Pörssinoteraatuilla sijoitustuotteilla voit hyötyä markkinoiden nousuista tai laskuista pienellä sijoitussummalla

Pörssinoteeratut sijoitustuotteet mahdollistavat pienellä pääomalla osallistumisen markkinoiden lyhyen aikavälin liikkeisiin. Pienillä panoksilla voi myös pyrkiä suojaamaan omaa salkkuaan laskevilta kursseilta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Pörssinoteeratut sijoitustuotteet mahdollistavat pienellä pääomalla osallistumisen markkinoiden lyhyen aikavälin liikkeisiin. Pienillä panoksilla voi myös pyrkiä suojaamaan omaa salkkuaan laskevilta kursseilta.

Lyhyellä aikavälillä markkinat voivat heilua huomattavasti

Pörssissä riittää ympäri vuoden tapahtumia, jotka heiluttelevat yksittäisten osakkeiden tai indeksien kursseja suuntaan tai toiseen. Markkinakehitykseen vaikuttavat esimerkiksi tiedot inflaatiolukemista, keskuspankkien koronnostot ja pörssiyhtiöiden tulosjulkistukset.

Moni sijoittaja on kiinnostunut ottamaan näkemystä lyhyen aikavälin markkinaheilunnasta. Jotta muutaman prosentin markkinaheilunnasta voisi kunnolla hyötyä, tulisi sijoitussumman osakkeeseen tai markkinaa seuraavaan rahastoon olla tarpeeksi suuri. Tämä sitoo huomattavasti pääomaa ja riski väärästä näkemyksestä kasvaa.  

Pörssinoteeratuilla sijoitustuotteilla lyhyen aikavälin näkemystä

Pörssinoteeratuilla sijoitustuotteilla markkinaliikkeistä voi hyötyä pienillä sijoitussummilla. Esimerkiksi Vontobelin tarjoamilla sijoitustuotteilla käydään kauppaa pörssissä samaan tapaan kuin osakkeilla ja niiden tuotto on sidottu kohde-etuutena toimivan omaisuuslajin, kuten esimerkiksi Nokian osakkeen, arvonkehitykseen. Vontobelin tuotevalikoiman kohde-etuuksista löytyy useampia suomalaisia osakkeita, kuten Nokia, Neste, Nordea, Kone ja Fortum.

Sijoitustuotteissa on usein sisäänrakennettu vipuominaisuus. Vipukerroin vaikuttaa pörssinoteraatun sijoitustuotteen tuottoon. Esimerkiksi kolminkertaisen vivun sijoitustuote tuottaa kolminkertaisesti kohde-etuuteen verrattuna. Vipuominaisuus mahdollistaa siis huomattavasti pienemmällä pääomalla markkinaliikkeisiin osallistumisen verrattuna siihen, että ostaisi suoraan yksittäisiä osakkeita tai rahasto-osuuksia.

On tärkeää huomata, että vipuvaikutus toimii myös toiseen suuntaan. Mikäli kohde-etuus kehittyy sijoitustuotteen kannalta tappiolliseen suuntaan, myös tappiot kertautuvat vipukertoimen mukaan.

Tuottoa tarjolla myös laskevista kursseista

Sijoitustuotteilla voi hyötyä myös laskevista kursseista. Niin sanotut bear-tuotteet tuottavat, kun kohde-etuuden arvo laskee. Bear-tuotteita voi käyttää myös oman salkun suojaamiseen pienellä pääomalla tilanteissa, joissa uskoo osakkeen tai markkinan laskevan lyhyellä aikavälillä. Jos näin käy, bear-tuotteen arvo nousee.

Esimerkiksi Helsingin pörssissä nähtiin viime tuloskaudella useita tulospettymyksiä, joissa osake romahti tulosraportin julkaisun jälkeen. Esimerkiksi Nesteen osake tippui noin 12 % tulosraportin julkaisun jälkitunnelmissa. Pienellä positiolla bear-tuotetta joka seuraa Nesteen osaketta voi pyrkiä suojaamaan salkkua tulosromahduksilta.

Sijoitustuotteet kustannustehokas tapa hyötyä lyhyen aikavälin kurssiliikkeistä

Sijoitustuotteilla voi siis päästä tehokkaasti osaksi lyhyen aikavälin kurssiheiluntaa eri omaisuusluokissa. Vipuominaisuuden vuoksi sijoitustuotteet sitovat sijoittajalta vähemmän pääomaa. Korkean riskiasteen vuoksi suuremman pääoman sitominen näihin tuotteisiin ei olekaan suositeltavaa. Mikäli sijoitustuotteen kohde-etuus lähtee kehittymään tuotteen kannalta tappiolliseen suuntaan, on vaarana jopa koko sijoitetun pääoman menetys.

Sijoittajan käydessä kauppaa vipuvaikutteisilla sijoitustuotteilla, tappioriski kasvaa. Jos tuotteen kohde-etuutta (esim. indeksi tai osake) ei noteerata euroissa, riippuu velkatuotteen tuotto myös ulkomaan valuutan hinnan muutoksista suhteessa euroon tuotevaluuttana. Sijoittajat kantavat Vontobelin luottoriskin sijoittaessaan Vontobelin tuotteisiin.

Pörssinoteeratut sijoitustuotteet vaativat yleensä tarkempaa perehtymistä ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Perehtymisen helpottamiseksi Vontobel tarjoaa laajasti koulutussisältöä sekä artikkeleiden että opetusvideoiden muodossa.

Vontobelin valikoimasta löytyy myös useita suosittuja indeksejä, kuten S&P 500, Nasdaq-100 ja DAX, seuraavia sijoitustuotteita. Myös Yhdysvaltojen megateknoja, eli niin sanottuja Magnificent 7 -osakkeita, seuraavia tuotteita löytyy myös Vontobelin tuotevalikoimasta.

Vontobelin tuotteet löytyvät Nordnetistä

Pohjoismaissa Vontobel on yksi johtavista pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden liikkeellelaskijoista, ja sen tuotteet ovat saatavilla Nordnetissä. Sijoitustuotteisiin voi tutustua valitsemalla Nordnetin ylävalikosta kohdan ”Pörssit ja markkinat” ja valikon kohdasta ”Muut viputuotteet” voi valita haluaako selata sertifikaatteja vai turboja ja minifutuureita.

Tämän jälkeen sijoitustuotteita voi filtteröidä liikkeellelaskijan mukaan, ja löytää kaikki Vontobelin tuotteet.

Tämän lisäksi Vontobelin tuotesivuilta voi helposti selata olemassa olevia sijoitustuotteita ja tutustua tuotetietoihin tarkemmin ennen ostopäätöstä.

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Vontobelin kanssa.

Tärkeä tiedote:

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Liikkeeseenlaskuesite ja lopulliset ehdot muodostavat arvopapereiden sitovat myyntiasiakirjat, ja ne ovat saatavilla tuotelinkkien alla. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa https://prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Sijoittajan valinnat