Buffett-indikaattori sijoittajan avuksi

Maailman tunnetuin osakesijoittaja Warren Buffett on kehittänyt oman indikaattorin osakemarkkinoiden tuottojen ennustamiseen. Miten indikaattoria tulee tulkita ja millä tasolla se on nyt?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Maailman tunnetuin osakesijoittaja Warren Buffett on kehittänyt oman indikaattorin osakemarkkinoiden tuottojen ennustamiseen. Miten indikaattoria tulee tulkita ja millä tasolla se on nyt?

Buffett-indikaattori

Warren Buffettin mukaan nimetty Buffett-indikaattori mittaa maan bruttokansantuotteen (BKT) ja maan pörssiosakkeiden markkina-arvon suhdetta. Jos osakkeiden markkina-arvo on korkea suhteessa BKT:hen, osakkeet ovat yliarvostettuja ja niiden tuotto-odotukset matalat. Jos osakkeiden markkina-arvo on matala suhteessa BKT:hen, osakkeet ovat aliarvostettuja ja niiden tuotto-odotukset ovat korkeat.

Teoria olettaa, että osakkeiden markkina-arvon ollessa liian matala, taloudessa virtaava pääoma täyttää aukon ja osakkeiden hinnat nousevat. Maalla on ”ylimääräistä varallisuutta” hakemassa sijoituskohteita, mikä tukee osakkeiden tulevaa nousua. Vastaavasti, kun osakkeiden markkina-arvo on liian korkea suhteessa BKT:hen, taloudessa ei ole riittävästi varoja ylläpitämään uusia (usein lainarahoituksella tehtyjä) sijoituksia pörssiin korkeilla arvostustasoilla. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinoiden oletetaan heijastavan talouden kykyä tuottaa kassavirtaa ja tuottoa sijoittajille. Sijoittaja voi hyödyntää Buffett-indikaattoria arvioidessaan osakemarkkinoiden arvostustasoa ja yhtenä osana pitkän aikavälin tuotto-odotusten arvioinnissa.

Millä tasolla Buffett-indikaattori on nyt?

Buffet-indikaattorin mukaan Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden yliarvostus on nyt samalla tasolla kuin IT-kuplan huipulla vuosituhannen vaihteessa, jonka jälkeen osakkeet (S&P 500) laskivat yli 30 % seuraavan 3 vuoden aikana.

Markkinaympäristöstä kaikki olennainen sijoituspäätösten tueksi

Sijoittajan ei kannata perustaa sijoituspäätöksiään yhden indikaattorin varaan, koska mikään indikaattori ei toimi jokaisessa markkinatilanteessa. Sitä varten olemme koonneet Markkinaympäristö-osioon useita indikaattoreita ja oman näkemyksemme indikaattorien tulkinnasta sijoituspäätösten tueksi. Markkinaympäristö sisältää:

  • Sijoittajan tärkeimmät riski- ja talousindikaattorit
  • Osakemarkkinoiden arvostusindikaattorit ja tuloskehitys
  • Omaisuusluokkien tuotto-odotukset

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Fed leikkasi taas korkoja – on nyt osakemarkkinoiden kaveri
Sijoittajan valinnat