OP-rahastot vertailussa – Omistajille bonusta ja halpoja rahastoja!

OP-rahastot ja indeksirahastot vertailussa! OP tiputti muutama vuosi sitten indeksirahastojen hintoja ja on lanseerannut useita uusia rahastoja. Tänä vuonna rahastoista saa 0,325 % OP-Bonusta. Kannattaako OPn rahastoihin sijoittaa?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

OP-rahastot ja indeksirahastot vertailussa! OP tiputti muutama vuosi sitten indeksirahastojen hintoja ja on lanseerannut useita uusia rahastoja. Tänä vuonna rahastoista saa 0,325 % OP-Bonusta. Kannattaako OPn rahastoihin sijoittaa?

Millaiselle säästäjälle OP-rahastot sopivat?

OP-rahastot tarjoavat erittäin laajan rahastovalikoiman useille erilaisille säästäjille ja sijoittajille. OP Säästörahastot sopivat helppoutensa puolesta hyvin aloitteleville sijoittajille, ja OP Indeksirahastot tarjoavat laajan rahastovalikoiman kulutietoiselle sijoittajalle. Lisäksi OP:n rahastoista löytyy rahastovaihtoehtoja esimerkiksi korkosijoittajalle, vastuulliseen ja ilmastoystävälliseen sijoittamiseen sekä vaihtoehtoissijoittamiseen (mm. metsä, kiinteistöt, private equity ja hedgerahastot).

OP-rahastot ovat erikoisia muiden rahastoyhtiöiden rahastoihin verrattuna, sillä omistaja-asiakkaat saavat huomattavasti muita rahastosäästäjiä paremmat edut. Kaikissa OP:n rahastoissa on tavallisesti merkintä- ja lunastuspalkkiot, mutta omistaja-asiakkailta palkkioita ei pääsääntöisesti peritä. Lisäksi OP-rahastot kerryttävät omistaja-asiakkaille OP-bonusta 0,325 % vuonna 2023 (norm. 0,25 %). OP-bonusta voi käyttää esimerkiksi pankin palvelumaksuihin, vakuutusmaksuihin, arvo-osuustilin kuluihin, lakipalveluihin ja OP-Kiinteistökeskuksen palkkioihin.

Aktiiviset OP-rahastot

Aktiiviset OP-rahastot veloittavat palkkioita moninkertaisesti indeksirahastoihin verrattuna. Suurin osa aktiivista OP-rahastoista on hävinnyt indekseilleen pitkällä aikavälillä. Syitä ovat:

  1. Perinteiset rahastot ovat kalliita (juoksevat kulut jopa yli 2 %). Uusissa faktorirahastoissa kulut alle 1,00 %!
  2. Suurelta osalta rahastoista puuttuu selkeä sijoitusstrategia (tai sitä ei kerrota selkeästi rahastoesitteissä).
  3. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta rahastojen palkkiorakenne ei ole sijoittajan näkökulmasta oikealla tavalla kannustava. OP saa useimmista rahastoista tasaista tuottoa, joka riippuu vain hallinnoitavien varojen määrästä, ei tuotoista.
OP-rahastot vertailussa: OPn aktiiviset osakerahastot vs. passiiviset vaihtoehdot.
Aktiiviset OP-rahastot hävisivät lähes järjestään indeksille 5 vuoden aikajaksolla.

Mahdollisia poikkeuksia perinteisiin aktiivisiin rahastoihin voisivat olla esimerkiksi OP-Taktinen Salkku ja hedgerahastoihin sijoittava R2 Crystal, joiden salkunhoitajilla on rahaston sääntöjen puitteissa mahdollista hyödyntää ainakin jossain määrin omaa aktiivista näkemystään. Lisäksi molemmissa rahastoissa on tavanomaista kohtuullisempi kiinteä hallinnointipalkkio ja R2 Crystalissa kannustimena toimiva tuottosidonnainen palkkio. Kelvollisista edellytyksistään molemmat rahastot ovat kuitenkin hävinneet viime vuosina vertailuindekseilleen.

