RiverRecyclen osakeanti – kannattavaa taistelua muovijätettä vastaan

Kotimainen yritys Riverrecycle hakee osakeannilla rahoitusta tulevan kasvun tukemiseksi. Yritys on kehittänyt uniikin ratkaisun globaaliin muovihaasteeseen ja tehnyt siitä kannattavaa liiketoimintaa. Tutustu yritykseen ja osallistu osakeantiin.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kotimainen yritys Riverrecycle hakee osakeannilla rahoitusta tulevan kasvun tukemiseksi. Yritys on kehittänyt uniikin ratkaisun globaaliin muovihaasteeseen ja tehnyt siitä kannattavaa liiketoimintaa. Tutustu yritykseen ja osallistu osakeantiin.

RiverRecycle Oy:n osakeanti

Kotimaisella startup-yrityksellä RiverRecycle Oy:llä on käynnissä osakeanti. Globaalia muovijäteongelmaa vastaan taisteleva yritys hakee rahoitusta jatkaakseen kannattavan liiketoimintansa kasvattamista.

  • Osakeannin koko: enintään 120 000 osaketta (1 500 000 EUR)
    • Osakeantia merkitty artikkelin julkaisuajankohtana: 61 870 osaketta (773 375 EUR)
  • Minimissään kerätään: 500 000 EUR
  • Osakkeiden merkintähinta: 12,50 EUR
  • Minimimerkintämäärä: 40 osaketta (500 EUR)
  • Yrityksen pre-money valuaatio: 7 880 750 EUR
  • Julkinen merkintäaika alkaa: 18.4.2024
  • Merkintäaika päättyy viimeistään: 9.5.2024

Maailman joet puhtaiksi suomalaisella vientituotteella

Riverrecycle Oy on vuonna 2019 Helsingissä perustettu startup-yhtiö, joka on kehittänyt kokonaisvaltaisen liiketoiminnan globaaliin muovihaasteeseen vastaamiseksi. Ajatus yhtiön taustalla lähti liikkeelle yksinkertaisesta keksinnöstä, jolla voisi kerätä muovijätettä joista ennen kuin se päätyy mereen. Idean kehitteli Anssi Mikola, joka oli huolestunut maapalloa uhkaavasta muoviongelmasta. Ajatus tästä jokiputsarista jalostui pidemmälle, ja Mikola päätti hakea keksinnölleen patenttia. Patenttihakemus menikin läpi, ja noin vuoden päästä Riverrecycle sai alkunsa.   

Tänä päivänä idea jokiputsarista on kehittynyt liiketoimintamalliksi, joka kunnianhimoisesti tähtää pitkän aikavälin positiiviseen ympäristövaikutuksen. Riverrecycle yhdistääkin uniikilla tavalla kannattavan liiketoiminnan sekä dramaattisen vaikutuksen ympäristöön. Yhtiön visiona on luoda jätehuoltosysteemi, joka tukee paikallishallintoja muovijätteen tehokkaassa hallinnassa samalla tehostaen kiertotaloutta palauttamalla kerätyn materiaalin takaisin käyttöön.

Jokiputsari on toiminnan kulmakivi

Riverrecyclen liiketoiminnan kannalta keskeisessä roolissa on edelleen patentoitu jokiputsari. Yksinkertaisuudessaan putsari on virtaavassa joessa kelluva puomi, joka pysäyttää noin metrin syvyydeltä pinnasta kaiken roskan ja jätteen ennen kuin se päätyy mereen. Tämän jälkeen puomi ohjaa jätelautan hihnalle, joka nostaa jätteet kuivalle maalle.

Pelkkä jätteen nosto vesistöstä ei ratkaise vielä mitään. Rannassa jätemassa ohjataankin Riverrecyclen rakennuttamaan lajittelulaitokseen. Laitoksessa jäte lajitellaan jatkokäyttöä varten.

Riverrecycle kerää tällä hetkellä muovijätettä Filippiinien, Indonesian, Intian, Bangladeshin ja Ghanan joista, ja määrällisesti yritys kerää yli kolme miljoonaa kiloa jätettä vuodessa. Tulevien vuosien aikana kerätyn jätteen määrä arvioidaan moninkertaistuvan, ja vuoteen 2035 mennessä yritys ennustaa ohjanneensa jopa 3 miljoonaa tonnia muovijätettä kiertotaloudessa.

