan louhinnan kohteena on myös muita metalleja tai mineraaleja. Osakkeen hinta ei myöskään koskaan korreloi täydellisesti kuparin hinnan kanssa. Kuparimarkkinaa seuraavan sijoitustuotteen avulla sijoittaja voi siis hyötyä puhtaasti kuparin arvonkehityksestä.

Sijoitustuotteilla voi hyötyä myös laskevista kursseista

Vontobelin tarjoamien sijoitustuotteiden etuna on myös se, että niiden avulla voi hyötyä nousevien kurssien lisäksi myös laskevista kursseista. Jos sijoittaja uskoo osakemarkkinoiden lyhyellä aikavälillä laskevan, Vontobelin sijoitustuotteiden avulla voi sijoittaa esimerkiksi S&P 500 -indeksiä seuraavaan tuotteeseen, jonka arvo kehittyy käänteisesti indeksin kehityksen suhteen. Eli kun indeksin arvo laskee, tuotteen arvo nousee. Näiden sijoitustuotteiden osalta puhutaan yleensä short- tai bear-tuotteista.

Tavallisen osakesijoittajan näkökulmasta tämäntyyppiset tuotteet sopivat hyvin esimerkiksi suojaamaan omaa salkkua laskevien kurssien aikana. Rahasto-osuuksien ja osakkeiden arvot voivat markkinarytinässä laskea käsi kädessä, mutta samalla salkusta löytyvän short-tuotteen arvo vastaavasti voi nousta, mikä tasoittaa sijoittajan kokemia kokonaistappioita.

Pörssinoteeratuissa sijoitustuotteissa on tyypillisesti myös sisäänrakennettu vipuominaisuus, jossa käytetään lainavaroja tuottomahdollisuuden kasvattamiseen. Jos sijoitustuotteessa on esimerkiksi positiivinen vipukerroin kaksi, sijoitustuotteen arvo nousee tuplasti kohde-etuuden arvonnousuun nähden. Vipuvaikutus siis kasvattaa tuottomahdollisuutta, mikä myös mahdollistaa pienemmällä pääomalla toivottuihin omaisuusluokkiin sijoittamisen.

Sijoittajan tulee kuitenkin muistaa, että vipu vaikuttaa myös toiseen suuntaan. Kohde-etuuden hinnan kehittyessä sijoitustuotteen näkökulmasta tappiolliseen suuntaan myös tappiot kertautuvat vipukertoimen mukaan. Vipuvaikutuksen kasvattaminen nostaa nopeasti sijoituksen riskiä, ja sijoittajan on oltava valmis menettämään sijoitettu pääoma.

Vontobelin suosituimpia tuotteita tällä hetkellä.

Minkälaisia tuotteita Vontobelilla on saatavilla?

Vontobel tarjoaa kolmenlaisia tuotteita eri kohde-etuuksiin sijoittamista varten:

Bull & Bear sertifikaateilla tarkoitetaan kerroinindeksiä, joka seuraa viiteinstrumentin päivittäistä hinnanmuutosta prosentteina. Bull sertifikaatin arvo nousee vipukertoimella kohde-etuuden arvon mukaisesti, eli se noudattaa niin sanottua pitkää strategiaa. Bear sertifikaatin arvo vastaavasti nousee kohde-etuuden arvon laskiessa. Bull & Bear sertifikaatit soveltuvat parhaiten päivänsisäiseen kaupankäyntiin, eikä niitä tule käyttää ”osta ja pidä” -strategian toteuttamiseen. Tältä sivulta voit tarkemmin tutustua kuinka Bull & Bear sertifikaatit toimivat.

Minifutuurit ja Unlimited Turbot ovat suosiotaan kasvattaneita sijoitustuotteita, joiden avulla voi myös sijoittaa laajasti eri omaisuusluokkiin. Minifutuurit ja Unlimited Turbot seuraavat kohde-etuuden liikkeitä erisuuruisten vipukertoimien mukaan, ja näiden tuotteiden avulla voi ottaa näkemystä kohde-etuuden nouseviin ja laskeviin kursseihin. Muihin johdannaisiin, kuten warrantteihin ja futuureihin verrattuna Minifutuureilla tai Unlimited Turboilla ei ole aika-arvoa, ja maksimitappio on rajattu sijoitettuun pääomaan.

Minifutuureiden tärkein osa on niiden stop-loss-taso, joka tarkoittaa tasoa, missä minifutuuri erääntyy automaattisesti. Stop-loss-taso saavutetaan, kun sijoitustuote saavuttaa tietyn tappiotason. Tämän tason saavutettua sijoittajalle voidaan maksaa mahdollinen jäännösmäärä kohde-etuuden kehityksestä, mutta minifutuuri voi mahdollisesti erääntyä myös arvottomana. Sijoittajan tulee huomioida, että stop-loss-taso ja rahoitustaso muuttuvat ajan myötä lähemmäksi kohde-etuuden nykyistä arvoa. Rahoitustaso kuvaa liikkeeseenlaskijan rahoittamaa osuutta kohde-etuudesta. 