Vastapainona indeksille vuosi toisensa jälkeen hävinneille rahastoille löytyy ainakin yksi valopilkku. Taulukossakin näkyvä J.P. Morgan Asset Managementin hoitama OP-Kiina kertoo sijoittavansa huomattavasti indeksistä poikkeavalla tavalla, mikä näkyy myös rahaston kuukausikatsauksessa useimpia OP:n rahastoja korkeampana aktiiviriskinä ja Active Share -lukuna. Kiinan markkina itsessään on tuottanut heikosti, mutta viime vuosina salkunhoitajan vahva näkemyksenotto on säästänyt sijoittajat suurimmilta tappioilta.

OP Indeksirahastot ovat hyvä sijoitus

Lähialueille sijoittavat OP-indeksirahastot sijoittuvat juoksevien kulujen osalta kärkisijoille tai vähintään keskikastiin jokaisessa kategoriassa, etenkin kun kokonaiskustannuksissa huomioidaan OP-bonukset. Ainoa edullisempi keino sijoittaa Pohjoismaihin rahastoilla on käyttää yksittäisiin maihin sijoittavia rahastoja, kuten Nordnetin Indeksirahastoja.

Eroja rahastojen tuotoissa selittävät kulujen ohella rahastojen erilaiset vertailuindeksit tai rahastojen poikkeamat vertailuindeksistä johtuen esimerkiksi rahastoyhtiön kestävyys- ja vastuullisuuskäytännöistä. Esimerkiksi parhaiten tuottanut Suomi Indeksirahasto SEB Finland Optimized Exposure ylipainottaa optimointiprosessissaan mm. matalan ilmastoriskin yrityksiä.

OP-rahastot vertailussa: OP-Indeksirahastot Suomi, Pohjoismaat ja Eurooppa.

Euroopan ulkopuolisille alueille sijoittavat passiiviset OP-rahastot (OP-Amerikka Indeksi, OP-Aasia Indeksi sekä OP-Maailma Indeksi) ovat myös vahvasti mukana kotimaisten indeksirahastojen kärkikahinoissa. OP-Aasia Indeksi on juoksevien kulujen osalta kaikkein edullisin vaihtoehto laajasti Tyynenmeren alueelle sijoittavista rahastoista, etenkin omistaja-asiakkaalle kertyvien OP-bonusten kera.

Vuoden 2017 syksyn ”halpuutuksen” jälkeen OP:n indeksirahastot olivat tiukasti kiinni kärkisijoissa myös Pohjois-Amerikka ja Maailma Indeksirahastoissa. Sittemmin hintakilpailu on ollut kuitenkin kovaa, ja kaikkein korkeimmille sijoituksille näissä kategorioissa ovat nousseet Nordnet, Handelsbanken ja Storebrand (Storebrandin rahastoja myy Suomessa ainakin Nordnet).

OP-rahastot vertailussa: OP-Indeksirahastot Pohjois-Amerikka, Aasia ja Maailma.

OP-Rahastojen tuotto-odotukset

Sijoittaja.fi koostaa kuukausittain Markkinaympäristöön omaisuusluokkien pitkän aikavälin tuotto-odotukset.

Kirjoitushetkellä korkeimmat tuotto-odotukset ovat Suomalaisilla ja Pohjoismaisilla osakkeilla (ei taulukossa) sekä kehittyvien markkinoiden osakkeilla.

Pohjois-Amerikan osakkeet ovat lyhyellä aikavälillä vahvassa nousutrendissä ”Magnificent Seven” -joukon vetämänä (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla ja Meta Platforms), mutta pitkän aikavälin tuotto-odotus on muita markkinoita heikompi.

Löydä parhaat rahastot helposti Rahastotyökalun avulla

Löydä tuottavimmat ja omaan sijoitustyyliin sopivimmat rahastot vaivattomasti. Rahastotyökalusta löydät yli 250 erilaista yhdistelmä-, osake-, korko- ja kiinteistörahastoa. Rahastotyökalun avulla voit helposti vertailla esimerkiksi rahaston tuottoja, kuluja ja kokoa. Sijoittaja.fi-jäsenet saavat käyttöönsä Sijoittaja360-palvelun, johon kuuluu myös Rahastotyökalu.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
TOP 10 -osakkeet, jotka löytyvät parhaiden salkunhoitajien salkuista
Haastattelussa Wimaon johto – yritys ratkaisee globaalin muovijäteongelman kannattavasti
Parhaat yhdistelmärahastot
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Sijoittajan valinnat