Salkkukatsaus: listaamattomilla yrityslainoilla yli 10 prosentin tuotto

Tuoreessa salkkukatsauksessa analysoidaan SijoittajaPRO Corporate Financen lainasalkkua. Paljonko salkku on tuottanut, mikä on sen riski ja miksi se sopii hyvin nykyiseen markkinatilanteeseen?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Tuoreessa salkkukatsauksessa analysoidaan SijoittajaPRO Corporate Financen lainasalkkua. Paljonko salkku on tuottanut, mikä on sen riski ja miksi se sopii hyvin nykyiseen markkinatilanteeseen?

Listaamattomiin yrityslainoihin sijoittava mallisalkku

Listaamattomien yrityslainojen mallisalkku on SijoittajaPRO Corporate Financen mallisalkku, joka sijoittaa suomalaisten pk-yritysten lainoihin. Salkun historiaa on seurattu vuoden 2017 alusta. Tähän mennessä SijoittajaPRO Corporate Finance on raportoinut simuloitua mallisalkkua, mutta 2023 neljännen kvartaalin aikana SijoittajaPRO siirtyi oikeiden lainapääomien käyttämiseen, jotta lainaportfolion performanssin seuraaminen ja raportointi olisi mahdollisimman läpinäkyvää.

SijoittajaPRO Corporate Finance on toteuttanut lainakierroksia kanssasijoittajien kanssa yhteensä noin 43 miljoonan euron edestä ja yksittäisiä sijoituksia on tehty jo 123 kappaletta. Tämä tarkoittaa keskimäärin noin 350 000 euron lainakierrosta.

Lainoja myönnetään tyypillisesti jatkuvaa kassavirtaa vastaan. Lainat maksetaan takaisin kuukausittaisella takaisinmaksulla. Poikkeuksia ovat projekti- ja sopimuslainat, joissa laina myönnetään sopimuksen maksuerää vastaan ja laina maksetaan takaisin kertalyhenteisenä. Usein maksuposti on erityispantattu lainan vakuudeksi. Yrityksen on pystyttävä osoittamaan, että se pystyy kassavirrallaan maksamaan myönnetyn lainan korkomaksut ja lainanlyhennykset. Lisävakuutena lainoissa on yleensä yrittäjän henkilötakaus.

Salkun historiallinen tuotto ja riski

Vuoden 2017 alusta alkaen salkussa on ollut neljä luottotappiota. Viimeisimmät 30.6.2023 alaskirjatut lainat on kuitenkin maksettu kokonaisuudessaan takaisin. Näistä toinen on kirjattu takaisinmaksetuksi 2023 viimeisen kvartaalin puolella, ja toinen tullaan kirjaamaan kokonaisuudessaan maksetuksi kuluvan vuoden ensimmäisellä kvartaalilla. Alaskirjaukset huomioiden salkun efektiivinen korkotuotto (IRR) on 10,38 % koko portfolion seuranta-ajalta.

Salkun painotettu duraatio on 0,80 ja luku kuvastaa sitä, että keskimäärin koko salkun lainanlyhennykset ja korot maksetaan sijoittajalle 0,80 vuoden eli noin 9 kuukauden ja 19 päivän päästä.

Lainakierrokset
Kierrokset 123 kpl42 973 766,66 €
Avointa pääomaa jäljellä7 707 396,95 €
Lainanlyhennykset34 895 869,71 €
Maksetut korot3 118 362,40 €
Korkosaatavat437 633,67 €
Painotettu keskimääräinen IRR% (ml. alakirjaukset)10,38 %
Painotettu maturiteetti (vuotta)1,24
Painotettu duraatio (vuotta)0,80

Kuva 2. Yhteenveto sijoituksista.

Valtaosa myönnetyistä lainoista on kuukausilyhenteisiä, mikä laskee salkun riskiä. Kuukausilyhenteisissä lainoissa lainapääomat alkavat lyhentyä heti ja maksuongelmat tulevat tietoon nopeammin. Tällöin on myös mahdollista ryhtyä ajoissa tarvittaviin toimenpiteisiin ja pienentää luottotappion todennäköisyyttä. Esimerkiksi 30.6.2022 toteutuneessa luottotappiossa lainaa oltiin jo lyhennetty 40 prosenttia ennen luottotappion toteutumista.

Samassa veneessä sijoittajien kanssa

Listaamattomien yrityslainojen luottoriskiä alentaa myös se, että SijoittajaPRO Corporate Finance sijoittaa myös itse samoihin lainoihin samoilla ehdoilla kanssasijoittajien kanssa. Sijoittajien kanssa ollaan samassa veneessä, sillä jokainen mahdollinen tappio on SijoittajaPRO Corporate Financen omasta pussista pois.

