TOP 10 arvoyhtiöt maailmalta

Arvo-osakkeet ovat viime vuosina olleet sijoittajien suosiossa. Arvo-osakkeiden riski on keskimääräistä korkeampi ja sijoittajan kannattaa välttää putoavat puukot. Mitkä ovat globaaleista arvo-osakkeista houkuttelevimmat juuri nyt?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Arvo-osakkeet ovat viime vuosina olleet sijoittajien suosiossa. Arvo-osakkeiden riski on keskimääräistä korkeampi ja sijoittajan kannattaa välttää putoavat puukot. Mitkä ovat globaaleista arvo-osakkeista houkuttelevimmat juuri nyt?

Arvo-osakkeen määritelmä

Arvo-osakkeella tarkoitetaan osaketta, jonka arvostusluvut ovat keskimääräistä edullisempia. Osake voi olla halpa joko siksi, että yritys on ongelmissa tai markkinat ovat alihinnoitelleet yrityksen. Arvoyhtiöt määritellään usein seuraavia tunnuslukuja käyttäen:

  • P/B = hinta per oman pääoman tasearvo
  • P/E = hinta per tulos
  • EV/EBIT = yritysarvo (markkina-arvo + korolliset velat) per liiketulos
  • P/S = hinta per liikevaihto
  • Osinkotuotto-%

Arvoyhtiöt toimivat usein syklisillä aloilla. Usein taloussyklin muuttuessa yhtiön kannalta parempaan suuntaan voidaan arvoyhtiöiden kurssikehityksessä nähdä voimakkaita nousuja.

Arvoyhtiöihin sijoittamalla voi saada markkinoita parempaa tuottoa. Arvo-osakkeisiin sijoittavan on hyvä muistaa seuraavat faktat:

  1. Osakkeen halpuuteen on usein syy, esim. vuodesta toiseen toistuvat yhtiökohtaiset ongelmat, toimialan rakennemuutos tai laskeva markkinakysyntä
  2. Arvo-osakkeet ovat keskimääräistä riskisempiä, välttämällä riskisimmät ”putoavat puukot” sijoittajan tuotto paranee
  3. Arvo-osakkeiden joukosta voi löytyä kurssiraketteja, kuten käänneyhtiöitä tai jos arvo-osakkeesta kasvaa ajan saatossa laatuyhtiö

Arvo-osakkeiden (punainen viiva) 10 vuoden tuotto on sekä markkinaindeksiä että muita sijoitustyylejä selvästi heikompi. Tästä syystä sijoittajan pitää olla tarkkana osakevalinnassa arvoyhtiöiden suhteen.

Sijoitustyylien 10 vuoden tuotto suhteessa MSCI-World indeksiin.

KOMMENTIT TOP 10 ARVOYHTIÖISTÄ

Andritz AG on itävaltalainen konepajateollisuusyhtiö. Yhtiö kehittää tuotantojärjestelmiä ja teollisia prosessiratkaistuja useiden eri teollisuudenalojen toimijoille. Vahvan markkina-aseman omaava Andritz toimii yli 40 valtiossa ja työllistää noin 29 900 henkilöä.

  • Vuoden kolmannella neljänneksellä Andritzin liikevaihto kasvoi 11 % vertailukaudesta ollen 2,1 miljardia euroa. Liikevaihto kasvoi metalli-, vesivoima- ja erotteluliiketoiminta-alueilla kasvaneen kysynnän tukemana. Yhtiön kokonaistilaukset kuitenkin jäivät 32,8 % vertailukaudesta, sillä edellisvuoden kolmannella neljänneksellä sellu- ja paperisegmentti sai merkittävän tilauksen sellutehtaalleen.
  • Kasvanut liikevaihto paransi Andritzin kannattavuuutta. Kolmannella neljänneksellä yhtiön EBITA oli 176,4 miljoonaa euroa, missä on kasvua 15,6 % vertailukauteen. Yhtiön EBITA-marginaali oli siis 8,4 % (vrt. 8,1 %).
  • Positiivisen Q3-tuloksen myötä Andritz vahvisti ohjauksensa, jonka mukaan sen liikevaihto ja tulos kasvavat merkittävästi ja yhtiön EBITA-prosentti on vakaa.
  • Analyytikoiden suositus on lisää 1,88 (Asteikko: Osta = 1 ja myy = 5).

