Näin yrittäjä voi nostaa eläkeiän tuloa maksamatta enempää

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt Uuden Suomen uutinen 33-vuotiaan yrittäjän eläkkeestä. Yrittäjä, Harri Vuorenpää, laski, että kun hän maksaa 440 euroa kuukaudessa eläkemaksuja (YEL), saa hän 69-vuotiaana eläkettä 1 269 euroa kuukaudessa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt Uuden Suomen uutinen 33-vuotiaan yrittäjän eläkkeestä. Yrittäjä, Harri Vuorenpää, laski, että kun hän maksaa 440 euroa kuukaudessa eläkemaksuja (YEL), saa hän 69-vuotiaana eläkettä 1 269 euroa kuukaudessa.

Näin 33-vuotias yrittäjä voi nostaa eläkeiän tuloa maksamatta yhtään enempää

Mitä tapahtuisi, jos yrittäjä maksaisi YEL-maksuja 340 euroa kuukaudessa ja säästäisi 100 euroa kuukaudessa osakkeisiin?

Yrittäjän pitäisi ilmoittaa arvioiduksi työtuloksi 17 300 euroa, jotta kuukausittainen YEL-maksu olisi 340 euroa.

Realistinen tuotto-odotus osakkeille seuraavaksi 36 vuodeksi on 6-10 %:n välillä. Lopullinen tuotto riippuu huomattavasti myyntiajankohdan kurssitasosta. Tasaisesti kuukaudessa säästävän ei tarvitse miettiä ostojen ajoitusta.

Eläkettä säästävän yrittäjän ei kuitenkaan kannata murhehtia myyntiajankohdan kurssitasoa. Ensinnäkään osakkeita ei tarvitse myydä eläkkeelle pääsyn jälkeen lainkaan. Tai jos päätyy myymään, niin myynti kannattaa ajoittaa useampaan erään ja sellaiseen hetkeen, että 36 vuoden sijoitusperiodin tuottotavoite on saavutettu.

Esimerkkilasku

  • Kuukausittainen YEL-maksu 340 euroa
  • Säästää osakkeisiin 100 euroa kuukaudessa ja saa 36 vuoden aikaperiodilla keskimäärin 9 %:n tuoton
  • Eteran laskurin mukaan yrittäjän eläke olisi 1 031 euroa kuukaudessa
  • Varallisuutta olisi kertynyt  296 981 euroa

Keskimääräinen osinkotuotto kotimaisilla pörssiyrityksillä on 4 %. Yrittäjä saisi näin ollen vuotuisia brutto-osinkotuloja 11 879 euroa, mikä toisi kuukaudessa 990 euron lisätulot. Vastaavaan tuottoon pääsee myös sijoitusasunnoilla.

Yrittäjän kuukausitulot ovat kasvaneet 752 euroa ilman, että hän on maksanut euroakaan enempää

Esimerkissä yrittäjän kuukausitulo on kasvanut 1 269 eurosta 2 021 euroon. Yrittäjän kannattaa siis säästää myös omatoimisesti. Riski laskee, kun koko varallisuus ei ole kiinni omassa yrityksessä. Lisäksi eläkeiän varallisuus on turvattu.

Lue tästä lisää yrittäjän säästämisvaihtoehdoista ja siitä, miksi YEL-maksuja kannattaa maksaa! Tässä linkki alkuperäiseen Uuden Suomen uutiseen.

Sinua voisi kiinnostaa
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Näin sijoitat kuin Warren Buffett ja maailman parhaat sijoittajat
Miten valitsen parhaan rahaston?
Sijoittajan valinnat