Päivän osakepoiminta: Nokian Renkaat

Nokian Renkaat on tunnettu rengasvalmistaja ja Helsingin pörssin kannattavimpia yhtiöitä. Osake on työkalumme TOP 3:ssa. Alkuvuoden kurssikehitys on ollut vaatimatonta ja Q1-tulos oli pettymys markkinoille. Tuleeko rekyyli?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Nokian Renkaat on tunnettu rengasvalmistaja ja Helsingin pörssin kannattavimpia yhtiöitä. Osake on työkalumme TOP 3:ssa. Alkuvuoden kurssikehitys on ollut vaatimatonta ja Q1-tulos oli pettymys markkinoille. Tuleeko rekyyli?

Kurssikehitys

Nokian Renkaiden kurssikehitys on ollut heikkoa. Osake on 12 kuukauden pohjalukemissa. Heikkoon kurssikehitykseen on ainakin kaksi syytä. Ensimmäinen on heikentynyt rupla. Toinen syy on Euroopan automyynnin hidastuminen. Q1 oli automyynnissä heikoin kvartaali sitten vuoden 2013.

Q1-tulos

Nokian Renkaiden ensimmäisen kvartaalin tulos oli pettymys markkinoille. Osake laski yli 6 %:n tulospäivän päätteeksi. Valuuttakurssit ja sää vaikuttivat tulokseen. Heikko autojen kysyntä ei kuitenkaan vaikuttanut Nokian Renkaiden kysyntään, jota johto kuvasi hyväksi.

Liikevaihto oli 336,0 M€ (analyytikoiden ennuste 340,9 M€) ja liikevoitto 61,2 M€ (ennuste 66,4 M€). Valuuttakurssit heikensivät liikevaihtoa 20,2 M€. Johdon mukaan vuoden alku oli hyvä. Henkilöautonrenkaiden myyntivolyymit ja hinnat paikallisissa valuutoissa paranivat, kuten myös tuotemix. Myynnin kasvu jatkui, ja markkinaosuutemme kasvoi kaikilla markkina-alueilla. Kesärengassesonki ei alkanut kunnolla ensimmäisellä neljänneksellä johtuen sääolosuhteista, mikä vaikutti myös oman Vianorin myyntiin. Raskailla Renkailla erityisesti maatalous- ja metsäkonerenkaiden myynti kasvoi.

Taloudellinen ohjeistus (ennallaan)

Vuonna 2018, nykyisillä valuuttakursseilla, liikevaihdon ja liikevoiton odotetaan kasvavan vuoteen 2017 verrattuna.

Sijoittajan näkökulmasta

Nokian Renkaat on Helsingin Pörssin laadukkaimpia yhtiöitä. Vuodesta 2008 vuoteen 2017 liikevaihto on kasvanut ja liikevoitto-% on ollut keskimäärin 22,4 %. Finanssikriisissäkin yhtiö pystyi yli 12 %:n liikevoittoon. Taseasema on erittäin hyvä (yhtiö on nettovelaton), mikä mahdollistaa nousevan osinkotrendin jatkumisen. Venäjän kriisi on vaikuttanut negatiivisesti yhtiön liiketoimintaan, mutta käänne Venäjällä positiiviseen on tapahtunut. Osakkeen kurssivaihtelu on keskimääräistä. Beeta-kerroin on korkea, mikä tarkoittaa, että osake nousee (tai laskee) indeksiä voimakkaammin.

Nokian Renkaat kuuluu Parhaat osinko-osakkeet Suomesta -listalle sekä Täyden kympin laatuyhtiöt -listalle. Osake on myös Osaketyökalumme TOP 3:ssa ja Suomi Fundamentti Mallisalkussamme.

Osake soveltuu tällä hetkellä laatusijoittajalle, arvosijoittajalle ja osinkosijoittajalle. Osake on matalariskinen, mutta syklinen. Erikoinen kombinaatio, joka tarkoittaa sitä, että liiketoiminnan laatu on korkea, tase vahva ja normaalissa markkinatilanteessa osakkeen volatiliteetti on matala. Markkinoiden kriisitilanteissa Nokian Renkaiden kurssi kuitenkin laskee markkinan keskiarvoa enemmän ja finanssikriisin tyylisissä laskusuhdanteissa liiketoiminnan volyymi voi laskea yli 20 % ja tulos laskea yli 50 %.

Osaketta on historiassa kannattanut ostaa, kun kurssi on alamaissa. Nyt on se hetki. Historiassa 25 euron kurssitaso on ollut ns. lattiataso normaalissa markkinatilanteessa. Tuloskaudella on myös nähty kurssilaskupäivän jälkeisiä rekyylejä. On mielenkiintoista nähdä muuttavatko markkinat mielipiteensä Nokian Renkaiden suhteen ja kääntyykö kurssi nousuun.

Vertaile Nokian Renkaita kansainvälisiin kilpailijoihin

Voit vertailla Osaketyökalullamme Nokian Renkaita kv-kilpailijoihin. Valitse Osaketyökalussa kansainväliset osakkeet.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Tämän jälkeen voit hakea Nokian Renkaiden kilpailijat hakusanojen avulla. Kirjoita hakukenttään nimet tai kaupankäyntitunnukset: ”NRE1V.HE”, ”CONG.DE
”, ”MICP.PA” ja ”PIRC.MI”.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Viikon laatuosake: Marimekko tähtää kannattavaan kasvuun
Tekoälyuutiset: Nvidia ja tekoälymarkkina kasvaa edelleen
Sijoittajan valinnat