Haastattelussa RiverRecyclen johto – osakeannilla tuetaan liiketoiminnan laajentumista

Suomalainen RiverRecycle on kehittänyt innovatiivisen ratkaisun globaalin muovijäteongelman ratkaisemiseksi. Yrityksellä on käynnissä osakeanti, ja haastattelimme yrityksen toimitusjohtajaa sijoittajia kiinnostavien kysymysten osalta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Suomalainen RiverRecycle on kehittänyt innovatiivisen ratkaisun globaalin muovijäteongelman ratkaisemiseksi. Yrityksellä on käynnissä osakeanti, ja haastattelimme yrityksen toimitusjohtajaa sijoittajia kiinnostavien kysymysten osalta.

RiverRecyclen osakeanti

Suomalaisella RiverRecycle Oy:llä on käynnissä osakeanti. Yritys on kehittänyt innovatiivisen ratkaisun taistellessaan globaalia muovijäteongelmaa vastaan, ja onnistunut luomaan alusta saakka kannattavan liiketoimintamallin.

Pääsimme haastattelemaan RiverRecyclen toimitusjohtajaa ja perustajaa Anssi Mikolaa sijoittajia askarruttavien kysymysten tiimoilta liittyen RiverRecyclen liiketoimintaan ja osakeantiin.

  • Osakeannin koko: enintään 120 000 osaketta (1 500 000 EUR)
  • Minimissään kerätään: 500 000 EUR
  • Osakkeiden merkintähinta: 12,50 EUR
  • Minimimerkintämäärä: 40 osaketta (500 EUR)
  • Yrityksen pre-money valuaatio: 7 880 750 EUR
  • Julkinen merkintäaika alkaa: 18.4.2024
  • Merkintäaika päättyy viimeistään: 9.5.2024

Lue aikaisempi artikkelimme RiverRecyclen osakeannista tästä.

Sijoittajien kysymyksiin vastasi RiverRecyclen toimitusjohtaja ja perustaja Anssi Mikola

Mikä on RiverRecycle ja miksi päätitte perustaa yrityksen?

”RiverRecycle on ratkaisu maailman merien muoviongelmaan siltä osin kuin jäte tulee joista. Joet ovat yksi merkittävimmistä lähteistä muoviroskalle, koska joet virtaavat yleensä köyhempien kaupunkien läpi joissa jätehuolto ei toimi, ja sitä kautta jäte päätyy mereen.

Alun perin ratkaisuksi muoviongelmaan kehitimme jokiputsarin, joka kerää tehokkaasti muovijätettä joista. Huomasimme kuitenkin nopeasti, että se ei yksinään ole riittävä bisnesidea. Ongelmana oli nimittäin se, että mikään kaupunki ei halua ostaa tuotetta, jolla se joutuisi itse vastuuseen kaikesta roskasta, jota jokeen on voitu heittää useiden satojen kilometrien matkalla ennen kaupunkia.

Tämän seurauksena totesimme, että ainoa järkevä vaihtoehto on myydä kokonaisvaltainen ratkaisu, joka sisältää sekä jokiputsarin että kierrätyslaitoksen. Tämän lisäksi tarvitaan maalta tapahtuvan keräysmahdollisuuden tehostamista siten, että jokivarren asukkailla on mahdollisuus kierrättää jätteensä sen sijaan että ne tarvitsisi heittää jokeen.

Maailmassa on toki myös hyväntekeväisyysjärjestöjä jotka pyrkivät puhdistamaan jokia, mutta me emme yleisesti ottaen usko että tämän tyylinen toiminta olisi pitkässä juoksussa kestävää. Jonkun täytyy tehdä rahaa paikallisesti, jotta toiminta olisi jatkuvaa ja taloudellisesti kestävällä pohjalla.”

Miten aiotte käyttää osakeannilla kerätyt varat?

”Tällä osakeannilla kerätyillä varoilla on kaksi pääasiallista käyttökohdetta. Ensinnäkin aiomme rakennuttaa kaikille meidän nykyisille puhdistuskohteillemme mekaanisen kierrätyksen laitokset. Näiden laitosten avulla pääsemme luomaan uutta liiketoimintaa muovin uusiokäytön markkinassa, mikä osaltaan luo tulevaisuuden kasvua.

Toinen varojen käyttökohde liittyy luvitukseen. Jotta voimme myydä yrityksille yhteiskuntavastuu (CSR) -hankkeita, meillä tulee olla kohteissa luvat kunnossa etukäteen, jotta projektit pystytään toteuttamaan kohtuunopeassa aikataulussa. Valitsemissamme kohteissa vaadittavat luvat liittyvät lupaan puhdistaa jokea, ja lupaan pystyttää pieni kierrätyslaitos.”

Miten osakeanti on lähtenyt käyntiin?

”Anti on lähtenyt käyntiin erinomaisen nopeasti ja hyvin. Uskomme annin tulevan täyteen, eli jos piensijoittajia kiinnostaa hypätä mukaan niin nyt on vielä hyvä hetki niin tehdä.”

RiverRecycle on siitä poikkeuksellinen startup-yritys, että olette olleet voitollinen alusta saakka. Miten tämä on ollut mahdollista?

