Helpoin tapa parantaa sijoitussalkkusi tuottoa

Helpoin tapa parantaa sijoitussalkkusi tuottoa on minimoida sijoitussalkun kulut. Näin voit parantaa salkkusi tuottoa helposti keskimäärin 1-2 % vuodessa. Kokosimme muutamia vinkkejä lukijoillemme, kuinka parannat salkkusi tuottoa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Helpoin tapa parantaa sijoitussalkkusi tuottoa on minimoida sijoitussalkun kulut. Näin voit parantaa salkkusi tuottoa helposti keskimäärin 1-2 % vuodessa. Kokosimme muutamia vinkkejä lukijoillemme, kuinka parannat salkkusi tuottoa.

Helpoin tapa parantaa tuottoja: pienennä kuluja

Kuluja voi laskea helposti valitsemalla edullisemman ratkaisun (rahasto vs. ETF) tai itselleen sopivimman edullisen välittäjän. Sijoittaja.fi:stä löydät välittäjien vertailuun työkalun. ETF:ien vertailuun tarjoamme ETF-työkalun, josta niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin sijoittajat löytävät tehokkaimmat ETF:t ja valmiita sijoitusideoita sijoitustoiminnan tukemiseksi.

  • Valitse edullinen sijoitusratkaisu, kuten ETF tai indeksirahasto
  • Valitse välittäjä, jolla on alhaiset kaupankäyntipalkkiot
  • Kilpailuta aika ajoin palveluntarjoajia
  • Vältä kalliita varainhoitoratkaisuja ja vakuutuskuoria, jotka eivät tuo sinulle lisäarvoa
  • Karsi turhat välikädet

Hallitse riskit, vältä tappiot

Välttämällä suuret tappiot sijoittaja voi parantaa salkkunsa tuottoa merkittävästi. Salkussa yksittäisten sijoituskohteiden paino saattaa olla liian suuri, sijoitetaan sijoituskohteisiin, joissa on mahdollisuus menettää koko sijoitettu pääoma tai ajoitetaan ostot väärin. Hajauttaminen on turvaa hakevan sijoittajan punainen lanka.

Suurten tappioiden tienaaminen takaisin on vaivalloista. Siksi sijoittajan kannattaa hallita riskejä hajauttamalla. Sijoittaja sortuu usein myös virheisiin. Kokosimme artikkelin virheistä, jotka jokaisen sijoittajan tulisi tunnistaa. 

Laadi sijoitusstrategia

Sijoitusstrategialla tarkoitamme sitä, millä perustein yksittäiset sijoituskohteet valitaan sijoitussalkkuun. Sijoittajalla tulisi käytännössä aina olla strategia. Ilman strategiaa sijoituskohteet tulee valituksi tunnepohjaisesti tai tarttumalla mikrotason tietoihin. Näillä valintakriteereillä harvoin tulee onnistumisia ja sijoittaja pääsee yhtä hyvään lopputulokseen heittämällä tikkaa. Esimerkkejä paremmista sijoitusstrategioista:

  • Markkina-arvo: sijoitetaan yhtiöihin, joiden markkina-arvo on suurin (lähes kaikki tunnetuimmat indeksit perustuvat tähän)
  • Osinko: sijoitetaan yhtiöihin, joilla on hyvä (kasvava) osinkohistoria ja keskimääräistä parempi osinkotuotto
  • Laatu: sijoitetaan yhtiöihin, joilla on korkea kannattavuus, vakaa tulos ja alhainen velkaantuneisuus
  • Momentti: sijoitetaan voittajaosakkeisiin (lyhyellä aikavälillä eniten nousseisiin osakkeisiin)
  • Arvo: sijoitetaan yhtiöihin, joiden arvostusluvut ovat keskimääräistä alemmat (P/B, P/E, EV/EBIT)
  • Kasvu: sijoitetaan kasvuyhtiöihin (korkea historiallinen ja odotettu liikevaihdon ja/tai tuloksen kasvu)
  • Minimivolatiliteetti: sijoitetaan osakesalkkuun, joka on rakennettu siten, että salkun volatiliteetti (kurssiheilunta) on minimoitu

Jäsenemme voivat myös seurata Markkinaympäristöä, jossa mm. seurataan sijoitustyylien aiempaa menestystä. Aloita sijoittaminen -osiosta lisää eväitä parempaan tuottoon.

Noudata sijoitussuunnitelmaa

Sijoitusstrategialla valitaan yksittäiset kohteet salkkuun, mutta sijoitussuunnitelma on kokonaisvaltainen suunnitelma sille, miten varallisuus sijoitetaan. Parhaimmankin sijoitusstrategian toimivuus kyseenalaistuu, mikäli sijoitussuunnitelmassa ei pysytä. Sijoitussuunnitelmassa tulee ottaa seuraavat asiat huomioon:

  • Sijoitusvarallisuuden koko
  • Sijoitusaika
  • Henkilökohtainen riskinottohalukkuus
  • Henkilökohtainen sijoitustyyli ja arvot
  • Osaaminen ja ajankäyttö sijoitustoimintaan

Lue lisää sijoitussuunnitelman laadinnasta.

Instituutiopuolelle erikoistunut SijoittajaPRO osaa ottaa huomioon esimerkiksi säätiöiden, ammattisijoittajien ja julkisyhteisöjen erityistarpeet.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Sijoittajan valinnat