Suomen ainoa luomupanimo aloittaa toimintansa Hailuodossa

Hailuodon Panimo on Suomen ainoa luomupanimo. Oluet ovat korkealaatuisia ja löytyvät kauppojen hyllyiltä ja ravintoloiden tiskeiltä toukokuussa.

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Hailuodon Panimo on Suomen ainoa luomupanimo. Oluet ovat korkealaatuisia ja löytyvät kauppojen hyllyiltä ja ravintoloiden tiskeiltä toukokuussa.

Hailuodon Panimo Oy on vuonna 2016 perustettu yritys, joka sijaitsee Perämeren suurimmalla saarella. Hailuoto on tunnettu puhtaasta pohjavedestä ja luonnonantimista. Hailuodosta on kautta historian viety mantereelle mm. kalaa, marjoja, maataloustuotteita, sieniä ja jäkälää. Toukokuusta lähtien saaresta aletaan viedä myös olutta.

Ajatus luomupanimosta Hailuodossa lähti yhdellä syksyisellä lauttamatkalla Kimmo Kaukosen ja Jürgen Hendlmeierin keskustelusta.

Panimo osti Hailuodon kunnalta vanhan tiilistä ja hirsistä rakennetun makasiinirakennuksen. Rakennus on nyt sisäpuolelta täysin remontoitu moderniksi ja energiatehokaaksi panimoksi. Rakennukseen ja panimolaitteistoon on investoitu yli 700 000 euroa, joten mistään harrastelusta ei ole kyse. Ajatuksena on ollut, että volyymi olisi heti alusta riittävä, jotta toiminta olisi kannattavaa.

Mikä tekee Hailuodon panimosta ainutlaatuisen?

Hailuodon panimo valmistaa vain luomuolutta. Se on siten ainoa luomupanimo Suomessa. Oluet ovat saksalaistyylisiä korkealaatuisia lageroluita, joiden valmistukseen hailuotolainen puhdas pohjavesi sopii täydellisesti. Muita oluttyyppejä ovat tummempi Altbier, kesäinen Vehnäolut ja happamampi Gose.

Ainutlaatuinen panimolaitteisto

Panimolaitteisto on saksalaisen Wachsmann Brautechnikin valmistama. Keittoastia on 3 000 litraa ja alkuvaiheessa käymistankkeja on 15 000 litran edestä. Tuotantokapasiteetti on siten 12 000 – 15 000 litraa kuukaudessa. Keittoastialla olutta voidaan panna jopa kerran päivässä. Tuotantokapasiteetti on siten helppo moninkertaistaa käymistankkeja lisäämällä.

Perheyritys, Wachsmann Brautechnikin, toimitusjohtaja Jost Wachsmann kertoo, että yritys on valmistanut pienpanimolaitteita yli 30 vuoden ajan eripuolille maailmaa. Wachsmannin mukaan Hailuotoon asennettu panimolaitteisto on ainoa laatuaan, eikä vastaavaa löydy muualta maailmasta. Panimolaitteisto on Wachsmann Brautechnikin vintage-mallistoa ja se on mittatilaustyönä Hailuodon Panimolle valmistettu. Laitteet soveltuvat erityisesti vaativien pohjahiivaoluiden eli lagereiden valmistukseen.

Oluet ovat myynnissä jo toukokuussa

Ensimmäiset oluet ovat jo kypsymässä käymistankeissa. Tankkikypsymisen jälkeen oluet pullotetaan ja ne lageroituvat vielä hetken omassa kylmiössä. Toukokuun loppupuolella Hailuodon Panimon oluita löytyy jo kaupoista ja ravintoloista. Mielenkiinto myyntikanavissa on ollut korkea. Hailuodon Panimo erottuu edukseen.

”Tankeissa oleva olut on vielä nuorta. Maku kypsyy tulevien viikkojen aikana ja kehittyy edelleen pulloissa. Hailuotolainen pohjavesi tekee oluesta pehmeän. Joillekin lager-oluille tyypillinen metallinen kovuus on poissa. Maku on raikas ja vaahto kuin samettia. Täydellinen olut suomalaiseen kesään.” Kertoo Hailuodon Panimon toimitusjohtaja Kimmo Kaukonen.

Tule osakkaaksi!

Osakeanti on käynnissä toukokuun ajan. Uusia omistajia on tullut jo yli 200! Osakeanti pähkinänkuoressa:

  • Tarjolla enintään 1 428 B-sarjan osaketta (10,0 %:n omistus)
  • Osakkeilla ei äänioikeutta, mutta oikeus osinkoon
  • Yhden osakkeen hinta 140 euroa
  • Tavoiteosinkotuotto vuodelle 2019 on 3,8 %
  • Siirry Hailuodon Panimon sivuille tästä

Ryhdy osakkaaksi

Kumppaniartikkeli

Sijoittaja.fi:n Timo Heikkilä omistaa yhtiön osakkeita

Sinua voisi kiinnostaa
Yrityslainoihin sijoittaminen
Vertaislainojen verotus? Näin sanoo verottaja
Mintos – Lainoja Euroopasta ja ympäri maailmaa
Sijoittajan valinnat