Vastaavasti Unlimited Turboissa on niin sanottu knock-out-taso, joka on tuotteen tietty tappiollinen taso, jolloin tuote erääntyy välittömästi arvottomana ja sijoittaja menettää sijoitetun pääoman kokonaan. Mitä suurempi vipu tuotteessa on, sitä lähempänä knock-out-taso on kohde-etuuden hintaan nähden. Knock-out-taso mukautetaan kunkin kaupankäyntipäivän lopussa lähemmäksi kohde-etuuden nykyistä arvoa.

Minifutuurit ja Unlimited Turbot voivat soveltua myös useamman päivän pitoon, mutta ennen sijoitusta sijoittajan tulee tutustua tuotteisiin ja niiden kustannuksiin tarkemmin. Minifutuureihin voi tutustua täältä, ja Unlimited Turboihin täältä.

Vontobelin sijoitustuotteet löytyvät Nordnetistä

Vontobelin pörssinoteeratut sijoitustuotteet ovat sijoittajille saatavilla Nordnetin kautta, ja tuotteet noteerataan Nordic Growth Market (NGM) -pörssissä johdannaisten ja strukturoitujen tuotteiden NDX-markkinoilla (Nordic Derivatives Exchange).

Nordnetissä Vontobelin tuotteet löytyvät, kun valitsee ylävalikosta ”Pörssit ja markkinat” ja sen jälkeen valikon kohdasta ”Muut viputuotteet” voi valita haluaako selata sertifikaatteja, vai turboja ja minifutuureita.

Vontobelin sijoitustuotteet Nordnetissä

Nordnetin sivuilla sijoitustuotteita voi filtteröidä kätevästi löytääkseen sopivan tuotteen, ja kohdasta ”Liikkeellelaskija” pystyy valitsemaan näkyviin Vontobelin tuotteet. Voit filtteröidä tuotteita esimerkiksi myös valuutan, maan, vivun tai kohde-etuuden mukaan. Suodattaminen on järkevää, sillä yksistään Vontobelilla on Nordnetissa on lähes 10 000 erityyppistä sertifikaattia.

Valitse liikeellelaskijoiden joukosta Vontobel. Kuvakaappaus Nordnetista.

Tämän lisäksi Vontobelin tuotesivuilta voi helposti selata olemassa olevia sijoitustuotteita, tutustua tuotetietoihin tarkemmin ja tämän jälkeen etsiä tuote Nordnetistä, josta sen voi lisätä omaan salkkuun.

Tutustu Vontobelin tuotteiisin

Myös suomalaisia yhtiöitä kohde-etuutena

Vontobelin sijoitustuotteiden suosituimpien kohde-etuuksien joukosta löytyy tällä hetkellä esimerkiksi Teslan ja Nvidian osakkeet sekä DAX- ja NASDAQ-100 -indeksit. Kohde-etuuksien listalta löytyy myös muutamia suomalaisia osakkeita, kuten Nokia, Neste, Kone, Nordea ja Stora Enso.

Sijoittajan tulee huomata, että Vontobelin sijoitustuotteen ostaminen, jonka kohde-etuutena on esimerkiksi suomalainen yritys, ei ole sama asia kuin varsinaisen osakkeen ostaminen. Sijoitustuote seuraa valittua kohde-etuutta, ja siinä voi olla vipuvaikutus, jolloin sijoituksen riski kasvaa. Lisäksi sijoitustuotteiden avulla voi hakea tuottoa osakkeen laskevista kursseista short-tuotteiden avulla.

Vontobelin sijoitustuotteet soveltuvat tietyissä tilanteissa tukemaan myös tavallisen sijoittajan salkkua lyhyen aikavälin sijoitusnäkemyksen tukemiseen. Sijoitustuotteiden avulla pääsee myös helposti osaksi esimerkiksi raaka-ainemarkkinoita, joihin voi perinteisellä osakesijoittamisella olla haastavampi päästä osaksi.

Ennen sijoitustuotteiden ostamista sijoittajan tulee tutustua tuotteisiin tarkemmin esimerkiksi Vontobelin koulutussivustolta.

Tutustu Vontobelin koulutuksiin

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Vontobelin kanssa.

Tärkeä tiedote

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot tässä mainituista kaupankäyntituotteista (arvopapereista), erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Liikkeeseenlaskuesite ja lopulliset ehdot muodostavat arvopapereiden sitovat myyntiasiakirjat. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa https://prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Sijoittajan valinnat