Vuoden 2023 neljäs kvartaali

Vuoden 2023 neljännellä kvartaalilla uusia sijoituksia tehtiin seitsemän kappaletta ja kvartaalin aikana 10 lainaa päättyi. Vuoden 2024 viimeinen kvartaali oli kassapositiivinen, eli lainalyhennyksiä ja korkoja maksettiin euromäärisesti enemmän kuin uusia lainoja myönnettiin. Käteissaldon muutos oli 145 000 euroa positiivinen.

01.10.2023.-31.12.2023
Sijoitukset 1.1.2017 lähtien123
Avoimet sijoitukset 31.12.202331
Uudet sijoitukset Q4/20237
Päättyneet sijoitukset Q4/202310
Lainanlyhennykset2 830 943,28 €
Koronmaksut218 617,46 €

Kuva 3. Kvartaalin 4 sijoitukset.

Salkussa on tarkasteluhetkellä kaksi lainaa myöhässä. Myöhässä olevien lainojen osuus salkusta on yhteensä noin 3,59 %. Neljästä historian aikana tehdystä alaskirjauksesta, yksi alaskirjattu laina maksettiin takaisin vuoden viimeisellä kvartaalilla. Toinen alaskirjattu laina on maksettu takaisin ja se tuloutetaan seurantaan Q1/2024 aikana.

Tällä hetkellä salkussa on avoimia sijoituksia 31 kappaletta. Avoimista lainoista yhden lainan paino on keskimäärin 3,23 % salkusta. Kolme suurinta lainaa ovat uudempia ja kooltaan keskiarvoa suurempia lainoja, joista ei maksusuunnitelman mukaan ole tehty vielä lainalyhennyksiä. Alla olevasta kuvaajasta näkee salkun hajautuksen. Uusimpiin lainoihin kohdistuu eniten riskiä, koska pidempään salkussa olleiden lainojen pääomia on maksettu jo takaisin. Kymmenen viimeisintä avointa lainaa vastaavat noin 44,1 % salkun lainapääomasta. 

Hyvä hajautus suorissa yrityslainoissa on ehdottoman tärkeää

Mahdollisten alaskirjausten takia suorissa listaamattomissa yrityslainoissa hajautus on erittäin tärkeää. Lainojen tuotto-odotus on enintään maksettavan koron verran, mutta suurin mahdollinen tappio on koko lainapääoma ja kertyneet korot.

Q4-kvartaalin aikana tehtiin vähemmän sijoituksia, kuin niitä maksettiin takaisin. Salkku oli kuitenkin kassapositiivinen.

Olennaista suoriin yrityslainoihin sijoittaessa on löytää paljon laadukkaita lainoja ja hajauttaa varansa tasaisesti niihin.

Millaiselle sijoittajalle yrityslainat sopivat?

Suorat yrityslainat sopivat sijoittajalle, joka hakee korkeampaa tuottoa korkosijoituksista kuin mitä listatulla markkinalla on saatavissa nykyisessä markkinatilanteessa.

Suorat yrityslainat hajauttavat sijoitussalkkua, koska niiden tuotot eivät korreloi täysin listattujen osake- ja korkomarkkinoiden tuottojen kanssa.

Valtakirjalla varmistat pääseväsi mukaan uusiin lainakierroksiin

Mikäli haluat varmistaa hyvän hajautuksen mallisalkun listaamattomiin yrityslainoihin, harkitse valtakirjamallia. Valtakirjassa sijoittaja valtuuttaa SijoittajaPRO Corporate Financen tekemään puolestaan sijoituksen jokaiseen lainakierrokseen.

Minimi kokonaissijoitussumma valtakirjoissa on 50 000 euroa, mikä jakautuu vähintään 15 lainaan ajan myötä. Sijoitus yhtä lainaa kohti on 2500-5000 euroa ja sijoitukset tehdään 12-18 kuukauden aikana, joten koko summaa ei tarvitse sijoittaa kerralla, vaan rahaa kutsutaan sisään lisää aina tarvittaessa. Ole suoraan yhteydessä SijoittajaPRO Coporate Financen edustajiin, mikäli valtakirjamalli kiinnostaa.

Ja mikäli haluat uusista kierroksista tiedon sähköpostiisi, liity mukaan SijoittajaPRO Corporate Financen listalle alla!

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Sijoittajan valinnat