Riverrecyclen jokiputsari keräämässä muovia ja irtojätettä joesta. Kuva: Riverrecycle

Tuote tuo lisäarvoa kohdealueelle

Kohdealueilla Riverrecyclen toiminta on merkittävässä asemassa. Yritys tekee yhteistyötä paikallisten yhteisöjen kanssa, ja tarjoaa puitteet asianmukaiselle jätehuollolle. Uudet projektit luovat työpaikkoja, kohentavat paikallisia ympäristöolosuhteita ja edistävät kiertotaloutta.

Riverrecyclen lähestymistapa globaaliin muovihaasteeseen ei ole pelkästään tarjota kertaluontoisia siivouksia jokialueilla, vaan tarkoituksena on luoda pitkän aikavälin kestäviä ratkaisuja, jotka tuottavat ympäristöllisiä, sosiaalisia ja taloudellisia hyötyjä.

Mihin RiverRecyclen liiketoiminta perustuu?

Riverrecyclen liiketoimintamalli perustuu tällä hetkellä pääosin kahteen alueeseen. Yritys saa tuloja yritysten yhteiskuntavastuu (CSR) -myynnistä, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että suuryhtiöt rahoittavat osana niiden yhteiskuntavastuuhankkeita projekteja, joiden puitteissa Riverrecycle rakentaa kohdealueelle jokiputsarit ja kierrätysasemat. CSR-myynnissä merkittäviä asiakkaita ovat esimerkiksi Coca-Cola-säätiö, Huhtamäki Oyj sekä Iso-Britannian hallintoyksiköt.

Toinen tulovirran lähde on muovihyvitykset, joita Riverrecycle saa jokialueilta kerätystä muovista. Kansainväliset suuryritykset ja organisaatiot ostavat näitä muovihyvityksiä kompensoidakseen itse tuottamaansa muovijätteen määrää. Muovin hyvityskauppa on Riverrecyclelle jatkuvaa tulonvirtaa.

Osakeannilla rahoitetaan kierron viimeinen vaihe – muovijätteen uusiokäyttö

Riverrecycle suunnittelee laajentavansa tulovirtojaan myös muovin uusiokäytön markkinaan. Tässä mallissa Riverrecycle kierrättää kerätyn muovin mekaanisella tai kemiallisella kierrätyksellä, ja jalostaa materiaalin kierrätysmuovilevyjen tai pyrolyysiöljyn kaltaisiksi tuotteiksi. Kierrätysmuovilevyjä voi käyttää esimerkiksi puun tai sementin korvikkeena, ja pyrolyysiöljyä voidaan myydä raaka-aineena. Muovin uusiokäytön myötä Riverrecyclen liiketoiminta siis kattaisi koko kierrätyksen kehän.

Yrityksen tulovirrat muovijätteen uusiokäytöstä ovat toistaiseksi pieniä, mutta tämä alue tukee osaltaan tulevaisuuden kasvua. Riverrecycle aikookin käyttää osan rahoituskierroksella kerätyistä varoista mekaanisen ja kemiallisen kierrätyksen laitosten rakentamiseen useille paikkakunnille.

Kerätyillä varoilla haetaan liiketoiminnan kasvua

Rahoituskierroksella kerätyillä varoilla Riverrecycle hakee yrityksen liiketoiminnan laajentamista ja skaalaamista. Sen lisäksi että yritys pyrkii laajentamaan toimintaansa muovin uusiokäytön markkinaan, Riverrecycle aikoo käyttää osan rahoituskierroksella kerätyistä varoista uusien ja sopivien jokialueiden löytämiseen ja ”varaamiseen”, jotta se saa itselleen markkinoiden parhaita paikkoja muovin kierrätykseen. Osa varoista suunnitellaan käytettävän myös käyttöpääoman joustavuuden tarpeisiin.

Riverrecyclen markkina kasvaa niin kauan kun muovia käytetään

Tällä hetkellä etenkin yritysten kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen liittyvien hankkeiden (CSR) markkina kasvaa nopeasti uusien sääntelytoimenpiteiden myötä. Näiden markkinoiden koko on noin 20 miljardia dollaria. Myös muovin kierrätysmarkkinat ovat valtavat, noin 47 miljardin dollarin kokoiset, ja näiden markkinoiden odotetaan kasvavan tasaisesti tulevien vuosien aikana.