”Olemme voitollisia siitä syystä, että olemme todella mielenkiintoisella markkinalla. Kun me toteutamme projektejamme, niin asiakas todellisuudessa ostaa meiltä liiketoiminnan käynnistämispalvelun.

Mietitään esimerkiksi isoja toimijoita, kuten Coca-Cola-säätiötä, jotka haluavat osana heidän yhteiskuntavastuuhankkeitaan olla ratkaisemassa tämän tyylisiä jäteongelmia. Nämä yritykset eivät halua itse pyörittää jätehuollon liiketoimintaa, mutta niillä on käytettävissä tarpeeksi rahaa CSR-hankkeisiin, jotta voidaan käynnistää turvallisesti voitollista liiketoimintaa.

Olemme myös huomanneet, että markkinoilla ei ole muita vastaavia toimijoita, jotka tarjoaisivat vastaavia taloudellisesti kestäviä ratkaisuja. Tämän myötä me olemme pystyneet olemaan kannattava toimija, joka on pystynyt tarjoamaan halukkaille osapuolille ratkaisuja toteuttaa kannattavia yhteiskuntavastuuhankkeita.”

Mainitsit että teillä ei ole suoria kilpailijoita, mutta onko teillä muita kilpailijoita esimerkiksi yksittäisissä toiminnoissa?

”Jokien puhdistamisessa meidän suurimmat kilpailijamme ovat pääasiassa hyväntekeväisyysjärjestöjä. Nämä hyväntekeväisyysjärjestöt hakevat samoja varoja kuin me, mutta me olemme menestyneet erinomaisesti siitä syystä, että meillä on kokonaisvaltainen ja pitkän tähtäimen ratkaisu. Olemme myös tehneet yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa.

Maalla meidän kilpailijoita voi nähdä olevan jätehuoltoyritykset, joille maksetaan jätteen keräyksestä. Kierrätystoiminnassa meillä tulee samalla kerättyä myös arvokkaampaa, pääasiassa PET-muovia, josta on myös jonkin verran kilpailua. Pääasiassa me kuitenkin kierrätämme muuta kuin PET-muovia.”

Mitkä näette olevan suurimmat liiketoiminnan riskit tällä hetkellä?

”Isossa kuvassa yhtenä suurimmista liiketoiminnan riskeistä voi nähdä olevan suuret jätevoimalat. Näillä jätevoimalloilla on yleensä sopimukset kaupungin kanssa, jossa oletetaan kerätyssä jätteessä olevan tietty määrä palavaa jätettä. Kun me rakennamme kohteisiin kierrätysjärjestelmää joka vähentää muovin osuutta jätteessä, niin kaupunki voi joutua maksamaan jätevoimaloille sakkoja, koska kerätyssä jätteessä ei olekaan tarpeeksi palavaa jätettä.

Toisaalta esimerkiksi Indonesiassa on yritetty saada jätevoimaloita toimimaan jo useiden vuosikymmenien ajan siinä onnistumatta. Osa toimijoista on jo vetäytynyt markkinoilta.”

Miltä näyttää RiverRecyclen pidemmän aikavälin kehityskulku? Milloin sijoittaja pääsee irtautumaan sijoituksestaan ja tuleeko lisää rahoituskierroksia?

”Näemme todennäköisimpänä exit-skenaariona yrityksen myynnin suurelle jätehuoltoyritykselle tai monikansalliselle kierrätysyritykselle. Emme ole kuitenkaan vielä tässä vaiheessa, voidaan puhua ehkä noin 7–10 vuodesta ennen kuin päästään tähän vaiheeseen. Eli sijoittajan kannattaa miettiä tätä pidemmän tähtäimen sijoituksena.

Yrityksen myyminen näyttää exit-skenaariossa todennäköisemmältä siitä syystä, että RiverRecycle olisi suurelle jätehuoltoyritykselle todella houkutteleva ESG-lisä. Silloin yritys voisi myös sanoa, että he ovat puhdistamassa maailman meriä roskasta. Tämä olisi suurelle yritykselle todella hyvää PR:ää.

Aiomme myös tulevaisuudessa skaalata toimintaamme ylöspäin, johon toki tarvitsemme rahoitusta. Toisaalta mikäli isot asiakasyritykset pystyvät rahoittamaan skaalaamista osana heidän yhteiskuntavastuuhankkeitaan, niin silloin ei välttämättä tarvita uutta osakeantia.”  

Miksi sijoittaa RiverRecycleen?

”Tiivistetysti voisi sanoa, että olemme kehittäneet innovatiivisen ratkaisun ja toimimme äärimmäisen kovaa kasvavalla markkinalla. Olemme kehittäneet kannattavan ja pitkässä juoksussa kestävän liiketoimintamallin, jolla on myös erittäin suuri ympäristövaikutus. Sijoituksella voit olla osaltasi vaikuttamassa maailman merien muoviongelmaan ja edistää kiertotaloutta.”

Sijoittajien kysymyksiin vastasi RiverRecyclen toimitusjohtaja ja perustaja Anssi Mikola

Tehty kaupallisessa yhteistyössä RiverRecycle Oy:n kanssa.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Sijoittajan valinnat