Imperial Brands PLC (aiemmin Imperial Tobacco Group) on isobritannialainen tupakkayhtiö. Imperial Brand valmistaa sekä jakelee tupakkatuotteita, ja onkin yksi alan suurimmista yhtiöistä.

  • Vuonna 2023 Imperial Brandsin oikaistu liikevaihto kasvoi 7,2 % ollen 9,5 miljardia puntaa. Kasvua tukivat tupakan korkea hinta sekä seuraavan generaation tuotteiden kasvu.
  • Imperial Brandsin oikaistu liiketulos (EBIT) oli viime vuonna 3,5 miljardia puntaa (vuonna 2022: 3,4 miljrd£) ja sakekohtainen tulos oli 2,8 puntaa (2,7 £).
  • Yhtiö uskoo viime vuonna nähdyn kasvun jatkuvan Imperial Brandsin viisivuotisen strategian loppuun asti, sillä yhtiön aiemmat investoinnit kantavat jatkossa hedelmää.
  • Analyytikoiden suositus on lisää 2,25 (Asteikko: Osta = 1 ja myy = 5).

SSAB AB on ruotsalainen teräsyhtiö, jonka toimintaan kuuluu lujien terästuotteiden ja ratkaisujen kehittäminen, valmistus ja markkinointi. Yhtiö toimii maailmanlaajuisesti ja sillä on työntekijöitä yli 50 maassa.

  • SSAB:n kolmannen neljänneksen liikevaihto laski noin 7 %:ia. Myös yhtiön liikevoitto laski 34 % vertailukaudesta. Liiketulos heikkeni viime vuoden ennätystasoon verrattuna, mikä johtui yhtiön mukaan ennen kaikkea SSAB Europe -divisioonan, Tibnorin ja Ruukki Constructionin heikentyneistä markkinoista. SSAB Special Steels ja SSAB Americas -divisioonien tulostaso oli yhtiön mukaan vakaampi.
  • Vuoden viimeiselle neljännekselle yhtiö odottaa toteutuneiden hintojen olevan kolmanteen neljännekseen verrattuna matalammalla tasolla kaikissa divisioonissa, ja toimitusten olevan vakaita SSAB Special Steels -divisioonassa, mutta hieman matalammalla tasolla SSAB Europe ja SSAB Americas -divisioonissa.
  • Analyytikoiden suositus on lisää 2,00 (Asteikko: Osta = 1 ja myy = 5).

Stellantis NV, entinen Fiat Chrysler Automobiles, on alankomainen monikansallinen autovalmistaja. Yhtiöllä on teollista toimintaa yli 30 maassa ja se myy ajoneuvojaan suoraan tai jakelijoiden ja jälleenmyyjien kautta yli 130 maassa.

  • Stellantiksen nettoliikevaihto kasvoi vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä 7 % edellisvuoteen verrattuna, ja oli 45,1 miljardia euroa. Kasvua tuki johdonmukainen hinnoittelu ja korkeammat toimitusmäärät. Toimtusmäärät kasvoivat 11 % vertailukaudesta varastotasojen normalisoituessa.
  • Vuodelle 2023 yhtiö odottaa oikaistun liikevoitto-%:n olevan kaksinumeroinen, ja teollisuuden vapaan kassavirran olevan positiivinen.
  • Analyytikoiden suositus on osta 2,00 (Asteikko: Osta = 1 ja myy = 5).

Repsol SA on espanjalainen energiayhtiö, joka toimii öljyn ja maakaasun tuotannon jokaisessa vaiheessa. Yhtiö etsii, tuottaa, jalostaa ja myy öljyä ja petrokemiallisia tuotteita. Repsolilla on viisi jalostamoa Espanjassa ja yksi Perussa. Yhtiö työllistää noin 24 000 henkilöä 29 eri valtiossa.

  • Vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä Repsolin oikaistu tulos laski 27,3 % vertailukaudesta, ja oli 1,1 miljardia euroa. Tulos laski kaikilla yhtiön liiketoiminta-alueilla paitsi kuluttajatuotteissa. Repsolin nettotulos puolestaan kasvoi 100 % vuoden takaisesta vertailukaudesta.
  • Repsolin johdon mukaan yhtiön markkina oli katsauskaudella heilahtelevat, mutta johdon mukaan Repsol onnistui tekemään hyvän tuloksen noudattamalla kurinalaisesti strategiaansa. Yhtiön päämääränä on luoda arvoa vahvojen tulojen ja kassavirran avulla samalla säilyttäen vakaan taseen. Q3:lla Repsol vahvisti asemaansa Yhdysvalloissa sopiessaan ostavansa tuulikehittäjä ConnectGen:in. Yrityskaupan on myös määrä varmistaa yhtiön tavoitteiden saavuttaminen uusiutuvan energian osalta vuoteen 2030 mennessä.
  • Analyytikoiden suositus on lisää 2,27 (Asteikko: Osta = 1 ja myy = 5).

Orlen SA (entinen PKN Orlen) on puolalainen öljyteollisuuskonserni. PKN Orlen tuottaa, jakelee ja myy jalostettuja petrokemiallisia tuotteita. Tuotteisiin kuuluvat muun muassa öljyjohdannaiset tuotteet, kuten polttoaineet ja muovi. Tämän lisäksi yhtiö jakelee sähköä ja maalämpöä. PKN Orlenilla on toimilaitoksia Puolassa, Liettuassa ja Tsekissä.

  • Vuoden kolmannella neljänneksellä Orlenin tulos laski odotetusti. Yhtiön liikevaihto oli 75,4 miljardia Puolan zlotya, missä kasvua on edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta 3,0 %. Katsauskaudella Orlenin liiketulos laski 69,8 % ollen 5,0 miljardia zlotya.
  • Tuloksen odotettiin laskevan laskeneiden polttoaineiden hintojen mukana. Kannattavuuden laskua kuitenkin pääosin selittää vertailukaudella tehty Grupa Lotosin haltuunotto, josta Orlen kirjasi 8,5 miljardin zlotyn kertaluontoisen tuoton.
  • Vuonna 2023 Orlen odottaa sen CAPEX:n olevan noin 36,2 miljardia zlotya. Yhtiö arvioi polttoaineiden ja petrokemiallisten tuotteiden kysynnän laskevan globaalin talouden hidastumisen myötä. Öljyn, maakaasun ja sähkön hintojen Orlen arvioi laskevan hieman.
  • Analyytikoiden suositus on lisää 2,44 (Asteikko: Osta = 1 ja myy = 5).

Glencore PLC on brittiläis-sveitsiläinen raaka-ainesektorin yhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Sveitsin Baarissa. Yhtiö tuottaa ja markkinoi monipuolista valikoimaa metalleja ja mineraaleja, kuten kuparia, kobolttia, sinkkiä, nikkeliä ja rautaseoksia, sekä markkinoi kolmansilta osapuolilta peräisin olevaa alumiinia/alumiinioxia ja rautamalmia. Glencore toimii yli 35 maassa ja se työllistää noin 140 tuhatta työntekijää.

  • Glencoren kolmannen vuosineljänneksen sinkin, lyijyn, kullan ja hiilen tuotanto kasvoivat vuoden takaisesta vertailukaudesta. Näistä sinkin ja hiilen tuotantomäärät kasvoivat myös edellisestä neljänneksestä. Muissa raaka-aineissa tuotantomäärät laskivat vertailukaudesta ja pääsääntöisesti myös edellisestä neljänneksestä.
  • Glencore laski koko vuoden tuotannon ohjaustaan nikkelin ja ferrokromin osalta. Muilta osin ohjaus ennallaan.
  • Analyytikoiden suositus on lisää 2,00 (Asteikko: Osta = 1 ja myy = 5).

OMV AG on itävaltalainen integroitu öljy- ja maakaasuyhtiö. OMV toimii öljyn ja kaasun tuotannon Upstream- sekä Downstream-vaiheissa. Yhtiö on alkanut keittää kestävän kehityksen mukaisia polttoaineita, kemikaaleja ja materiaaleja. Itävallan suurin teollisuusyhtiö työllistää yli 22 000 työntekijää.

  • Vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä OMV:n liikevaihto laski 45 % edellisvuodesta. Kasvun takkuilu johtui pitkälti energian hintojen laskusta. OMV:n liiketulos laski 60 % ollen 1,3 miljardia euroa. Kannattavuus laski merkittävästi Kemikaalit ja materiaalit- sekä Energia-segmenteissä.
  • OMV säilytti ohjauksensa ennallaan yhtiö arvioi sen orgaanisen CAPEX:n olevan noin 3,8 mrd. euroa (3,7 mrd. euroa vuonna 2022).
  • Analyytikoiden suositus on pidä 2,53 (Asteikko: Osta = 1 ja myy = 5).

Equinor ASA on kansainvälinen energiayritys. Yhtiö on suurin öljy- ja kaasuoperaattori Norjassa ja yksi maailman suurin offshore-operaattori. Yhtiö panostaa myös uusiutuvaan energiaan ja kehittää tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa. Equinorilla on toimintaa 30 maassa.

  • Vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä Equinorin operatiivinen liiketulos laski 71 % vuoden takaisesta vertailukaudesta ollen noin 7,5 miljardia dollaria. Kannattavuuden laskuun vaikutti pääasiassa energian hintojen merkittävä lasku vertailukauteen verrattuna, sekä suunnitellut tuotantokatkokset.
  • Equinor laski ohjaustaan tuotannon osalta. Yhtiö arvioi tuotannon kasvavan vain noin 1,5 % vuodesta 2022 (aiemmin: 3 %). CapExin osalta Equinor säilyttää ohjauksensa, ja arvioi sen orgaanisen CapExin olevan vuonna 2023 10-11 miljardia dollaria.
  • Analyytikoiden suositus on lisää/pidä 3,00 (Osta = 1 ja myy = 5).

Wacker Chemie AG on saksalainen kemiallisia tuotteita valmistava yhtiö. Maailman laajuisesti toimiva Wacker jakaa liiketoimintansa neljään segmenttiin: Silikonit, polymeerit, bioratkaisut ja polysilikooneihin. Yhtiön tuoteporfolio kattaa yhteensä yli 3 200 kemiallista tuotetta.

  • Vuoden kolmannella neljänneksellä Wacker Chemien liikevaihto oli 1,5 miljardia euroa. Vuoden takaiseen vertailukauteen verrattuna liikevaihto kuitenkin laski 29 %. Laskeneiden hintojen ja pienentyneiden volyymien takia Wackerin käyttökate laski jopa 67 %:ia 152 miljoonaan euroon. Yhtiön liiketulos puolestaan laski 86 % vertailukaudesta 49 miljoonaan, mikä vastaa 3,2 %:in liiketulosprosenttia (vertailukausi: 16,4 %).
  • Laskeneen kysynnän sekä heikon markkinatilanteen jatkumisen myötä Wacker laski ohjaustaan koko vuodelle 2023. Yhtiö arvioi sen koko vuoden EBITDAn jäävän 800-900 miljoonan välille. Liikevaihdon arvioidaan puolestaan olevan noin 6,5 miljardia euroa.
  • Analyytikoiden suositus on lisää 2,59 (Osta = 1 ja myy = 5).

LISÄVINKIT

  • Osaketyökalussa on 230 arvoyhtiötä, vertaile niitä haluamasi ominaisuuden perusteella
  • Jos haluat etsiä matalariskisiä arvoyhtiöitä, lajittele arvoyhtiöt parhaimmasta heikoimpaan kokonaisriskin perusteella
  • Voit myös etsiä laadukkaita arvoyhtiöitä lajittelemalla arvoyhtiöt laatupisteiden perusteella
  • Arvoyhtiöitä voi etsiä myös halutuista sektoreista. Miltä kuulostaisi esimerkiksi informaatioteknologian arvoyhtiöt?

Löydä sijoitustyyliisi sopivat osakkeet Suomesta ja maailmalta!

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Tutustu Osaketyökaluun!

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyn hyödyntäminen sijoittamisessa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Sijoittajan valinnat