Riverrecyclen mukaan globaali muovihaaste ei ole pienenemässä, vaan pikemminkin se kasvaa. Muovin puhdistamisella ja kunnostamiselle on siis tulevaisuudessakin valtavasti kysyntää, ja näillä markkinoilla Riverrecycle on asemoitunut itsensä hyvin saavutuksillaan.

Useat Riverrecyclen kilpailijat ovat voittoa tavoittelemattomista järjestöistä ja erityishankkeista. Riverrecycle on pyrkinyt alusta saakka luomaan toiminnastaan myös taloudellisesti kestävää, ja tämä strategia on antanut yritykselle mahdollisuuden osoittaa liiketoiminnan jatkuvuutta ja kestävyyttä.

Riverrecycle on tehnyt voittoa ensimmäisestä toimintavuodesta lähtien

Alla oleviin taulukoihin on koottu Riverrecyclen toteutuneet taloudelliset luvut sekä yrityksen laatimat ennusteet tulevien vuosien kehityksestä. Keskellä pandemiaa aloitettu liiketoiminta on kasvanut vakaasti, ja vuoteen 2023 asti yrityksen liiketoiminta koostui puhtaasti projektimyynnistä. Vuonna 2023 liiketoimintaa laajennettiin muovin hyvityskaupan markkinoille, ja vuoden 2023 liikevaihdosta noin 200 000 euroa tuli muovin hyvityskaupasta.

Taulukosta nähdään, että Riverrecyclen toiminta on ollut alusta saakka kannattavaa. Yrityksen EBITDA-marginaali nousi rivakasti ensimmäisten vuosien aikana, ja tulevina vuosina marginaalin arvioidaan olevan noin 20–30 %:ssa samalla kun yritys kiihdyttää kasvuaan. Vuodesta 2024 alkaen Riverrecycle arvioi bruttovoitonrakenteen muuttuvan yrityksen panostaessa enemmän ulkoisiin palveluihin suhteessa omaan henkilökuntaan.

Tulevaisuudessa Riverrecycle odottaa laajempien investointien toteutuvan paikallisten yhteisyritysten tai yhteistyökumppanien toimesta, mikä vähentäisi tulevaisuudessa yrityksen rahoituskustannuksia. Tällä hetkellä yritys tekee investoinnit itse osoittaakseen liiketoiminnan toimivuuden.

Riverrecyclen taloudelliset luvut ja ennusteet

Taulukoiden luvut tuhansina euroina, pois lukien prosenttiluvut ja työntekijöiden lukumäärä

Sijoittajan näkökulma

Riverrecycle on luonut kannattavan ja skaalautuvan liiketoimintamallin, jolla on merkittävä positiivinen vaikutus ympäristöön. Taklatessaan globaalia muovihaastetta yritys luo arvoa kohdealueilla tarjoamalla työpaikkoja sekä kohentamalla paikallisia ympäristöolosuhteita. Riverrecycle on jo kerännyt valtavat määrät muovijätettä maailman joista, ja yrityksen toiminta on myös saanut tunnustusta Maailman talousfoorumilta.

Riverrecycle on lähtenyt alusta asti luomaan muovinkeräyksen ympärille taloudellisesti kestävää liiketoimintaa, mikä tuo toiminnalle jatkuvuutta ja kestävyyttä pidemmässä juoksussa. Vastaavien hyväntekeväisyysprojektien ongelmana voi usein olla se, että kun projektien rahat loppuvat, myös toiminta loppuu. Riverrecyclellä on useita tulovirtoja, ja yritys saa toiminnastaan jatkuvaa tuloa muovin hyvityskaupan ja muovin uusiokäytön kautta. Huomionarvoista on myös se, että jätehuoltoprojektit eivät kuluta yhtään julkista rahaa kohdealueilla.

Riverrecycle aikoo kasvattaa toimintaansa nopeasti tulevien vuosien aikana rahoituskierroksella saatavien varojen avulla. Yritys on luonnehtinut kaksi mahdollista exit-skenaariota tulevaisuuteen, joista todennäköisin vaihtoehto olisi yrityksen myynti suurelle jätehuoltoyhtiölle tai monikansalliselle yritykselle. Vaihtoehtoinen skenaario voisi olla pörssiin listautuminen.

Tehty kaupallisessa yhteistyössä RiverRecycle Oy:n kanssa

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Sijoittajan valinnat