Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio edelliskuuta matalammalla tasolla

Yhdysvaltojen huhtikuun inflaatio oli 3,4 % ja lukema osui ekonomistien ennusteisiin. Inflaatio oli osakemarkkinoille positiivinen yllätys ja sijoittajat huokaisivat helpotuksesta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvaltojen huhtikuun inflaatio oli 3,4 % ja lukema osui ekonomistien ennusteisiin. Inflaatio oli osakemarkkinoille positiivinen yllätys ja sijoittajat huokaisivat helpotuksesta.

Inflaatio oli 3,4 % huhtikuussa

Yhdysvaltojen inflaatio oli huhtikuussa 3,4 % ja lukema oli hieman edelliskuun 3,5 %:n tasoa alempana. Lukema osui ekonomistien ennusteisiin. Yhdysvalloissa inflaatio on pysytellyt useiden kuukausien ajan 3–4 %:n välillä. Kuukausitasolla inflaatio nousi 0,3 %, mikä oli lievästi maltillisemmalla tasolla ennustettuun 0,4 % tasoon nähden.

Ruoan hinnat olivat 2,2 % nousussa ja energian hinnat nousivat 2,6 % vuodentakaisesta. Asumisen kustannukset nousivat 5,5 %:ia. Asumisen kustannukset selittävät noin kolmasosan koko kuluttajahintaindeksin lukemasta.

Ydininflaatio, joka kuvaa inflaatiota pois lukien ruoan ja energian hinnanmuutokset, oli huhtikuussa 3,6 %:ssa, mikä oli edelliskuun lukua matalammalla tasolla. Myös ydininflaatio osui ekonomistien ennusteisiin. Kuukausitasolla ydininflaatio nousi 0,3 %:ia.

Huhtikuun inflaatiolukemat:

  • Inflaatio 3,4 % (Odotus 3,4 %, edellinen 3,5 %)
  • Ydininflaatio 3,6 % (Odotus 3,6 %, edellinen 3,8 %)
Yhdysvaltojen inflaatiokehitys. Kuva: CNBC

Markkinat uusiin huippuihin

Markkinat ottivat tuoreen inflaatioraportin positiivisesti vastaan, kun inflaatio oli lievässä laskussa eikä ylittänyt ennustettua tasoa. S&P 500 -indeksi oli päivän päätteeksi reilu 1 %:n nousussa ja sulkeutui uusiin huippuihin noin 5 308 pisteessä. Myös Nasdaq-100 -indeksi sulkeutui uusiin huippuihin noin 18 596 pisteessä. Yhdysvaltain 10-vuotisen valtiolainan korko oli laskussa.

Odotuksiin osunut inflaatio oli positiivinen myös kulutuskysynnän näkökulmasta. Markkinoilla on ollut nähtävissä hiljaisia signaaleja siitä, että amerikkalainen kuluttaja olisi alkanut rajoittaa kulutustaan. Tämä on uusi riski markkinoille. Nyt tämän riskin todennäköisyys on hieman alempi, mikä on myönteistä osakkeille.

Inflaation pysyminen sitkeästi yli 3 prosentissa on alentanut markkinoiden odotuksia keskuspankkien koronlaskuista vuoden 2024 aikana. Tuorein inflaatioraportti kuitenkin kohensi hieman markkinoiden odotuksia koronlaskuista, ja tällä hetkellä CME Groupin tilastojen mukaan markkinat antavat nyt noin 73 %:n todennäköisyyden sille, että Fed leikkaisi ohjauskorkoa syyskuun kokouksessa. Toinen leikkaus voisi olla joulukuussa, mutta tätä ei pidetä niin todennäköisenä.

Vaikka huhtikuun inflaatioluku oli lievästi laskusuunnassa, on Fed viestinyt sen tarvitsevan vahvempia merkkejä siitä, että inflaatio jäähtyisi lähemmäs keskuspankin 2 % tavoitetasoa. Fedillä ei aio kiirehtiä leikkausten kanssa, ja todennäköisesti leikkauksia saadaankin odottaa kesän yli.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat