Miten sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin?

Ulkomaalaisiin osakkeisiin sijoittaminen ei ole niin vaikeaa kuin usein kuvitellaan. Tässä artikkelissa näytämme askel askeleelta, miten ulkomaisia osakkeita ostetaan, ja mitä asioita sijoittajan kannattaa huomioida.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Ulkomaalaisiin osakkeisiin sijoittaminen ei ole niin vaikeaa kuin usein kuvitellaan. Tässä artikkelissa näytämme askel askeleelta, miten ulkomaisia osakkeita ostetaan, ja mitä asioita sijoittajan kannattaa huomioida.

Miten sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin?

Moni aloitteleva sijoittaja pohtii miten sijoittaa ulkomaalaisiin osakkeisiin. Ulkomaalaisiin osakkeisiin sijoittaminen on monen aloittelevan sijoittajan mielikuvissa vaikeaa. Todellisuudessa ulkomaisten osakkeiden ostaminen ei eroa juuri mitenkään kotipörssiin sijoittamisesta.

Muutamia eroja kuitenkin on, jotka kannattaa huomioida ennen sijoittamista.

Miksi ulkomaisiin osakkeisiin kannattaa sijoittaa?

Helsingin pörssi on maailman mittakaavassa pieni reunapörssi, jonka osuus maailman osakemarkkinoiden markkina-arvosta on vain noin 0,3 %. Toisin sanoen sijoittamalla vain Suomeen menetät 99,7 % muista sijoitusmahdollisuuksista. Lisäksi Helsingin pörssi on toimialahajautukseltaan erittäin keskittynyt (liki 40 % materiaali- ja teollisuusosakkeita), osakepoimijalle ei ole tarjolla erityisen laajaa tarjontaa, ja uusia osakkeita listautuu pörssiin vain harvakseltaan. Siinä muutama syy sijoittaa kotimaan pörssin ulkopuolelle.

Rahastot ja ETF-rahastot ovat hyviä ulkomaille ja eri toimialoille hajauttamiseen, mutta jos haluat välttää rahastojen kulut ja tehdä osakevalinnat itse, kannattaa ostaa ulkomaisia osakkeita suoraan omaan salkkuun.

Uutena osake- ja rahastosijoittamisen välimaastoon tulleena ratkaisuna on automaattisesti pyörivä ”CopyPortfolio”-osakesalkku, jolla voit kopioida esimerkiksi Sijoittaja.fi:n kansainvälisen osake- tai ETF-salkun sekä salkussa tapahtuvat ostot ja myynnit. Tällaista ratkaisua tarjoaa ainakin eToro, johon Sijoittaja.fi on neuvotellut lukijoilleen edullisemmat kulut.

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen ei ole sen vaikeampaa kuin kotimaisiin osakkeisiin sijoittaminen, ja tietoa ulkomaisista osakkeista on hyvin saatavilla.

Esimerkiksi Sijoittaja.fi:n Osaketyökalu kattaa nykyisin yli 1100 ulkomaista osaketta, joten sen avulla on helppo löytää omaan sijoitustyyliin sopivia houkuttelevia osakkeita. Osaketyökalu pisteyttää osakkeet sijoitustutkimuksessa löydettyjen faktoreiden perusteella: momentti, kokonaisriski, laatu, arvo, kasvu ja osinko. Lisäksi Osaketyökalussa on sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja arvostusluvut, joiden avulla osakkeita voi vertailla.

Löydettyäsi potentiaaliset kohteet voit halutessasi jatkaa matkaa esimerkiksi Facebookin Kansainvälinen sijoittaminen -ryhmään tai Seeking Alphaan, josta löytyy erittäin kattava määrä sijoittajien kirjoittamia usein erittäin laadukkaita analyyseja yksittäisistä osakkeista.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin?

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittamiseen voi liittyä kuluja ja riskejä, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen sijoittamista.

Ulkomaalaisten osakkeiden ostaminen ja myyminen voi olla hieman kalliimpaa tai edullisempaa

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaessa välityspalkkiot ovat monella kotimaisella välittäjällä usein suuremmat kuin kotimaisiin osakkeisiin sijoittaessa. Kannattaa vertailla osakevälittäjien hinnastot ennen sijoittamista, helpoiten se sujuu maksuttomalla Välittäjävertailulla (Huom! ETF:illä kaupankäynnin hinnat ovat usein samat kuin ulkomaisilla osakkeilla).

Muutama ulkomainen osakevälittäjä tarjoaa nykyisin osakekauppaa ilman kuluja. Suomalaisten sijoittajien ulottuvilla on eToro. Voit lukea kuluista tarkemmin Kaupankäyntikustannukset eTorossa -blogikirjoituksestamme tai sijoittajien kokemuksista eTorosta.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Muista valuuttariski ja verotus, kun sijoitat ulkomaisiin osakkeisiin

Osakkeiden verotus. Ulkomaisista osingoista peritään yleensä ulkomailla lähdevero. Se hyvitetään Suomen verosta. Jos osinkoa jakava yhtiö on EU-maasta tai sellaista valtiosta, jonka kanssa Suomella on osinkoihin sovellettava verosopimus, osingon verotus määräytyy samoin kuin suomalaisen osingon:

  • Listatusta yhtiöstä saadusta osingosta 85 % on veronalaista pääomatuloa ja 15 % verotonta tuloa.

Suomella on verosopimus yli 70 valtion kanssa. Osakevälittäjät eivät huomioi automaattisesti verosopimusta kaikkien maiden välillä. Jos olet maksanut liikaa osinkoveroa, voit hakea ylimääräisiä osinkoveroja kyseisen maan veroviranomaiselta. Ostaessasi tiettyjä arvopapereita Iso-Britanniasta tai Ranskasta, joudut maksamaan ns. leimaveroa pienen prosenttiosan ostosummasta.

Valuuttariski. Kaikkiin ulkomaisissa valuutoissa listattuihin osakkeisiin liittyy valuuttakurssiriski, joka vaikuttaa omistamiesi arvopapereiden markkina-arvoon. Et saa välttämättä tuottoa vaikka osakekurssi nousee, jos ulkomainen valuutta samaan aikaan heikkenee euroa vastaan.

Valuutanvaihto. Kaikki osakevälittäjät eivät vaihda automaattisesti valuuttaa (esim. Interactive Brokers ja Lynx), jolloin saatat ottaa huomaamattasi maksullista luottoa osakevälittäjältä. Valuutanvaihdosta peritään aina kuluja, automaattisesta valuutanvaihdosta peritään yleensä suuremmat palkkiot kuin itse vaihdetusta.

Miten ostaa ulkomaalaisia osakkeita?

Esimerkiksi eToron palvelussa ulkomaisten osakkeiden ostaminen tapahtuu näin.

1. Etsi osake nimellä

eToro, Etsi osakkeita nimellä

2. Tarkastele osakkeen tietoja ja varmista, että olet ostamassa oikeaa osaketta.

Etoro, Tarkastele osakkeen tietoja ja varmista, että olet ostamassa oikeaa osaketta.

3. Valitse ostettava määrä (kpl tai USD) ja hinta (markkinakurssi tai oma tarjous). Toteuta kauppa, ja seuraa salkun kehitystä.

  • Huom! Esimerkissä näkyy edellisen päivän päätöskurssi, koska USA:n pörssi on kiinni. Voit ostaa osaketta vain pörssin ollessa auki.

eTorossa valuuttaa ei tarvitse vaihtaa muulloin kuin talletuksen ja noston yhteydessä. Tällöinkin vaihto hoituu automaattisesti. Kaikki välittäjät eivät tarjoa automaattista valuutanvaihtoa, joten sijoittajan täytyy tehdä itse valuutanvaihto. Esimerkiksi Nordnetissä automaattisen valuutanvaihdon kulut ovat 0,25 % kauppasummasta ja valuuttatilin kautta itse tehdyn valuutanvaihdon kulut ovat 0,075 % vaihdetusta summasta.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Välittäjissä on eroja, ulkomaille sijoittaessa usein jopa merkittäviä

Ulkomaisia osakkeita ostetaan osakevälittäjän kautta samaan tapaan kuin Helsingin pörssistä. Useimmat kotimaassa toimivat osakevälittäjät mahdollistavat sijoittamisen Pohjoismaihin, Saksaan, Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Toimeksiantotyypeissä ja osakevalikoimassa (mm. pienyhtiöt) saattaa olla rajoituksia.

Suuret kansainväliset osakevälittäjät, kuten eToro*, DEGIRO*, Mandatum Trader (SaxoBank), Lynx ja Interactive Brokers tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa helposti lähes kaikkiin kehittyneiden maiden pörsseihin pienyhtiöt mukaan lukien. Lisätietoja välittäjistä saat välittäjävertailusta ja osakevälittäjien internetsivuilta.

Helpoin tapa sijoittaa kehittyville markkinoille on perinteisten rahastojen tai ETF-rahastojen kautta. Usein suorien osakesijoitusten tekeminen kehittyvien markkinoiden pörsseihin onnistuu ainoastaan paikallisten osakevälittäjien kautta. Jotkin yksittäiset kansainväliset osakevälittäjät tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa suoraan kehittyvien markkinoiden pörsseihin..

Muista aina huomioida valuutanvaihto ja siitä aiheutuva kulu sekä pörssin aukioloaika, kun sijoitat ulkomaisiin osakkeisiin. Tämän lisäksi sijoittajan on hyvä muistaa, että sijoittamiseen liittyy tappion riski.

Nämä työkalut auttavat sinua, kun sijoitat ulkomaisiin osakkeisiin


Tilaa tästä eToroon ja kansainväliseen sijoittamiseen liittyvät blogit ja artikkelit!

Kiinnostuitko eTorosta? Haluatko sijoitusideoita kansainvälisistä osakkeista? Haluatko kuulla Sijoittaja.fi:n kansainvälisten salkkujen kehityksestä? Tilaa alla olevan lomakkeen kautta aiheeseen liittyvä sisältö sähköpostiisi heti ilmestyttyä.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä 3.3.2021.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Sijoittajan valinnat